2010. 01. 29.

Csokis- kókuszos réteges keksz

Általában abból az alapanyagból sütök, amit otthon találok, így most jött el az ideje, hogy kísérletezzek ezzel a keksszel. Judithnál  találtam rá a receptre, s már akkor tudtam, hogy el fogom készíteni. A hozzávalók nagy többsége volt itthon, kisebb részét helyettesítettem. Mr. P. szerint gyakorlatilag egy teljesen új receptet hoztam létre ezzel, ezért is lett a névváltoztatás. Az eredeti recept önmagában is szuper, nem is bírom hangsúlyozni, és nem is szeretném elméltatni a szerzőtől; a szükség hozta a változtatást, meg persze nálam ez egyfajta dili, hogy nem recepttel megyek bevásárolni, aztán fele dolog lemarad.
Túl vagyok a tesztkóstoltatáson, íme a vélemények: mennyei lett a süti, hétvégén több kolléganő is ezt fogja sütni (ezért a gyors posztolás:P), másnap is puha, extra gyorsan elkészül, annak ellenére, hogy tölteni és söndörgetni (formázni) kell.


Hozzávalók (ahogy én készítem):
A tésztához:
500 g liszt
170 g cukor
250 g vaj vagy margarin
2 ek. kakaópor (az eredeti verzióban 5 ek. Nesquick szerepelt)
2 db tojás
2 tk. sütőpor
2 ek. hideg víz vagy tej
csipet só

A töltelékhez:
1 és 1/2 csésze kókuszreszelék
1/2 csésze őrölt mogyoró (lehet mandula vagy dió is)
1/2 csésze tejszín (eredetileg sűrített tej, amihez nem kell már pluszban cukor vagy méz)
2 ek. cukor vagy méz
100 g ét- vagy tejcsoki, nálam most Milka tejcsoki (opcionális)

A díszítéshez:
mandulaforgács

Megjegyzés: 1 csésze= 2,4 dl.

Elkészítése:
A lisztet, cukrot, sütőport, sót - vagyis a tészta száraz összetevőit - keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá a vajat, adjuk hozzá az előzőleg kissé felhabolt tojásokat. Kézzel kezdjünk el tésztát gyúrni, amit - ha szükséges- lágyítsunk 2 ek. folyadékkal (vízzel vagy tejjel). Alaposan gyúrjuk össze, majd tegyük félre, amíg a tölteléket elkészítjük.
Ez sem nagyobb feladat, mint a tészta összeállítása: mindent egybe, kivéve a csokit! A töltelék összetevőit mérjük ki, majd vegyítsük őket egy tálba, alaposan keverjük össze az egészet.
A csokit tördeljük kockákra, majd a kockákat még vágjuk félbe, s készítsük magunk mellé, a mandulaforgáccsal együtt.
Az eredeti receptben nyújtják a tésztát fél cm vastagra, aztán 7 cm átmérőjű köröket szaggatnak ki belőle, s ezt töltik meg. Én nem akartam bekoszolni a gyúródeszkát, így inkább diónyi darabokat téptem a tésztából, kb. 7 cm átmérőjű körré lapogattam a kezemmel, közepére pedig egy kiskanálnyi kókuszos tölteléket kanalaztam. Erre tettem a csokidarabkát, majd szépen betakargattam, golyót formáltam belőle, megfordítva az asztallapra tettem, tenyeremmel lenyomtam, s már kész is a keksz. Ha felülre szeretnénk a csokiréteget, először a csokikocka kerüljön a tésztakorongra, aztán a kókuszos krém.


Tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt lemezre, egymástól tisztes távolságra, mert a sütőpornak hála, szépen megnőnek. Tetejükbe nyomkodjunk mandulaforgácsot, s előmelegített sütőben 180 fokon, 12-15 percig süssük.


Tejmentes verziót is készíthetünk, ha a tésztába tej helyett vizet teszünk, a kókuszos tölteléket sűrített tej vagy tejszín helyett kevés cukorsziruppal állítjuk össze, illetve étcsokit használunk.

2010. 01. 27.

Mentsük meg a pincében senyvedő almákat!

Eme felkiáltással álltam neki a minap sütni. Sajnos, az ősszel elraktározott almák jócskán veszítettek víztartalmukból, kissé megpuhultak, korábban roppanós héjuk is ráncosabb lett. Asztali gyümölcsként így már kevésbé kívánatosak, de kár lenne hagyni őket veszendőbe menni.
Az eredmény nem valami nyakatekert újdonság: almáspite. De meglepően kellemes volt érezni újra a fahéj illatát a levegőben, beleharapni a lédús, gyümölcsös pitébe, amit kivülről kellemes, omlós tészta övez.
Sok pitetészta- recepttel próbálkoztam, de már jó ideje a most következő leírás alapján készítem a pitét. Nálam nagyon bevált, ezért ajánlom nektek is. Persze a pitetöltelék szabadon variálható.



Hozzávalók:
A tésztához:
300 g liszt
170 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 db kicsi tojás (vagy 1/2 db nagy)
2-3 ek. hideg víz

