2010. 03. 30.

Morvai kalácsok

Még Karácsony előtt volt lehetőség a Rama- nál receptnaptárt nyerni, vonalkódok beküldésével. Gyűjtögettem is lelkesen, lett is naptáram. Minden héten más süti fotója díszeleg a napok mellett, s természetesen a képekhez tartozó receptek is benne vannak a naptárban. Egész eddig ott díszelgett a konyhában a polcon, lapozgattam is mindig bőszen a következő hétre, nézegettem a finomságokat, és kissé elszégyelltem magam, hogy még ki sem próbáltam belőle egy árva receptet sem. A mostani hét ajánlata: Morvai kalácsok. Megnéztem a hozzávalókat, mindenem volt itthon, hát megsütöttem. A recept tehát a 2010- es Rama Receptnaptárból származik, saját megjegyzéseimet zárójelek között találhatók !


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 7,5 dl tej (szerintem ez kicsit sok, nekem elég volt kb. 6 dl)
  • 4 dkg élesztő
  • 8 dkg kristálycukor
  • 12 dkg olvasztott, kihűtött margarin
  • 1 kg finomliszt (fele jó, ha rétesliszt)
  • kevés só
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 tojás sárgája
A töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2-3 ek cukor
  • reszelt citromhéj
A lekenéshez:
  • kevés olvasztott, kihűtött margarin
A tetejére:
  • kb. 40 dkg szilvalekvár
A morzsához: (én ezt elhagytam, már sokalltam rá)
  • 4 ek finomliszt
  • 6 dkg margarin
  • 3 ek kristálycukor
Elkészítése:
  1. A tésztához langyosítsuk meg a tejet, 1,5 dl- t vegyünk ki belőle, ebbe keverjünk kevés cukrot, futtassuk fel benne az élesztőt.
  2. Tegyük egy tálba a lisztet, margarint, cukrot, sót, reszelt citromhéjat, a felfuttatott élesztőt, és kezdjünk el tésztát gyúrni. Folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet, majd a tojássárgákat is. Először egy ragacsos massza lesz az egész, de addig kell gyúrni, míg össze nem áll a puha, de rugalmas tészta, ami már nem tapad az edény falához.
  3. Kelesszük duplájára a tésztát, majd nyújtsuk ki kb. 60x45 cm-es téglalappá, vágjuk 30 részre.
  4. A túrót villával törjük össze, ízesítsük a cukorral, citromhéjjal, morzsoljuk vagy kanalazzuk egyenletesen a tésztára. 
  5. A négyzetek négy sarkát a töltelékre hajtjuk, majd hajtogatott felével lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, egymástól távól.
  6. Tetejüket megkenjük olvasztott margarinnal, majd ha minddel megvagyunk, közepükbe ujjal kis mélyedést nyomunk, ebbe kanalazunk egy-egy kiskanálnyi szilvalekvárt.
  7. A lisztet a margarinnal és a cukorral elmorzsoljuk, tetejüket megszórjuk vele.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, és már lehet is kapkodni a kis párnákat.


A tésztája kelesztés után olyan volt, mintha felhőben nyúlkálna az ember, és amikor megsült...hmmm...kivül kissé ropogós, belül kellemesen citromos és túrós, mindezt pedig a mennyei szilvalekvár koronázta meg. Gyorsan megvan, nagyon finom. Próbáljátok ki ti is!

2010. 03. 26.

Almás Brown Betty



Update: ezzel a recepttel nevezek a VKF! XXXIII. fordulójára.

Egyszerű amerikai édesség, aminek az alapja valamilyen gyümölcs - jelen esetben alma-, tetejére pedig ropogós, morzsás réteg kerül. A morzsás részhez több variációt is láttam: volt, aki kenyérkockát használt, volt, aki maradék kalácsot vagy brióst, s volt, aki zabpelyhet. Utóbbi volt számomra a legszimpatikusabb, főleg azért, mert lassan jó fél éve vettem egy csomag zabpelyhet, azóta feléje sem szagoltam, csak betoltam a szekrény legsötétebb csücskébe.
Azt nem is tagadom, hogy ez egy borzasztó egyszerű, nem éppen a kinézete miatt magával ragadó süti, de isten bizony finom, és gyümölcsös, és rengeteg rostot tartalmaz, ami jó. Másrészt pedig nem egy magas költségvetésű valami, és nem is kell mellette órákat szobrozni a konyhában. Rohanós nap után ma pont ilyenre volt energiám.


