2010. 05. 27.

Kalács(?)- Kuglóf(?)


Mindkettő, vagyis kettő az egyben. Ez ugyanis egy kuglóf bőrébe bújt kalács. Mennyei, pihe- puha kelt tészta, csokis örvényekkel, ropogós magokkal. Talán ilyesformán jellemezhetném.
Természetesen hagyományos formában is meg lehet sütni, de nekem momentán nincs még kalács sütésére alkalmas négyszögletes formám, tepsibe téve pedig a kelt tészta szívesebben dagad széltében, mint magasságában.
Persze, a sütés sem volt zökkenőmentes. Egy meglehetősen mini sütőm van csak (kb. akkora, mint egy mikró), s maga a kuglófforma üresen pont belefér úgy, hogy nem ér a felső fűtőszálakhoz. Azt azonban nem kalkuláltam bele, hogy a tészta annyira szépen megkel, hogy ki akar majd repülni a formából. Gondoltam, jó öblös a forma, elég lesz akkora mennyiségű tésztához. Belefektettem körbe a megfont kalácsot, kicsit pihentettem, aztán ment is az előbb említett sütőbe. Pár perc múlva égett szagra lettem figyelmes. Felhúztam két sütőkesztyűt, s már kaptam is ki a tésztát, aminek teteje elérte a fűtőszálat. A rács a legalsó fokon volt, lejebb már nem tudtam tenni, csak rézsutosan, vagyis úgy, hogy az egyik oldal fele lejtsen. Hát, nem volt mit tenni, lekapargattam azt a kis sávot, ami megégett, a lejtős oldal felé forgattam a kalács magasabb részet, letekrtam fóliával, s így sütöttem.


A végén mégis csak sikerült, persze egy- két helyen a tészta kikelt a formából, s istenesen ráégett a sütő aljára. Sütés után még melegében kitisztítottam, nehogy odakössön végleg. Ez nem is lenne akkor dolog, ha nem éjfél tájban járt volna az óra. Mégis megérte, de ezt már csak másnap reggel konstatáltam, mikor a frissen sütött kalács várt a reggelizőasztalon.

Csokiörvényes kalács dióval és mogyoróval


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dkg kristálycukor
  • 6 dkg olvasztott, kihűtött margarin
  • fél kg finomliszt (fele jó, ha rétesliszt)
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojás sárgája (a fehérjére is szükség lesz)
A töltelékhez:
  • 12 dkg puha vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek kakaópor
  • 2 tojás fehérje (egyik a tésztából megmaradt)
  • 1 tojás sárgája a megkenéshez
  • durvára vágott mogyoró és dió- opcionális
Elkészítése:
  1. A tészta teljesen megegyezik a Morvai kalácséval, de most csak fél adagot készítettem, s az elkészítés menetét is ott olvashatjátok.
  2. Ha jól kidagasztottuk a tésztát, kelesszük duplájára.
  3. Ha ez megvan, lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk 3 egyenlő részre, csináljunk belőlük kis bucikat (nem Stohlt!). 10 percig letakarva pihentessük.
  4. Közben elkészíthetjük a tölteléket.
  5. Ha szeretnénk a kalácsba mogyorót vagy egyéb olajos magvakat tenni, célszerű ezeket száraz serpenyőben kissé megpörkölni, így intenzívebb lesz az ízük. Én egy- egy marék mogyorót és diót használtam, pörkölés után mozsárban durvára törtem őket.
  6. A csokis krémhez keverjük habosra a vajat, a kakaóport és a cukrot. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd óvatos, széles mozdulatokkal keverjük a vajas krémhez. A lényeg, hogy ne törjük össze a habot!
  7. Nyújtsuk vékonyra az egyik cipót, s felét kenjük meg a krémmel, szórjuk meg a magvakkal, majd szorosan tekerjük fel, mint a kakaós csigát. Tegyünk így a többi tésztacipóval is.
  8. A három szálat most szépen kaláccsá fonhatjuk, majd alaposan kivajazott formába fektethetjük.
  9. Pihentessük még negyed órát, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  10. Kenjük le a kalács tetejét tojássárgájával, aztán toljuk a sütőbe. Kb. 50 perc alatt sült meg nálam, de ez nagyban függ a sütőtől. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
  11. Ha megsült, kissé hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk rácsra. Ha teljesen kihűlt, már ehető is.

2010. 05. 25.