A töltelékhez:
kb. 1 kg alma
2-3 ek. cukor
1/4 tk. őrölt fahéj

A töltelék alá:
kevés zsemlemorzsa vagy búzadara

A megkenéshez:
kevés felvert tojás

Elkészítése:
Először készítsük el a tésztát. Ehhez keverjük össze a porcukrot a liszttel, öntsük rá az előzőleg felhabolt tojást. Morzsoljuk bele a szobahőmérsékletű vajat, s kezdjük el gyúrni a tésztát. Adjuk hozzá a 2-3 ek. vizet is, s szépen dolgozzuk simára az egészet. Ha ezzel megvagyunk, fóliába csomagolva, kissé szétlapítva tegyük hűtőbe a tésztát. Kb. 30 perc pihenés elég is neki, hogy jól lehűljön, persze az sem baj, ha tovább áll a hidegen.
A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, majd reszelő nagy lyukán reszeljük le őket. Mivel az alma elég lédús gyümölcs, nyomkodjuk ki kicsit a reszelt almából a levet. (A garantáltan 100%-os almalevet a sütés közben meg szoktam iszogatni. Ennyi jár a szakácsnak, nemde?:P)Ezután tegyük egy lábosba, s kicsit pároljuk meg, 10 perc elegendő is ehhez. Még melegen keverjünk hozzá ízlés szerint cukrot és fahéjat. Mindig megkóstolom a lereszelt almát, mielőtt megcukrozom, egyes fajták olyan édesek, hogy egyáltalán nem szükséges cukorral édesíteni őket. Hagyjuk kihűlni a töltelékünket.
Közben kinyújthatjuk a pitetésztát. Vegyük a tészta kicsivel több, mint felét, nyújtsuk vékonyra, s a sütőforma alakjához igazodjunk. Én most hagyományos piteformát használtam, így közel kör alakúra nyújtottam a tésztát. Ennél a formánál az oldalakra is kell tésztának kerülnie. Nyújtás után a sodrófa segítségével emeljük a tésztát a formára, s szépen béleljük ki az egészet. A lelógó részeket vágjuk le, de kis ráhagyással dolgozzunk, vagyis kissé lógjon túl a tészta a forma peremén. (Persze tepsiben is süthetjük, ilyenkor nem kell a széleket is befedni.)
Szórjuk meg vékonyan a tésztát zsemlemorzsával vagy búzadarával, ez majd felszívja a felesleges nedvességet, s az alma nem áztataja el a tésztánkat. Töltsük tele a formát a töltelékkel, majd - a maradék tésztát kinyújtva- takarjuk be az egészet. Az előbbi kis ráhagyást és a felső tésztaborítás széleit nyumkodjuk össze, s ujjainkkal vagy egy villa segítségével nyomkodjuk a forma széléhez, így díszitve a  piteszélt. A pite tetejét böködjük meg villával, szabad utat engedve ezzel a sülés közben keletkező gőzöknek. Ha marad tésztánk, különféle alakzatokat is szúrhatunk ki belőle, ezzel díszitve a pite tetejét, szegélyét. Felvert tojással kenjük le az egészet.
Előmelegített sütőben 200 fokon süssük, míg a teteje világos aranybarna nem lesz. Lehetőleg kicsit hagyjuk kihűlni tálalás előtt a piténket, mert melegen nehéz szépen szelni. Persze, akit ez nem érdekel, az nyugodtan egye melegen. Az almáspite szerintem akkor az igazi, amikor teljesen kihűlt és a tészta kicsit visszapuhul, az almának köszönhetően.



A kevés maradék tésztát sem akartam kidobni, így kis kosárka formát kibéleltem vele, megtöltöttem a megmaradt almával, lefedtem, s lett két mini pitém is. Legközelebb lehet, hogy csak ilyeneket gyártok, annyira nyerők lettek.:)



2010. 01. 26.

Isteni túrótorta

Kolléganőmtől kapott recept, ki kellett próbálnom, mielőtt valami jeles alkalomra elkészítem. Jobb az elővigyázatosság.:)
Más: nem szeretem, ha egy ételt isteni, mennyei, ellenállhatatlan, abbahagyhatatlan jelzőkkel illetnek; talán, mert már sok ilyennel befürödtem. Jelzőt adjon az, aki megkóstolja, utána elhiszem.:P Nektek mi a véleményetek erről?
Meghagytam azért az eredeti nevet, én is így kaptam, így is adom tovább. (Ez a süti kivételesen rászolgált a nevére. :) )



Hozzávalók:
A piskótához:
3 db tojás
3 ek. cukor
3. ek. liszt
1 ek. víz

A krémhez:
250 g túró ízlés szerint cukorral, citromhéjjal ízesítve
2 dl habtejszín kemény habbá verve
1 cs. Aranka krémpor leírás szerint elkészítve
1 ek. zselatinpor
2 tojás felvert habja
1 habfixáló
ízlés szerint friss gyümölcs vagy befőtt

Elkészítése:
Készítsünk 3 tojásos, 24 cm átmérőjü, kör alakú piskótát. Ehhez először verjük kemény habbá a tojások fehérjét. (Jó hideg tojásokat használjunk, akkor biztos, hogy szép, kemény habot kapunk. A másik titok: ne kerüljön egy csepp sárgája sem a tojásfehérjéhez.) Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a cukrot is. Persze közben folyamatosan keverjük. Kb. 6-7 perc elteltével 1 ek. vizet is keverjünk bele, majd alacsony fokozaton apránként a lisztet is adjuk a masszához. Keverjük simára az egészet. Akkor végeztünk jó munkát, ha apró buborékok jelennek meg a massza tetején. Kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, s előmelegített sütőben 180 fokon süssük meg a piskótánkat. Sülés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert akkor összeesik a tészta. Kb. 10 perc alatt szép aranybarna lesz a piskóta teteje, de egy belebökött hústű segítségével gyorsan megállapítható, hogy tényleg átsült-e. Ha igen, már nem fog a tészta a tűre ragadni. A piskótánkat pár percig a sütőformában, majd abból kivéve, a papírt eltávolítva hagyjuk kihűlni.
Közben a különféle krémeket óvatosan keverjük össze. A tojásfehérje- habhoz adjuk hozzá a habfixálót, s ezt utolsóként keverjük a krémhez, nagyon óvatosan, nehogy összetörjük a habot.
Az 1 ek. zselatinport 1 1/2 ek hideg vízbe áztassuk be, majd 1 dl forró vízben oldjuk fel, kihűlve öntsük az előző masszához.
A piskótánkat helyezzük vissza a kapcsos tortaformába, majd öntsük rá a masszát. Egy délután a hűtőben hagyjuk dermedni. Fogyasztás előtt díszítsük gyümölcsökkel, csokival.
Gyümölcsöket tetszés szerint a krémbe is keverhetünk.
Nagyon mutatós, és nagy előnye, hogy tetszőlegesen variálható a krém ízesítése. Ünnepi alkalmakra is szuper!

2010. 01. 23.