Hozzávalók:
A gyümölcsös részhez:
  • 4-5 db közepes alma (meghámozva, magháza kivájva, vékonyra szeletelve vagy lereszelve)
  • 1/4 csésze barna cukor (az alma édességéhez mérten változhat a mennyisége)
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 2 ek liszt vagy keményítő (esetleg vaníliás pudingpor)
  • 1 ek olvasztott és kihűtött vaj
  • 1 ek reszelt narancs- vagy citromhéj
  • 1/2 tk őrölt fahéj
A tetejére:
  • 1/3 csésze pörkölt, durvára őrölt dió
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1/2 csésze liszt
  • 1/3 csésze zabpehely
  • 4 ek szobahőmérsékletű vaj
Elkészítése:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A gyümölcsös rész hozzávalóit keverjük alaposan össze, majd egyenletesen tegyük egy kisebb tűzálló formába.
  3. A morzsás réteghez a hozzávalókat a kezünkkel morzsoljuk össze, majd osszuk el a gyümölcs tetején.
  4. Előmelegített sütőben süssük addig, míg az almából kifolyó nedvek el nem kezdenek bugyogni (forrni), és a tetején a morzsa meg nem barnul (kb. 45 perc).
  5. Langyosan, tejszínhabbal, esetleg egy gombóc vanília fagyival vagy egy bögre hideg tejjel fogyasszuk.
  6. Alma helyett mehet bele egyéb gyümölcs is, pl. valamilyen bogyós gyümölcs vagy rebarbara.

2010. 03. 22.

Bakewell torta


Ez egy tradicionális angol sütemény, ami Darbyshire Bakewell nevezetű városkájából származik. Alapja omlós tészta, amire gyümölcsdzsem kerül, megfejelve egy tojással és őrölt mandulával készült krémmel, amit frangipane- nak is neveznek. (Az információk innét származnak.) Ennyit azért illik elöljáróban megemlíteni róla, a többi meg úgyis a kóstolás után derül ki (és szerintem nehéz is szavakba formálni, annyira finom).
Sok receptet végigböngésztem, az alapanyagok mindenhol megegyeztek, eltérés inkább a mennyiségekben mutatkozott. Nincs egy konkrét recept, ami alapján a saját verzióm elkészült, de akit behatóbban is érdekel a téma, nyugodtan googlizzon tovább.

Hozzávalók (egy 24 cm- es formához):
  • 1 adag édes omlós tészta
  • 3 púpos ek dzsem a tészta megkenéséhez
  • szeletelt mandula a díszítéshez (opcionális)
A farngipane- hoz:
  • 110 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1/2 csésze őrölt mandula
  • 1 és 1/2 ek liszt
  • 1 nagy tojás + 1 tojásfehérje
  • 1 tk mandulaaroma (én ezt helyettesítettem 1 ek amarettóval)
  • fél citrom vagy narancs reszelt héja (nálam utóbbi)
Megjegyzés: 1 csésze= 2,4 dl.


Elkészítése:
  1. Először készítsük el a frangipane- t, mert ennek legalább 2 órát hűtőben kell tölteni a felhasználás előtt. Tegyük egy tálba a hozzávalókat, majd robotgép segítségével keverjünk belőle szép sima, könnyű, habállagú krémet. Letakarva mehet is a hűtőbe.
  2. Lustábbak vásárolhatnak készen kapható, előre kinyújtott omlós tésztát (pl. Tante Fanny márkájút), kevésbé lusták készítsék el otthon, majd béleljék ki vele a piteformát - a szélét is!-, szurkálják meg villával, és kb. 15 perc alatt süssék enyhén barnára. Én a már jól bevált tésztámat használtam.
  3. Tipp: a formát érdemes alaposan kikenni vajjal, és megszórni kevés liszttel, így a sütit könnyen ki lehet majd emelni, ha kihűlt. A tésztát először nyújtsuk ki, s csak utána nyomkodjuk a formába, így biztosan nem fog leragadni, s már az elősütésnél is szépen el fog válni a forma oldalától.
  4. A megsült tésztát egyenletesen kenjük meg dzsemmel. Nálam eperdzsem volt a nyerő, de egyéb bogyós gyümölcsös dzsemmel is biztosan finom.
  5. Kanalazzuk rá óvatosan a lehűtött krémet és simítsuk el egy spatula vagy kanál segítségével. Tetejét most meg lehet szórni szeletelt mandulával.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb. 50 percig, illetve tűpróbáig. Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le egy alufóliával.
  7. A formában hagyjuk kihűlni, majd szépen ki lehet emelni belőle.
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A süti krémjét és tésztáját is el lehet készíteni akár egy nappal korábban is, sőt, a kész desszertnek sem tesz rosszat, ha egy kicsit áll, így legalább az omlós tészta magába szívja a dzsemet és kissé megpuhul. Kiváló vendégváró, de egy tea vagy kávé mellé is remek kiegészítő.

2010. 03. 19.

Pita és a belevaló


Hét vége felé mindig bőszen keresgetem a recepteket, hogy mégis mit készítsek majd, és ne együk mindig ugyanazt. Legyen finom, egészséges, tápláló, egyszerű, olcsó, finom stb.
Múltkor a zöldséges tortácskák tölteléke soknak bizonyult, egy kis adag megmaradt, így lefagyasztottam, mondván: majd valamire jó lesz. Szombat reggel jött a nagy kérdés: mit eszünk ma? Eszembe is jutott a fagyasztóban várakozó finomság, s mivel pihenni is szerettem volna, gyors ebédre vágytam. Hát, így jött az ötlet, hogy kellene mellé pitát sütni, meg némi öntetet keverni, aztán kész is.
A pitához Limara zseniális receptjét használtam. Ezzel tutira megy az ember, mindig tudom, hogy sikerül, pontosak a mennyiségek, részletes a leírás. Azért ide is leírom, hogy ne kelljen mindig keresgetnem, de az eredeti recept itt olvasható.