Vacsora olasz módra

Pár hete szereztem egy csomag olasz, spenóttal színezett lasagne- tésztát, ami azóta is a szekrényben pihent. Tudtam, hogy hamarosan elérkezik az ideje. Gyors és laktató ételnek szántam, az is lett belőle, viszont így nem lett teljesen autentikus, de jól esett, finom volt.
Azért is mondtam, hogy nem lett autentikus, mert a besamel mártásos részt kihagytam belőle, s egyszerűen jó sok sajttal pótoltam. Szóval ez egy amolyan gyorsított, kalóriaszegényebb recept, aminek egyediségét a zöld tészta adja (persze az mindenképp megnyugtató, hogy a színezés 100%- ig természetes, hiszen a gyönyörű zöld színt a spenótból készült őrlemény adja).


Express Lasagne Spenótos Tésztával

Hozzávalók egy 20x20- as formához:
  • 250 g lasagne tészta
  • 500 g sovány sertéshús
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (vagy 4-5 friss paradicsom)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 dl tej
  • 1 ek olaj
  • 2 ek házi ketchup
  • só, bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű
  • 150 g reszelt sajt
  • 30 g vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
Elkészítése:
  1. A felhevített olajon futtassuk át az apróra vágott vöröshagymát, majd a szintén apróra vágott fokhagymát is. Adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk fehéredésig.
  2. Közben ízesítsük sóval, borssal, aromásítsuk a többi fűszerrel.
  3. Öntsük nyakon a paradicsom konzervvel. (Ha friss paradicsommal dolgozunk, előbb mártsuk forró vízbe, hogy könnyen megszabaduljanak a héjuktól, majd vágjuk kisebb darabokra, így hamarabb átsülnek.)
  4. Lassú tűzön főzzük pár percig, majd lágyítsuk egy kis tejjel. Jobb szeretek tejet hozzáadni, mint cukrot, így sokkal bársonyosabb lesz az íze, miközben a paradicsom savasságát is ellensúlyozza.
  5. Keverjük még hozzá a ketchupot, s még egyszer forraljuk össze az egészet. A lényeg, hogy bőven legyen szaftja, hiszen a tészta ezt felszívva fog majd megpuhulni. Ha szükséges, kevés vizet lehet aláönteni.
  6. Vajazzuk ki a formánkat.
  7. Forraljunk vizet egy közepes lábasban, enyhén sózzuk, s 1 percre tegyük bele az első réteghez szükséges tésztát. Ha kissé megpuhult, szűrőkanállal csepegtessük le, terítsük egy rétegben a formába.
  8. Szórjuk meg alaposan reszelt sajttal, kanalazzunk rá a húsos raguból.
  9. Közben folyamatosan adagolhatjuk a tésztát a vizes lábasba. Természetesen előre áztatás nélkül, száraztésztával is készíthetjük, de akkor kicsivel több idő kell a sütéshez, s célszerű még hosszabb lére ereszteni a ragut.
  10. Így tovább folytassuk a rétegezést: tészta, rá sajt, aztán húsos ragu, végül tészta. A legfelső réteg is a tészta legyen. Locsoljuk meg a maradék szafttal (hús már ne kerüljön rá), szórjuk meg alaposan sajttal, tetejére kockázzuk a vajat (ettől szép pirosra és ropogósra sül majd), s már mehet is a sütőbe.
  11. Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük, míg a teteje szépen meg nem barnul (kb. 45-50 perc).
Gyors és tápláló, ebédre vagy vacsorára kiváló.

2010. 05. 24.

Fordított gyümölcsös- bögrés süti


Régebben, amikor még nem volt a saját kis konyhámban mérleg, gyakran készítettem bögrés sütiket. Nagy előnyük, hogy a sütibe amúgy is szükséges joghurt pohara a mérce, bármilyen gyümölccsel elkészíthetők, s gyakorlatilag elronthatatlanok. Most szép, érett mangóval készítettem, de almával, barackkal, körtével, bogyós gyümölcsökkel és persze meggyel is nagy kedvenc. A recept hosszúsága jól mutatja a süti elkészítésének egyszerűségét. 
Az utolsó lökést afelé, hogy újra ilyesmit süssek, @ndre@ adta meg, nem is olyan régen. A kallódó mangó felhasználása egyértelműen az ő sütije nyomán történt, de a tésztához a saját, jól bevált bögrés receptemet használtam.