Ebédnek nagyszerű, vacsorának egyszerű

Csípős csirkeszárnyak



Hozzávalók 2 személyre:
1/2 kg csirkeszárny
1,5 dl ketchup
2 gerezd fokhagyma
1 dl sör
1/4 tk. cayenne bors
kevés morzsolt oregánó


Elkészítése:
Készítsünk fűszeres mázt. Ehhez öntsük egy tálba a ketchupot, majd reszelő apró lyukán reszeljük bele a fokhagymát. Ízesítsük a fűszerekkel, és jócskán sózzuk meg. Végül jöhet bele a sör is. Nem kell félni, abszolút nem lesz érezhető a kész ételen a sör íze, az alkohol is elpárolog, cserébe viszont nagyon szép színűek lesznek a szárnyaink.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral, s egymástól tisztes távolságban sorakoztassuk rá a szárnyakat. Kenjük meg őket mindenhol a fűszeres mázzal. Alufóliával borítsuk le a tepsit, s 10 percig így süssük a húst, hogy kicsit megpároloójon. Aztán vegyük le a fóliát, s még 30 percig süssük, hogy szép pirosak és ropogós legyenek a szárnyak. Tetszőleges körettel tálaljuk. Nálunk most a tepsiben sült burgonya volt a nyerő, ráadásul együtt sütöttem a hússal. Ugye, milyen egyszerű?



Ketchup helyett sűrített paradicsomot is használhatunk, de ezt egy kis vízzel higítsuk, cukorral vagy mézzel finomítsuk, így nem lesz olyan savas.
Ha nem szereti valaki a csirkeszárnyat, nyugodtan készítse combból. Ebben az esetben a comb bőre alá is kenjünk egy kis mázt.

2010. 01. 22.

Csináld magad!- Pizza



Már jó ideje rájöttem, hogy az otthon készült ételeknek nincs párja. Ez a pizzára is igaz, legalábbis szerény véleményem szerint. Mióta először kipróbáltam, azóta megszűnt a telefonos rendelés. Magam készítem a tésztát és a szószt is. Szószoknál kezdetben ugyan próbálkoztam bolti verziókkal, aztán akkor jött a nagy váltás, mikor leszoktam a cigiről. Ekkor történt ugyanis, hogy a korábban kedvelt ízek már nem nyerték el a tetszésemet, s a korábbi kedvenc ételeimre rá sem tudtam nézni. Igen, sajnos a dohányzás elveszi az ember ízérzését. Csak miután megszabadultam eme káros szenvedélyemtől jöttem rá, hogy mennyi ízt nem éreztem, vagy nem úgy éreztem, ahogy kellene. Így aztán új kedvenc ízeket és ételeket kellett keresnem, s épp így jött a saját paradicsomszósz készítése, aztán meg a saját pizza is.
Nálam legtöbbször a fagyasztóba is kerül a pizzából. Ilyenkor kicsit elősütöm a tésztát, s csak utána pakolom rá a szószt és a feltétet. Fóliával jól bebugyolálom, s amikor gyorsan kell valami finom, vagy csak nincs kedvem a konyhában ácsorogni, előkapok egyet-kettőt és megsütöm.

Hozzávalók a tésztához (szigorúan a saját ízlésem szerint):
(2 pizzához)
400 g liszt (általában BL80/fehér kenyérliszt/, de a hagyományos BL55/finom búzaliszt/ is jó)
1 csésze (2,5dl) meleg víz
1 tk. cukor
20 g élesztő (ha instant, akkor 1 ek.)
1 tk. só
1 ek. olaj
1 tk. szárított bazsalikom- oregánó vegyesen (aki teheti, használjon inkább friss leveleket)

A feltéthez: bármi, amit szeretsz, vagy éppen otthon találsz, nálam:
1 doboz hámozott paradicsom paradicsomszószban (ha van friss paradicsom, inkább azt használok, meghámozva, pürésítve)
kevés tej
2 gerezd fokhagyma
csipet só
bazsalikom, oregánó
sonkaszalámi
kolbász
sajt (Gouda/ Edámi vegyesen)
póréhagyma

Elkészítés:
Először is futtassuk fel az élesztőt, vagyis morzsoljuk bele az élesztőt az egy csésze meleg (de nem forró!) vízbe, amiben előzöleg már elkevertünk 1 tk. cukrot. A cukor fogja táplálni ugyanis az élasztőgombákat, hogy szépen szaporodhassanak. (Szárított élesztőnél a felfuttatás folyamata kihagyható, elegendő csupán a liszthez hozzákeverni a cukorral és a vízzel együtt.)10 percre hagyjuk állni, addig készítsünk elő egy keverőtálat, s mérjük bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és a szárított fűszereket, kicsit keverjük össze. Tegyünk rá 1 ek. olajat. Ha az élesztőgombák szépen elszaporodtak, vastag réteget vonva a víz felszínére, öntsük a lisztes keverékre, ismét keverjük össze, majd robotgép dagasztókarjával vagy kézzel kezdjük el gyúrni a tésztát. Géppel jóval egyszerűbb a folyamat, kb. 10 perc alatt szép sima, ruganyos tésztát kapunk, ami elválik az edény falától.
Kenjük meg vékonyan olajjal a tészta felületét, így nem fog majd beleragadni a tálba. Jöhet a gyors kelesztéses módszer. Egy jó nagy tálba tegyünk forró vizet, majd állítsuk bele tálastól a tésztánkat. Egy tiszta ruhával fedjük le, s így hagyjuk kelni kb. 1 órát, míg duplájára nem duzzad. Valahogy így:


Amíg kel a tésztánk, készítsük elő a feltéteteket.
A szószhoz válasszuk külön a paradicsomkonzerv levét és a hámozott paradicsomokat. Utóbbit szeleteljük fel vékonyan. A paradicsomlébe reszeljünk bele 2 fokhagymagerezdet, ízesítsük csipet sóval (sok nem kell, mert a sonka és a sajt önmagában is elég sósak), fűszerekkel, lágyítsuk kevés tejjel, esetleg kevés mézzel vagy cukorral. Forraljuk jól össze az egészet. (Nálam a forralás most kimaradt, csak hagytam jól összeérni az ízeket. Így is nagyon finom, és hangsúlyosabb a paradicsom íze.)
A póréhagymát és a kolbászt karikázzuk fel, csíkozzuk össze a sonkát, reszeljük le a sajtot. Mindent készítsünk magunk mellé, hogy aztán már csak rá kelljen pakolni a tésztára, és mehet is a sütőbe.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és jól forrósítsuk fel a sütőformánkat.
Ha megkelt a tészta, lisztes kézzel osszuk két egyenlő részre. Tépjünk le egy nagyobb sütőpapírt, tegyük rá az egyik adag tésztát, húzkodjuk vagy nyújtsuk a kívánt formára és vastagságra. Kenjük meg a paradicsomszósszal, tegyünk rá tetszés szerinti feltétet. Én tepsiben sütöttem meg, egyik felére kolbászt tettem, a másikra sonkát, mindnek a tetejére szórtam a szeletelt paradicsomból, hagymából és a sajtból.
Ha ez megvan, óvatosan emeljük át a pizzát a sütőlemezre. Tanácsos ennél a lépésnél plusz két kezet igénybe venni.:)
Mehet is a sütőbe. Kb. 20 perc alatt a tészta szélei ropogósra sülnek, a sajt pedig gyönyörű aranybarnára sül. 
Ugyanígy készítsük el a másik pizzát is. Légkeveréses sütőben leegyszerűsödik helyzet, hiszen egyszerre megsüthetjük mindkettőt.
Még melegen tálaljuk, igény szerint ketchuppal nyakonöntve.