Hozzávalók 8 db pitához:
  • 50 dkg Graham- liszt
  • 3 dl langyos víz
  • 2 ek olaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
Elkészítése:
  1. A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát gyúrunk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
  2. 8 egyenlő részre osztjuk, kis cipókká gömbölyítjük őket, majd 5 percig pihentetjük, így - Limara szerint- a sikérszálak megnyúlnak, könnyebb lesz őket nyújtani.
  3. Ovális vagy kerek formát nyújtunk belőlük, kb. 2-3 mm vastagságban.
  4. 30 percig pihentetjük őket, aztán 220 fokra előmelegített sütő rácsán (nem tepsiben!), 5-6 perc alatt megsütjük (2-3 darab fér el egyszerre).
  5. A pita egyik végét levágjuk, s már lehet is tölteni.

Az én töltelékverzióm itt olvasható. Került bele még karikára vágott póréhagyma, nyers káposzták (lila és hagyományos), uborka, kaliforniai paprika, vajretek, sárgarépa. Tetejére pedig jött a joghurtos öntet, melynek összetevői tetszés szerint variálhatók:
  • 1 pohár natúr joghurt
  • kevés citromlé vagy almaborecet
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors, chili paprika
  • tetszés szerint zöld fűszerek (pl. koriander, petrezselyemzöld)
Ennél egészségesebb ételt nem nagyon tudok elképzelni: a pita rostban dús lisztből készül, a belevalók pedig egytől egyig egészségesek: sovány hús, zöldségek, nyakon öntve fűszerekkel ízesített natúr joghurttal.
Mellesleg az a jó az ilyen ételekben, hogy az ember bármit belepakolhat, amit szeret, s ennek megfelelően változik az étel jellege is, sőt, ha nem teszünk bele húst, akkor vegák is fogyaszthatják. Mennyei!

2010. 03. 18.

Samoa szelet- cserkészsüti


Biztos látott már mindenki amerikai filmekben helyes kis egyenruhában dobozos sütiket áruló lánykákat. Na ők a cserkészek, akik mindenféle jó ügy érdekében árulják a dobozos finomságokat. Ezzel a sütivel konkrétan a városi gyerekek táboroztatására gyűjtenek. Eredetit nem kóstoltam, nálunk nem kapható még csak hasonló sem, de megtetszett a recept és elkészítettem. (Az eredeti recept angol nyelven itt olvasható.)
Ez tulajdonképpen egy omlós tésztás, krémsajtos, kókuszkaramelles süti, aminek a tetejét olvasztott csoki díszíti. Hű, már így leírva is megindul az ember nyálelválasztása.
Az eredeti süti (bővebben itt) olyan alakú, mint nálunk a vaníliás karika, de én most tortaként készítettem, ugyanis ma évfordulót ünneplünk Mr. P.-vel, és ezt szántam ajándéknak, tudva levőn, hogy imádja az édességeket. Ezzel szeretném becserkészni, csak hogy a süti eredeti mivolta is szerepet kapjon.:P
A leírás hossza ne ijesszen meg senkit, ez nem egy bonyolult süti, csak szerettem volna részletesen leírni az elkészítés menetét, hogy kevésbé gyakorlottak is bátran elkészíthessék. Amúgy én is most csináltam életemben először, és pontosan követtem a receptet, így abszolút sikerült kiviteleznem az egészet.

Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű formához):
A tésztához:
  • 1 és 1/2 csésze liszt
  • 1/3 csésze porcukor
  • 1/2 csésze (=110g) szobahőmérsékletű vaj
  • csipet só
A krémhez:
  • 1/2 csésze cukor
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 2 doboz (=400g) krémsajt pl. Philadelphia (bár én az Aldiban vettem másfajtát és jóval olcsóbban)
  • 3 nagy tojás
  • 1/2 csésze tej
  • 1 ek liszt
  • fél citrom reszelt héja (ez nem volt az eredeti receptben, de szerintem passzol a krémsajthoz)
A kókuszkaramellhez:
  • 1/2 csésze cukor
  • 1/3 csésze méz vagy kukoricaszirup
  • 1/4 csésze víz
  • 7 ek tejszín
  • 1 tk vaníliáscukor
  • csipet só
  • 1 és 1/4 csésze kókuszreszelék
A tetejére:
  • 50g olvasztott csoki (nálam étcsoki)
Megjegyzés: 1 csésze= 2,4 dl


Elkészítése:



  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A tésztához keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet, a csipet sót, és folytassuk a keverést addig, amíg homokszerű, szemcsés nem lesz.
  3. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 24 cm-es formát (célszerű piteformát vagy gyümölcstorta- formát használni), majd tegyük bele a tésztakeveréket, és a kezünkkel alaposan nyomkodjuk a formába úgy, hogy a széleket is befedje.
  4. 15-17 perc sütés elég neki ahhoz, hogy a szélek enyhén megbarnuljanak.
  5. (Az eredeti recept nem írta, de én az utolsó 2 percben kivettem a tésztát, lekentem felvert tojással, majd így sütöttem a még hátralévő időben. Szeretem ezt az apró dolgot elvégezni, így ugyanis a tészta pórusai elzáródnak, és a kezdetben híg krém nem fogja eláztatni az alapot.)
  6. Amíg a tészta sül, a krémet is el tudjuk készíteni. Tegyük egy tálba a kétféle cukrot és a krémsajtot, keverjük habosra. Reszeljük bele a citromhéjat. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a lisztet és végül a tejet. Felét öntsük a megsült tésztára, másik felét célszerű akkor ráönteni, amikor az ember rátette a sütőrácsra, így nem kell vele egyensúlyozni a sütőig. 20-25 percig süssük, illetve amíg a krém megszilárdul.
  7. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd mehet a hűtőbe dermedni.
  8. A karamellhez tegyük a cukrot, mézet, vizet egy kisebb szószos lábasba, majd lassú tűzön karamellizáljuk az egészet méz színűre (kb. 10 perc kell neki). Tűzről levéve keverjük hozzá a tejszínt. Ilyenkor a karamell kissé megkeményedik. Tegyük vissza a tűzre még 5 percre, hogy kissé összeforrjon a tejszínnel és sötétedjen a színe. Ha kész, keverjük bele a csipet sót, majd időnként megkeverve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  9. Közben egy száraz serpenyőben pirítsuk szép aranybarnára a kókuszreszeléket, majd ezt is hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  10. Keverjük a karamellhez a kókuszreszeléket, majd kenjük egyenletesen a jól megdermedt torta tetejére. (Ha előzőleg legalább 2 órát hűtőben van a torta, biztosak lehetünk benne, hogy jól megdermedt a sajtkrém, így könnyű lesz rákenni a kókuszkaramellt.)
  11. Pár órát vagy egy éjszakát hagyjuk az egészet hűtőben pihenni.
  12. Tálalás előtt olvasszunk vízgőz felett csokoládét, tetszőlegesen díszítsük vele a torta tetejét.

2010. 03. 17.

Rózsakenyér


Vannak receptek, amelyeket kép alapján legszívesebben azonnal kipróbálna az ember. Ez a csodálatos rózsakenyér is ilyen volt nálam. Még hétfőn pillantottam meg Gabojszánál, s mivel tegnap mindenképp kellett kenyeret sütnöm, előszedtem eme bámulatos receptet.
Szép lett, bár szerintem még van mit csiszolnom rajt az eredetihez képest. Sajnos, este készült, kissé fáradtan, de nagy lelkesedéssel. Mr. P. pedig alig bírta kivárni, hogy elkészüljön, és azon bosszankodott, hogy már este 10 óra van, de eszik belőle mindenképp, csak a kései órára való tekintettel nem bír annyit betermelni belőle, mint amennyit szeretne.
Picit változtattam az ízesítésen, medvehagyma híján: a külső levelek póréhagymás- petrezselyemzöldes vajjal, míg a többi chilis- fűszerpaprikás- fokhagymás vajjal lett megkenve. A színek az esti fotózás miatt nem igazán látványosak, de azért a lényeg, vagyis a rózsa látszik.
Mostanában mindenhol egyre nagyobb hangsúlyt kap az ételeknél is a kinézet, a díszítés. Apró dolgokkal, cseles megoldásokkal egy mindennapi ételt is ünnepivé lehet varázsolni. Ennél a receptnél is látható az ötletesség, ahogy egy egyszerű kenyértésztából csodálatos (és ízletes!) virág bontakozik ki. Most már csak a szerző és az internet dicsőítése maradt hátra, hogy eljutott hozzám ez a recept, bár a fent írtakban talán mindkettő benne van már.