Hozzávalók:
  • 2 pohár natúr joghurt
  • 2 pohár kristálycukor + egy kevés a gyümölcsökhöz
  • 2 tk van. cukor
  • 1 pohár olaj
  • 4 db tojás
  • 4 pohár liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db érett mangó
  • kevés vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése:
  1. A megtisztított, vékony szeletekre vágott gyümölcsöt alaposan beleforgatjuk cukorba, majd az előzőleg vajjal jól kikent sütőformába fektetjük.
  2. A többi hozzávalót a fenti sorrendben adagolva simára keverjük, majd a gyümölcsös rétegre öntjük.
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük (kb. 30 perc).
  4. A formában hagyjuk kissé hűlni, majd egy tálra borítjuk.
Mennyei, ahogy a süti tetején az édes gyümölcsök a tésztába süppednek.
Készíthetjük úgy is, hogy 3-4 ek cukrot megkaramellizálunk, ezt öntjük a kifajazott forma aljára, majd erre jönnek a gyümölcsök, végül a tésztamassza. Így még karamellesebb, édesebb lesz a süti, s a teteje is szép színt kap.
A tésztát is variálhatjuk: gazdagíthatjuk olajos magvakkal (dióval, mogyoróval, mandulával), esetleg csokival.
Mindenki elkészítheti a saját verzióját, a számára legkedvesebb gyümölccsel.

2010. 05. 23.

Joghurtos bagett


Péksüti hiányban szenvedtünk néhány napja, s végre megint csinálhattam valami kelt tésztás finomságot. A hűtőben árválkodó natúr joghurt is belekerült, s milyen jó is, hogy így történt! Iszonyú finom, harmadnap is meglepően puha lett tőle a bagett. Nem azért maradt belőle 3. napra, mert nem volt jó, hanem mert borzasztó laktató, s mi csak ketten voltunk rá, de a fele adagot kevésnek találtam. Meg aztán, nem minden nap fér bele sajnos az időmbe, hogy ilyesmit süssek, pedig hogy élvezném.
A fromázást természetesen Limara pékségében sajátíttom el, érdemes ez ügyben nála nézelődni, meg aztán, amúgy is sokat tanulhat tőle az ember lánya, ha kelt tészta készítésre adja a fejét.
A recept egyszerű, a végeredmény nagyszerű. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók 4 db közepes bagetthez:
  • 30 dkg Bl 80- as kenyérliszt (ennek hiányában 20 dkg rétesliszt és 10 dkg sima liszt keveréke)
  • 20 dkg Graham- liszt
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 1 dl langyos víz
  • 4 ek olaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • csipet aszkorbinsav (vagy 1 ek ecet)
  • 1,5 csapott tk tengeri só
  • 1 tk cukor
A tetejére:
  • szezám- és lenmag, darálatlan mákszemek
Elkészítése:
  1. A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe pakoljuk, s kb. 20 perc alatt szép sima tésztát dagasztatunk vele. (Kenyérsütő hiányában kézzel vagy dagasztókaros mixerrel is lehet dolgozni. A lényeg, hogy alaposan ki legyen dolgozva a tészta.)
  2. Hagyjuk duplájára kelni.
  3. Enyhén lisztezett felületen kissé gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd osszuk 4 egyenlő részre. Formázzunk belőle cipókat, majd nyújtsuk kör alakúra. Formázzuk meg őket.

  4. Fejtetőre fordítva fektessük őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. Vagyis, ami a 4. kis képen felül van, az lesz a bagettünk alja. Széleit nem kell behajtani, mert a második kelesztés és a sütés során nyerik el majd végleges formájukat. 
  5. Tetejüket vagdossuk be pengével néhány helyen, majd letakarva hagyjuk ismét duplájára kelni.
  6. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  7. A bagetteket spricceljük le alaposan vízzel, hogy sülés közben sok gőz keletkezzen. Tetejüket szórjuk meg a magokkal, dogjuk a sütőbe.
  8. 180 fokon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sülnek.

2010. 05. 17.

Bűnös élvezet- VKF!34.


Úgy látszik, mindig utolsó pillanatban jön meg az ihlet. Kell az az adrenalinbomba, amit a közelgő határidő lejárta ad.
Ma csak úgy, kedvtelésből készítettem egy csokitortát, s utólag jutott eszembe, hogy abszolút beleillik a vágykeltő kategóriába, vagyis helye lenne Aphrodité asztalán, s így a VKF!34. fordulójában is. Egyszerű, de annál mennyeibb édesség ez; szaftos, és puha, elolvad az ember szájában. S ahogy lágyan elnyúlik rajta egy kanálnyi friss tejszínhab, amit áttetsző kakaópor- felhő övez...hmmm! Igen, még mindig a sütiről beszélek.:)
Egy ilyen desszert után a hatás garantáltan nem marad el. Leteszteltem Mr. P.- n, és működött! Ahogy meglátta, erős vágyat érzett, s nem bírt ellenállni neki, meg is kóstolta. Szenvedélye nőttőn nőtt, csak sajnos nem irántam, hanem egy újabb szelet iránt. Egy kevés van még hátra a napból, ha elfogy, talán én is megérzem majd a hatását.;)