Ha olaszosabb tésztát szeretnénk, használjunk durum lisztet, vagy ha rostban dúsabbat, egészségesebbet akarunk, fele-fele arányban keverjünk a fehér liszthez valamilyen teljes kiőrlésű lisztet, korpát vagy csírát.
Zsírszegény sajtot és felvágottat használva nagyon egészséges és tápláló ételt kaphatunk. Sőt, vegetáriánus változat is egyszerűen készíthető, ha a húsok, felvágottak helyett grillezett zöldségeket, pépperonit pakolunk a pizzára.

2010. 01. 19.

Citromtorta- Egy kis napsütés a télben



Alapvetően szeretem a savanykás ízeket. Talán ezért is van az, hogy süteményekből is -ha már muszáj- a gyümölcsöseket részesítem előnyben. Állandó mániám, hogy kispórolom a cukrot a receptekből, pedig általában én mégcsak meg sem kóstolom őket. Anyukám mindig azzal nyaggat, ha otthon sütök, hogy elég édes legyen ám, ki ne hagyjak semmit!:)
A következő sütiből nem spóroltam ki semmit, mégis savanykás lett, krémes és citromos. És az egész torta úgy mosolygott rám, amikor kivettem a sütőből, mint a meleg, nyári napsütés. Amikor belekóstoltam, egy jéghideg limonádé és egy nyugágy jutott eszembe. A legyezőt tartó férfit nem részletezném, még azt mondják, micsoda rabszolgasorsa van Mr. P.- nek...:D
Pofon egyszerű torta, kevés macerával, nagy sikerrel, frissítő ízzel.
A leírás sokkal hosszabb, mint amennyi idő alatt elkészíthető, csak szerettem volna pontosan leírni minden fázist, hogy a konyhában kevésbé jártasak se akadjanak meg a folyamatban.

Hozzávalók:
A tésztához:
200g liszt
100g hideg vaj
1 ek. porcukor
1 kisebb tojás

A krémhez:
3 egész tojás
125g cukor
2 nagy citrom leve, egyiknek a reszelt héja is
1 narancs leve
2dl habtejszín

Elkészítése:
A lisztet egy tálba teszem, hozzákeverem az 1 ek. porcukrot, rákockázom a vajat, s szépen összemorzsolom a kettőt. Nem kell törekedni az egyneműségre, csak az a lényeg, hogy morzsás állagot kapjunk. Felverek egy tojást, ha nagyobbacska, csak felét öntöm a morzsára, ha kicsi, mehet rá az egész. Összegyúrom, nagyjából összeállítom a tésztát.
Egy 30x30 cm-es folpackra teszem a tésztát, a sarkokat lazán ráhajtom úgy, hogy teljesen befedjék a tésztát, majd kézzel kicsit meglapogatom az egészet. Hűtőbe téve így kb. 20 perc alatt teljesen megdermed a kéz által kissé felmelegedett vajas tészta.
20 perc elteltével a hűtőböl kivéve kicsomagolom, ráterítek egy 30x30-as fóliát a tetejére is, s így- a két réteg között-, sodrófa segítségével szép vékonyra, közelítőleg kör alakúra nyújtom a tésztát. Nem kell gyúródeszka, nincs mosogatás, egyszerű és gyors megoldás. Akkor jó a tészta nagysága, ha egy 28cm-es pitetorta- formát a közepére téve még 2cm tészta marad körben.
Ha ezzel megvagyunk, a felső fóliaréteget szépen lehúzzuk, s a tésztát fejjel lefelé ráterítjük a formánkra. Így az alsó fólia kerül felülre. Kis ujjaimmal gondosan kibélelem a formát, s a pereméhez is hozzányomkodom a tésztát. Ha körbeértem, lehúzom a fóliát, a lelógó részeket szépek levagdosom.
Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A tészta közepére terítek egy réteg sütőpapírt, erre magokat vagy szárazbabot halmozok. Ez fogja megakadályozni, hogy felpuposodjon sülés közben a tészta. Azt tapasztaltam, ha elég vékonyra nyújtja az ember a tésztát, a babos trükk nélkül sem kell félni a huplisodástól.:)
180 fokon 20 percig sütöm a tésztát. Közben gyorsan összeállítom a krémet.
A három tojást felhabolom, kicsit fére teszek belőle a tészta megkenéséhez. Hozzáadom a cukrot, egy citrom reszelt héját, a citromok és a narancs kifacsart levét, majd a tejszínt is. Alaposan összekeverem, s már kész is. Érdemes megkóstolni, s ha valaki nagyon savanyúnak érzi, cukorral lehet még édesíteni. 



20 perc sülés után a tésztát kiveszem, tetejét megkenem felvert tojással. Ez lezárja a tészta pórusait, s így nem fog átnedvesedni, amikor ráöntöm a folyékony krémet. Még 2 percre visszadugom a sütőbe, hogy a tojásréteg megszilárdulhasson.
Ezután a sütőt vegyük vissza 160 fokra. Öntsük a krém felét a tésztára, másik felét jobb a sütőnél beleönteni, így biztosan nem lötyög ki, amikor az ember betolja a formát a rácsra. Kb. 35-40 perc alatt ezen az alacsony hőmérsékleten süssük a tortánkat. Magasabb hőfokon a tojás és a tejszín is hirtelen kicsapódna, s így egy gusztusosnak cseppet sem mondható citromos rántottát kapnánk.
Akkor van kész a süti, ha a teteje már szép színű, a formát kissé megmozgatva a krém még picit mocorog, olyan pudingszerűen. Ahogy hűl majd a tortánk, állaga is szilárdulni fog.
Porcukorral meghintve tálaltam.