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 10 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • fél csomag (20g) friss élesztő
  • 120 ml tej
  • 1 ek olaj
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk cukor
A zöld kencéhez:
  • 1 ek aprított petrezselyem
  • 1/2 ek aprított póréhagyma
  • 1 ek vaj
  • só, bors
A piros kencéhez:
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • kevés chilipaprika
  • 1 fokhagyma reszelve
  • 3 ek vaj
Elkészítése:
  1. A tésztához a tejet kissé meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd az élesztős tejet és tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen letakarva pihentetjük, amíg duplájára nem nő.
  3. Közben elkészíthetjük a kencéket. Két kistálban külön- külön olvasszuk fel a vajat, majd ízesítsük őket a fent említett hozzávalókkal.
  4. Egy kisebb átmérőjű formát (kapcsos forma vagy jénai) készítsünk magunk mellé.
  5. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk fél cm vastagságúra, majd szaggassunk belőle nagyobb köröket.
  6. A külső, zöld levelekhez néhány kört kenjünk meg a zöld krémmel, majd vágjuk félbe őket és némi átfedéssel rakjuk ki velük a forma oldalát.
  7. A többi körrrel is járjunk el hasonlóképpen, csak azokat a piros krémmel kenjük meg.
  8. A külső 'leveleket' kissé felfele meg lehet nyújtani, hogy tényleg levélszerűek legyenek, és a belső 'szirmokat' is lehet még kissé csinosítani.
  9. Ruhával letakarva pihentessük még egy fél órát a kenyerünket, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre, kb. 30 perc alatt.

2010. 03. 16.

Pitekuckó lett a konyhám


Még péntek délután legyúrtam egy adagnyi pitetésztát, mondván, hogy este majd a pitét is elkészítem belőle. Hát, nem jött össze, mert túlságosan fáradt voltam az egész heti hajtás után, így tészta maradt a hűtőben, én meg mentem az ágyba. Tegnap este jutottam el addig, hogy most már tényleg pitét fogok sütni. Csak egy kisebb tepsinyi lett belőle, de az legalább kétféle ízesítésben készült. Felébe a szokásos almás töltelékem ment, a másik felébe pedig finom meggyes, ugyanis rejtőzött a fagyasztómban még egy fél kiló meggy.
A pitetészta és az almás töltelék készítéséről itt olvashatsz bővebben. Most csak a meggyes tölteléket írnám le, bár ez sem bonyolult.
Amikor az elkészült sütit majszolom, mindig elégedetten konstatálom, hogy a gyümölcsös édességek közül a pite az egyik legfinomabb és legegyszerűbb, ráadásul változatosan elkészíthető. Olyan ember talán nincs is a Földön, aki egyik verzióját sem szereti.

Meggyes pitetöltelék:


Hozzávalók egy fél tepsinyi mennyiséghez:
  • kb. fél kg magozott, fagyasztott vagy befőtt meggy
  • ízlés szerint cukor
  • vaníliás cukor
  • 2 ek étkezési keményítő vagy ugyanennyi vaníliás pudingpor
Elkészítése:
  1. A meggyet alaposan csepegtessük le, majd keverjük el benne a kétféle cukrot, végül a keményítőt vagy pudingport is, aztán mehet is az előkészített tésztára. Én kissé savanykásra szoktam hagyni a meggyes tölteléket, az mégiscsak úgy igazi.
  2. Persze az még fontos, hogy a tésztát ne felejtsük el megszórni zsemle- vagy kekszmorzsával, hogy sülés közben felszívja a nedvek egy részét. A többi nedvességet majd a keményítő magába szívja, így a végeredmény mennyeien pudingos állagú lesz.

2010. 03. 13.

Csokoládéálom eperdzsemmel


A hétvégi kényeztetés és kikapcsolódás elmaradhatatlan hozzávalója a csokoládé. Friss eper híján pedig marad jó barátként az eperdzsem. Így lehet kevés hozzávalóból igazi álmot varázsolni.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 10 dkg olvasztott és kihűtött vaj + egy kicsi a forma kikenéséhez
  • 3 púpos ek kakaópor
  • 16 dkg cukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 tojás enyhén felverve
  • 1/2 csésze tej
  • 1/2 csésze liszt (fele lehet Graham liszt is)
  • 1/4 tk sütőpor
A tetejére:
  • 3 ek eperdzsem (nálam eper-rebarbara dzsem volt)
  • 5 dkg 65% kakaótartalmú étcsoki, durvára törve
  • kevés mandulaforgács

Elkészítése:
  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Kenjünk ki vékonyan vajjal egy 20x20- as formát.
  2. Egy közepes méretű tálban keverjük simára az olvasztott vajat, a kakaóport, majd adjuk hozzá a kétféle cukrot és a tojást. A liszben keverjük el a sütőport, majd a tejjel váltakozva keverjük ezt is a masszához.
  3. Öntsük az egészet az előkészített formába, majd 25-30 percig, illetve tűpróbáig süssük.
  4. A dzsemet botmixerrel vagy egy villával egyneműsítsük.
  5. Vegyük ki a sütit a sütőből, kenjük a tetejére a dzsemet, szórjuk meg a durvára tördelt csokival és a mandulaforgáccsal, majd 3 percre toljuk vissza a sütőbe. A csoki picit megolvad, a mandulaforgács pedig szépen meg fog tapadni rajta.
  6. A formában hagyjuk kihűlni, majd egy kis időre dugjuk be a hűtőbe, hogy a csoki is megdermedjen. (Persze aki nem bír várni, kihűlte után nyugodtan szeletelheti.)
  7. Kb. 16 darab lesz belőle. Ha nem fogyna el azonnal, légmentesen záródó dobozban pár napig eláll.

2010. 03. 11.

Csokihabos kosárka


Igen, megint kosárka, kivételesen csokis krémmel.
Annyi mentségem had legyen, hogy a külcsín és a belbecs is teljesen eltér a múltkoritól. Úgy látszik, most valamiféle kosárkamániám van, mindent meg akarok tölteni. Persze aki megkóstolja, úgyis rájön, hogy ez jó dolog.
A töltelék tetszőleges, az én esetemben most extra csokis tojásos krém került bele, de ha mondjuk pudinggal készítjük, akkor ez a süti kiváló fehérjefaló.
Hát nem gyönyörű? Mint egy virág, mondjuk liliom.

Hozzávalók (kb. 6 db-hoz):
A tésztához:
  • 6 ek porcukor (ezt lehet csökkenteni, én is csak 5 kanállal tettem bele)
  • 6 ek liszt
  • 4 db tojásfehérje (sárgája mehet a krémbe)
  • 2 ek habtejszín
A krémhez:
  • 4 db tojás sárgája
  • 6 ek porcukor
  • 50 g étcsoki, lehetőleg magas kakaótartalmú
  • 1,5 dl habtejszín
Díszítéshez:
  • nálam most kandírozott cseresznye, de mehet idénygyümölcs vagy még egy kis extra csoki is
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit simára keverjük. Érdemes a lisztet és a porcukrot átszitálni, így jóval gyorsabb a folyamat.
  2. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy tepsit kibélelünk papírral.
  3. A tésztamasszából nagyobbacska köröket kenünk kanál segítségével a sütőpapírra. Kettőnél többet nem célszerű egyszerre, mert utána gyorsan kell velük dolgozni.
  4. Az előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle kissé meg nem barnul. Ezt könnyű észrevenni a sütő nyitogatása nélkül is, mert ilyenkor kezd el illatozni a tészta. (Kb. 10 perc sütés szükséges.)
  5. Gyorsan lehúzzuk a korongokat a sütőpapírról, majd egy pohár aljára simítjuk őket - befőttes gumival oda lehet fogatni -, majd így hagyjuk kihűlni. Egy bögre belsejébe is bele lehet tuszkolni a tésztát, csak vigyázzunk, nehogy megrepedjen, mert akkor ki fog folyni a krémünk. Ettől lesz kosárka formája. Ugyanígy járjunk el a maradék masszával is.
  6. A krémhez vízgőz felett fehéredésig keverjük a tojások sárgáját a cukorral (a hőkezelésnek köszönhetően nem kell félni a salmonellától), majd beletördeljük a csokit is, és azt is felolvasztjuk benne. 1-2 ek tejszínnel simára keverjük az egészet, majd hagyjuk kissé kihűlni.
  7. Közben kemény habbá verjük a maradék tejszínt, s óvatosan a csokis krémhez keverjük.
  8. Lehet is tölteni a kosárkákat, aztán mehetnek 1-2 órára a hűtőbe dermedni.
  9. Tálalás előtt díszíthetjük a kosárkákat, de önmagukban is guszták és finomak.

2010. 03. 09.

Programajánló a hosszú hétvégére


Helye mi más lehetne, mint Sopron. Témája: minden, ami ehető, iható, mulattató és gasztronómiával kapcsolatos. Ideje: 2010. március 13-14., 10-18 óra.
A Soproni Ízutazás és Telebendő Napok elnevezés sokat sejtetően foglalja össze a két napos programsorozatot. 

Lesznek itt:
  • híres emberek híres ételei
  • minden, ami ehető, vásárfiák, kizárólag háziipari termékekből (kenyerek, csokoládék, marcipán, grillázscsodák, fagylaltkóstoló)
  • minden, ami iható - sör, bor pálinka, kávékülönlegességek, koktélok-; kóstolók is!
Érdekes kiállítások:
  • zöldség-, gyümölcs-és tésztaszobrászat
  • zsírszobrászat (fogalmam sincs, ez mit takar, aki tudja, árulja el!):)
  • cukrászati bemutató
  • pékfantázia: egyedi művek kenyértésztából
  • ételfotó- kiállítás
Érdekes előadások, természetesen kóstolóval:
  • pálinkáról, sörről, borról
  • Zila tortaforma szakmai bemutató
Megmérettetések:
  • szépen terített asztal
  • kuktacsata és séfpárbaj
  • borfelismerő verseny
Kulinaritás:
  • soproni séfek vacsoraestje
Mindehhez persze vidám vásári forgatag és a város szépsége társul. Akinek pedig ez még nem lenne elegendő, annak ajánlanám, hogy térjen be egy-egy vendéglőbe, kóstolja meg a helyi specialitásokat (egyes helyeken -50% a helyi fogások árából), igyon finom borokat, vagy járja be a várost, esetleg látogasson el a Harrer csokigyárba, ahol nemcsak kóstolásra nyílik lehetőség, de a finomságok készítése is megtekinthető.

A programokról és helyszínekről bővebben itt lehet tájékozódni: Prokultura honlapja.