Tárt ablakoknál próbltam vághatóra hűteni a tortát, röpke 20 perc alatt, hogy Mr. P. és egyik barátunk meg tudja kóstolni. 2-2 emberes szeletet kapásból megettek, úgyhogy a torta fele még azelőtt elfogyott, hogy kihűlhetett volna. Aztán elvitelre is jutott belőle Mr. P. szüleinek és testvérének, egy szeletet széfbe zártam, hogy ma megkóstoltassam kolléganőmmel, a maradék egy szeletke pedig még vacsora után elfogyott. Még én is megkóstoltam és jelentem, szerettem!:) Annyira krémes és lágy a közepe, míg a tészta kellemesen szilárd. Fantasztikus párosítás.:)

2010. 01. 18.

VKF! XXXI./ 2. rész- Variációk egy témára

Most láttam Graffykánál, hogy már elkezdődött a végső visszaszámlálás. Gondoltam, még megosztanám pár ötletem, hátha más is tudja (újra)hasznosítani.
Valószínű mindenkinél előfordul, hogy párolt rizs vagy burgonyapüré marad meg egy-egy ebéd vag vacsora után. A rizst még csak-csak megeszi ember, de a burgonya másnapra már olyan 'fájdalmas' lesz, hiába a sok feláldozott vaj, tej vagy tejszín. Ezen köretekből nagyon könnyen készíthetünk finom és színes ételt, némi fantáziával.
Ahogy már említettem, nem mondok újdonságot: rakott ételek. Lehet burgonyás vagy rizses, de mindenképp nagy előnyük, hogy zöldségeket is tartalmaznak, összeállításukat követően pedig nincs sok macera velük, szépen elsüldögélnek a sütőben. Na és persze a megmaradt köreteket sem kell kidobni.
Alább én csak két példát hoznék: pásztorpite és rakott káposzta. Akinek kedve és ideje van, nyugodtan folytassa a sort.:)

Pásztorpite vagy Sheperd' s pie
(Gordon Ramsay is szereti, rossz nem lehet)


Hozzávalók egy 21x21-es formához:
600 g kész burgonyapüré (nálam tejesen, lehelletnyi vajjal, kevés reszelt sajttal, sóval, szerecsendióval ízesítve)
500 g darát hús (nekem most sertés)só, bors, fahéj, szerecsendió
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl sűrű paradicsomszósz
1 dl csirkealaplé
2 marék friss vagy mirelit zöldborsó
100 g reszelt sajt
olaj

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, aztán mehet is bele a darált hús, amit fehéredésig pirítunk. Ezután adjuk hozzá a paradicsomszószt, a zöldborsót és az alaplevet. Sóval, borssal ízesítsük. Alaposan forraljuk be az egészet, hogy jó sűrű ragut kapjunk.
A húsos alapot öntsük tűzálló tálba, rétegezzük rá egyenletesen a burgonyapürét, tetejét szépen meg is lehet mintázni, pl. egy villával. Reszelt sajttal szórjuk meg az egészet, s már mehet is a sütőbe. Előmelegített sütőben 200 fokon bő fél óra alatt a sajt szép aranybarna lesz, ez jelzi, hogy kész a piténk. 
Először attól féltem, hogy a paradicsomszósztól olyan bolognai- szószós lesz az egész. De nem... Meglepően finom, ízletes étel. Egyes változatokba sárga- és fehérrépát vagy kukoricát is tesznek a zöldborsó mellé. Így még nem próbáltam, de el nem ronthatja. Ez is az a fajta étel, emivel nyugodtan lehet kísérletezni, de a maga nemes egyszerűségében is kiváló.

Rakott káposzta


Bárhol, bármikor, bármennyit!:) Ez a kedvenc ételem, s bár általában nem esik jól a késői vacsora, ebből akkor is tudok enni. Még a lehetséges gázképződés sem zavar. Ilyenkor azt szoktam mondani: majd kötünk madzagot a bokánkra, hogy éjszaka az ágyon maradjunk. :D

Hozzávalók:

500 g savanyú káposzta
500 g darált hús
2 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl párolt rizs (nálam általában barna rizs, ez rostdúsabb)
bors
fűszerpaprika
1 nagy doboz tejföl (zsírszegény verzióban natúr joghurt)
1 ek. olaj

Elkészítése:
A káposztát kóstoljuk meg, ha nagyon savanyú, öblítsük át hideg vízzel.
Az apróra vágott hagymát futtassuk át az olajon, aztán jöhet a darát hús, amit fehéredésig süssünk. Vegyük le a tűzről a serpenyőt, szórjuk meg a húst piros paprikával, sóval és borssal. Kevés vizet is öntsünk alá, majd hagyjuk lassan rotyogni az egészet. Mire a víz elpárolog, a hús is tökéletesen meg fog puhulni.
Én össze szoktam keverni a rizst a hússal, így gyorsabban megy a rétegezés, s a rizs magába szívja a finom szaftot, így semmi nem megy veszendőbe.
Tűzálló tál aljára tegyünk egy réteget a savanyú káposztából, ezt takarjuk be a rizses hússal, locsoljuk meg tejföllel, és folytassuk a rétegezést egészen addig, amíg csak fér a sütőformába. Az egészet egy réteg káposztával takarjuk be, s tetejét szépen locsoljuk meg tejföllel. Ez lesz a jelzőréteg: ha a tejföl színe aranybarnába hajlik, megsült a rakott káposztánk. Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük 40-60 percig.


2010. 01. 17.

A világ legegyszerűbb keksze és banánkenyér narancsosan, kandírozott meggyel

Az elmúlt hetem meglehetősen tevékenyen telt, de sajnos nem a konyha területén. Csak pár - szám szerint kettő- gyors sütire tellett. A fent említett két sütit már korábban kinéztem két kedves blogger társam oldalán. Persze nem követtem pontosan egyik receptet sem. Én már csak ilyen vagyok. Persze ez nem csak szeszéyesség vagy lázadozás, közbeszólt az is, hogy mi található meg a hozzávalók közül az éléskamrámban. Bevásárlás szóba sem jöhetett.:)
Humán kísérleteket is végeztem a kész termékekkel, és bizton állíthatom, ezek a sütik nyerő választások. Nagy előnyük, hogy abszolút elronthatatlanok, variálhatók, gyorsan elkészíthetők, hosszabb ideig is tárolhatók, bár utóbbira nálunk nem került sor.
De inkább nem is folytatom a szósalátát, inkább jöjjenek a képek és receptek, azok beszédesebbek.


A világ legegyszerűbb keksze: 
narancsos-mogyorós keksz



Az ötlet Dr. Peppertől jött, aki egy kedves 'barátnőjétől' kapta a receptet.:P Néhány hozzávaló változott, ezért úgy gondoltam, az egészet átkeresztelem.
Nagyon egyszerű, gyors és finom. Tényleg olyan, mint egy igazi keksz: ropogós, mégis omlós. Légmentesen záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Tea, kávé mellé kiváló.
Mogyoró helyett mandulát vagy diót is használhatunk.

Hozzávalók kb. 45-50 db-hoz:
85 g őrölt mogyoró
210 g cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 db tojás
2 ek. citromlé
3 ek. narancslé
2 db narancs reszelt héja
100 g vaj vagy margarin
300 g liszt (fele lehet teljes kiőrlésű)

Elkészítése: 
Keverjük habosra a vajat a cukorral. Fokozatosan adjuk hozzá az összes többi hozzávalót. Alaposan gyúrjuk össze az egészet. Formáljunk belőle rudat, majd fóliába csomagolva tegyük 1 órára hűtőbe
Kicsomagolva éles késsel vágjunk belőle szeleteket, majd fektessük sütőpapírral bélelt lemezre. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 percig süssük. Gyorsan megsül, ne hagyjuk megégni!


Banánkenyér narancsosan, kandírozott meggyel



A következő süti alapötlete Trinitytől származik. Ezúton is köszönöm, és innét is kívánnék boldog blog- szülinapot!:)
Kis változtatásokat itt is eszközöltem, csupán szükségből, hogy ne kelljen bevásárolni menni. A hatás így sem maradt el, ahogy Mr. P. mondta: "Juuuj, mami (ez lennék én...), ez mennyei!":D

Hozzávalók egy őzgerinc formához:
2 tojás
150 g cukor
1 narancs reszelt héja, leve és a facsarón fennmaradó húsa
2 ek. citromlé
1,5 dl napraforgóolaj
1 nagy, szétnyomkodott banán
150 g dió, durvára vágva
70 g kandírozott meggy, apróra vágva
175 g liszt
2 púpozott tk. sütőpor

díszítéshez kevés cukormáz:

2 ek. porcukor
Kevés reszelt narancshéj
¾ ek. víz



Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sütőformát pedig béleljük ki sütőpapírral. Jobb ezekkel az előkészületekkel kezdeni, mert a tészta összeállítása nagyon gyorsan megvan.
Először a tojást keverjük habosra a cukorral, majd szépen sorban mehet bele a narancslé, az olaj, a banán, és a többi szárazanyag. A kandírozott meggyet egy ek. lisztben forgassuk meg, így nem szállnak le a forma aljára.
Alaposan keverjük össze az egészet, és már mehet is a formába.
Kb. 50 perc alatt készre sütjük a süteményt. Sütés közben figyeljünk a tésztára, ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával fedjük le.
Ha megsült, kicsit hagyjuk hűlni a formában, majd borítsuk rácsra, távolítsuk el róla a sütőpapírt.
Keverjük simára a máz hozzávalóit, s még melegen folyassuk a tésztára. Így amíg teljesen kihűl a süti, a máz is szépen megszilárdul, s már lehet is enni.

2010. 01. 14.

Az első díjam és a bűvös hetes




Ma nagyon meglepődtem, aztán meg örültem. Megkaptam a leges-leges-legelső díjamat! Azóta egész nap csak mosolygok magamban. Lehet, hogy néha az arcomon is látszik, de működhet, mert a betegek is mosolyogva jöttek szembe velem.:)
Ezt pedig nem másnak köszönhetem, mint Palócprovence-nek! Nagyon köszönöm! (Most is csak vigyorgok örömömben, de nem akarom tele smyliezni az oldalt.)
Persze a díjjal együtt feladat is jár, miszerint:
  1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, aki gondolt rám és küldte
  2. A logót ki kell tennem a blogomba
  3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam
  4. Írni kell magamról 7 dolgot
  5. Tovább kell adnom a kitüntetést 7 blogtársamnak
  6. Be kell linkelnem őket
  7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjazásról
Hát, íme az én bűvös hetesem: 
  1. Vérbeli nyilas vagyok: céltudatos, határozott, őszinte, de a 'zord külső' meleg szívet takar.
  2. Imádom a telet, a havat és Karácsonyt.
  3. Akár egész nap képes lennék főzös műsorokat nézni vagy gasztroblogokat olvasgatni.
  4. Szenvedélyem a sütés, de az elkészült sütemények kb. 90%-át soha nem kóstolom meg. Hál' isten, van rájuk jelentkező.:P
  5. Sokat poénkodok, ezért néha már azt hiszem, van humorérzékem, persze viccet mesélni nem tudok.
  6. Kedvenc italom a tea. Még a legnagyobb nyári melegben is képes vagyok egy vagy több forró bögrével meginni belőle. Szerintem nagyon jól frissít.
  7. Szeretem a munkám, még akkor is, ha kevés a pozitív eredmény. Jó érzés segíteni másoknak.
Akiknek pedig én szeretném adni, azon nem titkolt céllal, hogy kicsit jobban megismerjem őket:

2010. 01. 13.