Na, kinek van kedve hozzá?

2010. 03. 06.

Zöldségekkel töltött párnácskák húsosan

Gyors, kiadós szombati ebédet terveztem. Ez lett a végeredmény. Mindkét fent említett kritériumnak megfelel, és olyan szemetgyönyörködtető a sok színes zöldséggel. A hajtogatott leveles tészta valamicskét ront az egészségfaktorán, de mivel a tészta tulajdonképpen köretként funkcionál, és minden más hozzávaló alacsony kalóriatartalmú, egyszer még a fogyókúrás étrendbe is belefér.
Készíthető vega verzióban is, hús nélkül, és a felhasznált zöldségek is tetszés szerint variálhatók.

Hozzávalók (4 személyre):
  • 1 cs. (500g) hajtogatott leveles tészta
  • 1 db tojás a tészta lekenéséhez
  • 50 dkg sovány darált hús (nálam sertéscomb)
  • 20 dkg gomba (lehet konzerv is)
  • 10 dkg zöldborsó (friss vagy mirelit)
  • 15 dkg csemegekukorica
  • 2 kisebb sárgarépa
  • 1 szelet piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • só, bors, kakukkfű, fűszerpaprika, chili paprika


Elkészítése:


  1. Készítsük elő a hozzávalókat, hogy utána csak sorban bele kelljen pakolászni mindent az edénybe. A zöldségeket vágjuk apróra. A sárgarépát érdemes kicsit előpárolni (én ezt mikróban, párolóedényben csináltam, magas hőfokon, 3 percig).
  2. Egy mély serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk az olajat, majd megdinszteljük rajt a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát is, és kissé megpirítjuk. Jöhetnek bele sorban a zöldségek: gomba (ha friss, érdemes kicsit megsózni, hogy hamarabb összeessen, és kicsit megpárolni), zöldborsó, kaliforniai paprika, végül a sárgarépa. Kicsit süssük együtt az egészet, majd keverjük hozzá a darált húst. Fehéredésig süssük, majd ízesítsük ízlés szerint a fűszerekkel. Kicsit pirítsuk együtt a zöldségeket a hússal, majd tűzről levéve hagyjuk kihűlni az egészet.
  3. Közben nyújtsuk ki a leveles tésztánkat, nem kell nagyon vékonyra! Vágjunk belőle 12x12-es négyzeteket, majd csináljunk rájuk 1,5 cm-es keretet, még egy rétegben, így amikor sütjük, és szépen felemelkedik a tészta, magába zárja a tölteléket.
  4. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a tortácskákat, közepüket szúrkáljuk meg villával, kenjük le tojássárgájával, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, amíg kissé elkezd felemelkedni a tészta. 
  5. Vegyük ki, töltsük meg a húsos raguval a mélyedéseket, s tegyük vissza őket sülni, amíg a tészta szép aranybarna lesz (kb. 10-15 perc).
  6. Melegen tálaljuk.


2010. 03. 03.

Brownies habkönnyű túrókrémmel


Sokan, sokféle verziót tettek már közzé. Az összetevők általában ugyanazok, mégis roppant sokrétű édességről van szó. A brownies modern amerikai süti, de a világ minden táján istenítik a csoki kedvelői. Csupán néhány egyszerű összetevő, és kész a puha, zaftos, átkozottul csokis édesség, amire nemet mondani lehet, de nem érdemes.
Az én verzióm túrós töltelékkel készült, ugyanis volt a hűtőmben egy csomag, aminek a héten lejárt volna a szavija. Megmentettem, és szerintem még ő is hálás a helyért, ahova került.;)

Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg átszitált liszt
5 dkg jó minőségű étcsoki (nálam 65% kakaótartalmú)
5 dkg Milka Noisette (mogyorókrémes csoki)
2 ek kakaópor
1/2 tk sütőpor
3 tojás fehérje
1 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 tk vaníliás cukor
1 dl semleges ízű olaj

A habkönnyű túrókrémhez:
25 dkg túró
1 egész tojás
4 dkg cukor
1 tk vaníliás cukor

Elkészítése:
  1. A csokit apró darabokra vágjuk, majd a sütőporral, kakaóporral együtt a liszthez keverjük.
  2. Egy másik tálban habbá verjük a tojásfehérjéket, majd lassan belekeverjük egy tojás sárgáját, a kétféle cukrot, majd óvatosan belefolyatjuk az olajat is.
  3. Egy fakanál segítségével adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, és keverjük egynemű masszává az egészet, de lehetőleg közben ne törjük össze a habot.
  4. A krémhez villával lazítsuk fel a túrót, majd keverjük simára a tojással és a kétféle cukorral.
  5. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  6. Egy 20x20-as formát vajazzunk ki alaposan, majd kanalazzuk bele a csokis massza felét. Erre jöhet a túróréteg, egyenletesen elosztva, végül takarjuk be az egészet a maradék tésztamasszával.
  7. Mehet is a sütőbe, nem több, mint 18-20 percre. Ne süssük túl, mert akkor kihűlve nagyon száraz lesz. Az sem probléma, ha még ragad a tűre, mikor kivesszük.
Megjegyzés: múltkor maradt 2 tojásfehérjém, ezek is belekerültek ebbe a sütibe - így lett összesen 3 db -, nagyon kellemes lágyságot adva a tésztának. Akinek nincs feleslegben, nyugodtan használjon 2 egész tojást helyette.