Spenótos fehér bableves kolbásszal

Amióta a menzás étkezés megjelent az életemben, nyugodtan kijelenthetem, hogy a legvitatottabb étkezések mindig a spenótos ebédek voltak. Én a sóskás táborba tartozom. Mert ugye kétféle ember van: az egyik, aki a spenótot imádja, a másik, aki sóskát. (Aki mindkettőt, az nem értheti az itt leírtakat.:D)
Egy szó, mint száz, rettegtem a nagyon zöld, kissé fokhagymás, de cseppet sem finom spenótfőzelékes ebédektől. Egye csak Popeye, lázadoztam, én nem akarok erős lenni! Ellenállásomnak persze az is lehetett az oka, hogy egy alkalommal, mikor panaszkodni mertem, kedves óvónénimtől kaptam egy pofont. Mély nyomot hagyott bennem.:)
Most mégis úgy gondoltam, megérdemel még egy esélyt ez a 'nagyon zöldség'. Egy főzős tévéműsorban láttam, hogy fehér babbal és spenóttal készítenek levest. Érdekes párosítás, gondoltam. A babot szeretem, talán nem olyan rossz. Ez lett az eredmény:



Hozzávalók:
1 tk. olaj
1 szárzeller (vagy 1/4 hagyományos), aprítva
1 sárgarépa, aprítva
1 közepes fej hagyma, aprítva
1 liter zöldség alaplé
1 (400 ml-es) konzerv fehér bab lecsepegtetve, leöblítve
150 g friss vagy mirelit spenót, aprítva
1 babérlevél
só és bors az ízesítéshez
1 kisebb szál (kb. 200 g) szárazkolbász
1 gerezd fokhagyma, aprítva


Elkészítése:
Hevítsük fel egy nagyobb edényben az olajat, majd pirítsuk meg benne kissé az aprított zellert, sárgarépát, vöröshagymát. Ez a folyamat kb. 10 percet vesz igénybe.
Adjuk hozzá a babérlevelet, a zöldség alaplevet, a spenótot és a babot is. Lassú tűzön főzzük kb. 20 percig.
Közben tegyük egy serpenyőbe a fokhagymát és a vastagabb karikákra vágott kolbászt, s pirítsuk meg őket. Csak pirítsuk, ne hagyjuk megégni a fokhagymát!
Kóstoljuk meg a levest, ha kell, sóval és borssal ízesítsük. Turmix géppel egyenletesre pürésítsük le az egészet. (Turmixolás előtt a babérlevelet ne felejtsük el kivenni a levesből!)
Tálalásnál fektessünk pár kolbászkarikát a leves tetejére és kínáljunk hozzá ropogós kenyeret, esetleg pirítóst.

Megjegyzés:
Saját anyagával sűrített leves, ami cukorbetegeknek és lisztérzékenyek is előnyös.



Kellemes leves lett belőle, ilyenkor télen jó kis náthaűző: meleg, tápláló, a spenótnak és a többi zöldségnek köszönhetően vitamindús, a fokhagyma pedig immunerősítő, értisztító. Furcsa, de jófajta házasság ez a bab, a spenót és a kolbász között.
A spenótot továbbra sem szerettem meg, de találtam olyan formát, amiben elfogyasztom. Ez is valami, nem igaz?


2010. 01. 10.

VKF! XXXI. és a ropogós halfasírt

Kinek 1, kinek 31. Persze, hogy a VKF!- ről beszélek. Nekem még csak egy, vagyis ez az első.  Izgultam is, mi lesz az új téma, aztán meg bepánikoltam, amikor megláttam a Graffyka által megálmodott ötletet, ami nem más, mint az Újrahasznosítva, színesen, tarkán
Nálunk otthon nem volt szokás csak úgy kiszórni az ételt, s ez rögzült bennem is. Egyrészt az ember sajnálja az időt, amit az elkészítésére szán, másrészt pedig a pénzt. 
Mindig aktuális a téma. Eddig gyakorlatban is sokszor csináltam a 'recycling'- ot, de most mégsem jutott eszembe egy jó étel sem. Aztán arcon csókolt a múzsa- bár lehet, hogy valaki egészen más volt(?).:) 
Szóval térjünk a lényegre, vagyis az ételre, ami nem más, mint a ropogós halfasírt. Karácsonykor kötelező tartozéka az ünnepi asztalnak a hal. Nálunk általában a legalapabb formában, panírozva, bő olajban sütve kerül az asztalra. Elég nehéz kiszámítani, hogy ki mennyit bír megenni belőle, keveset meg nem lehet sütni. Szinte mindig marad valamennyi a rántott halból, de másnap már közel sem olyan vonzó, mint frissen, a kidobás meg szóba sem jöhet. Ez a halfasírt remek ötlet a megmaradt sült hal felhasználására. 
Ehhez a recepthez a nyers hal nem igazán jó, mert az víztartalmánál fogva sok levet ereszt az elkészítés során, s így nem lehet gombócozni. 




Hozzávalók:
kb. 400g bundájától megszabadított rántott hal (persze elkészíthető rostonsült vagy párolt halból is)
2 db kis konzerv sűrített paradicsom (kb. 80g)
1 db tojás
1/2 csésze apróra vágott újhagyma vagy póréhagyma
1/2 citrom reszelt héja
só és bors az ízesítéshez
kukoricadara vagy zsemlemorzsa a hempergetéshez
olaj a sütéshez

Elkészítése:
Egy tálcát béleljünk ki folpackkal. A bundájuktól megszabadított halat villával törjük össze vagy késsel vágjuk apró darabokra. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a tojást, az apróra vágott hagymát és a fél citrom reszelt héját. Sóval, borssal ízesítsük. Jó alaposan dolgozzuk össze az egészet, majd formáljunk kis pogácsákat a masszából, s tegyük őket az előkészített tálcára. Ha nem akarna összeállni a massza, kevés kukoricadarát vagy zsemlemorzsát is keverjünk hozzá. Amikor ezzel megvagyunk, az egészet fedjük le fóliával, majd kb. 30 percre dugjuk a hűtőbe.
Ezután hempergessük a fasírtokat kukoricadarába, esetleg (korpával kevert) zsemlemorzsába. Hevítsünk fel olajat, majd ebben süssük aranybarnára a pogácsákat.
Ha valaki nem szeretné olajban sütni, sütőben is nyugodtan elkészítheti. 180 fokon kb. 20 perc alatt ropogósra sülnek ott is a fasírtok.




Én párolt zöldborsós rizzsel, tartár mártással tálaltam, de egy jó kis vegyes zöldségsalátát is el tudnék képzelni mellé, vagy akár szendvicsbe valónak is kitűnő.
Csak kukoricadarával készítve lisztérzékenyek is fogyaszthatják!
Jó étvágyat hozzá!

2010. 01. 07.

Sportszelet- torta


Tegnap visszatért a tél. Gyönyörű volt a havas táj, a hófedte fenyőfák. Még a szokásos munka és kellemesebbnek tűnt. Az emeletekről fel-le rohangálás közben mindig kitekintgettem az ablakon. Bent ugyan jó meleg volt, de elképzeltem, ahogy kint sétálgatok a friss időben. Aztán az is eszembe jutott, hogy ilyenkor milyen jól esik egy forrócsoki...rummal.:) Folyton ez motoszkált a fejemben: csoki és rum, csoki és rum. Mire a munkának vége lett, tudtam, mi lesz a délutáni program.
Karácsonyra kaptam egy kapcsos tortaformát, ideje volt felszentelni. Szerintem egy szép tortához ugyanis nem kell jeles ünnepnek lennie. Elég, ha van a közelünkben valaki, akinek szeretnénk örömet szerezni egy fárasztó nap után. Hát, így született meg a Sport(szelet)- torta, amit eddig csak szeletként, vagyis négyszögletes formában készítettem.

Hozzávalók:
A tésztához:
350 g liszt
fél cs. sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
3 ek. kakaópor
150 g porcukor
csipetnyi só
1 db tojás
50 g Rama margarin
0,75 dl tej
A krémhez:
3 dl tej
1 cs. csokis pudingpor
1 cs. vaníliás cukor
120 g cukor
125 g (fél cs.) Rama margarin
3 ek. kakaópor
rum vagy rumaroma
A mázhoz:
2,5 ek. kakaópor
2,5 ek. porcukor
1,5 ek. tej
50 g Rama margarin

A tésztához a száraz hozzávalókat jól összekeverjük(1.), majd hozzáadjuk a margarint, a tojást(2.) és tejet(3.). Dagasztófejjel alaposan összedolgozzuk az egészet(4.).


A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrjuk(5.), majd 5 egyenlő részre osztjuk. (Én először lemértem egyben az egészet(6.), aztán mérleg segítségével pontosan elosztottam 5 részre(7.), hogy biztosan azonos vastagságú lapokat kapjak majd.) Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérőjűre, majd egy ugyanekkora átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítjük(8.). Ha szükséges, széleit levágjuk. A formát célszerű kevés margarinnal vagy olajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta. 180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük az első lapot. A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütő bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idő. Ne süssük túl a lapokat, mert nagyon kiszáradnak!


A kész lapokat a sütőből kivéve óvatosan csúsztassuk egymásra, így hagyjuk kihűlni őket.



A krémhez a pudingport a kétféle cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. Kissé hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a margarint, a kakóport és a rumot vagy aromát. (Én aromát használtam, kb. fél üvegcsével tettem bele.) Alaposan összekeverjük az egészet, hogy egynemű krémet kapjunk. Ezen a ponton én már bőszen kóstolgattam a krémet. Ha rum lett volna benne, nem biztos, hogy végére érek a sütinek.:)
A lapok közül a legszebben sikerültet fére tesszük- ez lesz majd a tortánk teteje-, a többit pedig egyenletesen megkenjük a krémmel. A felső lapra nem kerül már krém. Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjunk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt, s bepuhul.


A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a kakóport és a tejet. Nem kell megijedni, elegendő a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egyneműsíteni. Kicsit melegítsük fel az egészet, majd a tűzről levéve keverjük bele a margarint. Óvatosan folyassuk a mázt a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet. A maradék mázt a torta oldalára is rá lehet kenni.

Egy éjszakára tegyük a tortánkat hűvös helyre, hadd puhuljon és érjenek össze az ízek.
A torta teljes egészében 3 óra alatt készült el.

Csak ma vágtuk meg ezt a gyönyörűséget, de tegnap is jutott belőle kóstóló, ugyanis a 'segédem' aktívan nyalogatta ki a krémes tálakat. Semmi sem mehet veszedőbe!:)

A végeredmény:


Plusz egy ráadás: tegnap ilyen volt a kilátás az irodám ablakából. Gyönyörű és varázslatos!

2010. 01. 04.

Penne bébikukoricával és sonkával, tejszínesen

Már tegnap elhatároztam, hogy ma vacsira főzök valami finomat. Persze azt nem kalkuláltam bele, hogy totál ki leszek purcanva a hosszabb szabadság utani első munkanapon, és még vásárolni is el kellett mennünk. Utóbbi a tervezettnél hosszabbra nyúlt, így meglehetősen éhesen és fáradtan estünk haza. Nem akartam sokat vacakolni a vacsorával. Valami gyors, finom és laktató kellett, lehetőleg azonnal! 
Még bevásárláskor felcsillant a szemem egy üveg fincsi bébikukorica láttán és nem is tudtam ellenállni neki. Kétszer vettem: először észre, aztán meg el.:) Gondoltam, majd nassolgatok belőle, amíg elkészülök a rendes étekkel. A tervezett vacsora spagetti carbonara volt, ugyanis volt még egy kis maradék tejszínem, sonka meg általában van itthon, akárcsak tészta és sajt. Nem tévedés, penne lett a spagettiből, és falánkság helyett a szimpla carbonara szószt inkább feldobtam a bébikukoricával (előkostólása nélkülözhetetlen volt), parmezánnal. 20 perc alatt kész lett a forró, illatos és finom vacsora. Nah, erre mondaná a Stahl, hogy gyorsan, valami finomat!
Olyan egyszerű ez az étel, hogy fél kézzel is meg lehet csinálni. A másik úgyis kellett a kattintgatáshoz.:)

Hozzávalók 2 főre:
200 g penne tészta
1 csokor újhagyma
1 üveg (kb. 190 g) bébikukorica
150 g sonka
3 dl tejszín
100 g parmezán sajt
olíva olaj

kakukkfű
szerecsendió


1. Kevés olajon futtassuk át az apróra vágott újhagymát.



2. Adjuk hozzá a nagyobbra darabolt bébikukoricát, majd az összetépkedett sonkát is.




3. Öntsük nyakon az egészet a tejszínnel.


4. Ízesítsük a fűszerekkel, sóval. Utóbbival bánjunk óvatosan, mert általában a sonka elég sós önmagában is, majd alaposan forraljuk össze az egészet.

5. Szórjuk rá a parmezán felét, s még egy kicsit hagyjuk a tűzön.


6. A kifőzőtt pennére kanalazzunk a szószból, s a maradék parmezánnal megszórva tálaljuk.