A túróhoz kevert tojástól olyan lesz a középső réteg, mintha egy könnyed habfelhőbe harapna az ember.
A végereményt egyébként érdemes kissé meleg állapotban is megkóstolni. Nem kell félni, ilyenkor már szépen szeletelhető a süti, de az olvadt csoki miatt jó vele óvatosan bánni. Bogyós gyümölcsökkel vagy egy gombóc vaníliafagyival mennyei, de a túrós krémnek köszönhetően kihűlte után is krémes marad.  A képek magukért beszélnek!

2010. 03. 01.

Citromos tejszelet ropogós kekszkéreggel


Igen, már megint citromos. Ennek oka egyfelől a jó idő, merthogy olyan szép, napsütéses napunk van, vagyis sárgállik a nap fent az égen, erről pedig én egyből egy sárga és savanyú citromra asszociáltam. (Egy másik magyarázat szerint: ha napsütés, akkor meleg, ha meleg, akkor jól esik a hideg fagyi, ha fagyi, akkor mi más frissítene jobban, mint egy citromfagyi.)
Másfelől pedig a múltkori kuglófnál is emlegettem, hogy kissé pazarló a recept, így két citromom is megmaradt, amin foltokban található kevés héj, belül pedig jó sok lé. Hát, a mostani recept ezt a két citromot hivatott feldolgozni.:)
Pofon egyszerű recept. Az alapja kekszmorzsa és némi vaj, a  krémhez csak tojás, cukrozott sűrített tej és citromlé kell. Igazából ezzel az egy recepttel három legyet ütöttem egy csapásra: az egyik a már említett citrom, a másik a kekszmorzsa (amiből kekszgolyót szerettem volna gyártani még múlt héten, feldolgozva a Karácsony óta hánykolódó szaloncukrokat, de maradjunk annyiban, hogy ez nem sikerült, így szaloncukrok felolvasztva a kukában végezték, a kekszmorzsa pedig egy zacsiban, várva a szebb jövőt), a harmadik pedig a hamarosan lejáró szavatosságú sűrített tej.
De elég a szószaporításból, jöjjenek a mennyiségek!

Hozzávalók:
Az alaphoz:
150 g keksz morzsává őrölve
100 g cukor
50 g darált mogyoró
70 g olvasztott és kihűtött vaj
kevés reszelt citromhéj

A krémhez:
2 nagyobb tojássárgája
2 tubus (kb. 340 g) cukrozott sűrített tej
2 citrom frissen facsart leve + a facsarón fennmaradó gyümölcshús

Elkészítése:
  1. Először is melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A kekszmorzsához keverjük hozzá a mogyorót, a cukrot és a citromhéjat, majd az olvasztott vajat is. Jó alaposan dolgozzuk össze az egészet. (Múltkorról maradt néhány csokis kosárkám, azt is bemorzsoltam a keverékbe. El nem rontotta, sőt!:) )
  3. Egy kb. 20x20-as tepsit béleljünk ki sütőpapírral, lehetőleg az oldalán lógjon túl kicsit a papír. Erre szépen halmozzuk rá a kekszes keveréket, majd evőkanál segítségével egyenletesen nyomkodjuk bele.
  4. Előmelegített sütőben 8-10 percig süssük, amíg kissé meg nem barnul a teteje. Hagyjuk jól kihűlni a tepsiben.
  5. A töltelékhez a tojások sárgáját keverjük simára a sűrített tejjel, majd adjuk hozzá a citromlevet is. Ezt a keveréket öntsük a kekszes alapunkra, majd ismét mehet a sütőbe. 180 fokon kb. 15 percig süssük, illetve addig, amíg a krém meg nem szilárdul. 
  6. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd legalább egy órára tegyük még hűtőbe, hogy jól megdermedjen.
  7. A papírral együtt kiemelhetjük a tepsiből és tálcára tehetjük, szépen szeletelhető.

Ez amolyan maradék hasznosító süti (leszámítva a két tojásfehérjét), legalábbis az én esetemben. Annyira egyszerű és gyors, hogy legközelebb magában is elkészítem, nem várom össze a hozzávalókat.
Ma vendégünk is lesz. Múltkor akkor járt nálunk, amikor citromtortát készítettem. Ízre hasonló a krémje, mint ennek, csak az tejszínnel készül. Azóta is azt emlegeti, hogy milyen finom volt, de kicsit aggódóm, mert lehet, hogy mostantól a 'csak citromkrémes sütiket gyártó lány'- ként könyvel majd el.:)