Csokitorta gazdagon (lisztmentes)


Hozzávalók egy 24 cm- es formához:
  • 120 g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé (nálam 75%- os)
  • 100 g vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
  • 1 ek holland kakaópor
  • 2 ek Amaretto (mandulalikőr)
  • 70 g őrölt mandula
  • 70 g őrölt mogyoró
  • 100 g cukor
  • 5 nagy tojás
  • 1 tk vanília esszencia
A díszítéshez (opcionális):
  • tejszínhab
  • pörkölt mandulaforgács
  • kakaópor
Elkészítése: 
  1. Vízgőz felett olvasszuk fel a darabokra tördelt csokit és a vajat, majd hagyjuk pár percig hűlni.
  2. Egy száraz serpenyőben pirítsuk meg az őrölt mandula és mogyoró keverékét, vigyázva, hogy ne égjen meg.
  3. A lehűlt csokihoz adjunk 1 ek kakaóport, 2 ek Amarettot és 1 tk vanília esszenciát. Keverjük hozzá a megpörkölt mandula- mogyoró keveréket is.
  4. Mehet bele 1 egész tojás és 4 tojás sárgája.
  5. A 4 tojás fehérjét verjük kemény habbá, s közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. 2 kanál habot keverjünk a csokis masszához, ez majd lágyít az állagán. A maradék habot óvatos, széles mozdulatokkal keverjük a krémhez, vigyázva, hogy ne törjük össze.
  6. Alaposan vajazzunk ki egy formát, majd simítsuk bele a masszát.
  7. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 25-30 percig. Csak addig kell sütni, míg kissé megemelkedik a torta, s a teteje megszilárdul. Így garantált, hogy a belseje nem szárad ki, szaftos marad.
  8. Melegen vagy hidegen, kevés tejszínhabbal, kakaóporral meghintve tálaljuk. Melegen kóstolva tuti, hogy felforrósítja a hangulatot!
Ami a hatást garantálja:
  • Csoki: a benne lévő teobromin jó hangulatba hoz, fokozza az életörömöt és természetesen a szexuális vágyat is.
  • Vanília: finom illatú és aromájú, nyugtató, hangulatjavító.
  • Tojás: régről ismert vágyfokozó. Jelentős fehérje- és tápanyagforrás; a születés szimbóluma.
  • Amaretto, illetve a benne lévő alkohol:  egy kevéske alkohol segít a gátlások leküzdésében, s tulajdonképpen provokálja a vágyat. Semmiképp sem ajánlatos sokat fogyasztani belőle, mert álmosít és rontja a teljesítményt.

2010. 05. 16.

Aphrodité csókja- VKF!34.


Desszertajánlat a Duende által megálmodott 34. VKF! fordulóra.

A vágyfokozó vacsora után célszerű a desszertnél is a könnyedségre, egyszerűségre törekedni, hogy inkább az érzékeinkre és egymásra tudjunk koncentrálni, ne pedig az emésztésre.
Egy egyszerű, gyümölcsös tortát ajánlok, ami nem terheli meg a gyomrot, és finom fűszereinek köszönhetően tovább fokozza a szenvedélyt és a vágyat.
Előnye és hátránya megegyezik: célszerű előző nap elkészíteni, hogy az ízek jól beérjenek. Persze, a nemes cél érdekében érdemes jó előre felkészülni, hogy aztán már csak a lényeges dolgokkal kelljen foglalkozni.

Íme, Aphrodité csókja:

Elzas- i almatorta

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 130 g hideg margarin
  • 130 g cukor
  • 250 g liszt
  • fél cs sütőpor
  • 1 db tojás
A töltelékhez:
  • kb. 1,5 kg alma megtisztítva, cikkekre vágva
  • 150 g cukor
  • 7,5 dl almabor vagy almalé
  • 80 g étkezési keményítő (vagy 2 cs vaníliás pudingpor)
  • fél vaníliarúd
  • 1/2 tk őrölt fahéj
Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk. (Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a margarin ne olvadjon meg a kezünk melegétől, mert akkor kezelhetetlenül lágy lesz a tészta. Ha ez mégis bekövetkezne, tegyük fél órára hűtőbe a tésztát, s csak utána nyújtsuk méretre.)
  2. Két folpackréteg között vagy enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát úgy, hogy a tészta az oldalait is teljesen befedje. Könnyen szakad a tészta, de egyszerűen meg lehet 'stoppolni'. (Két fóliaréteg között a legegyszerűbb nyújtani, így kevesebb koszt csinálunk. Ha ezzel megvagyunk, húzzuk le óvatosan a tésztakorongról a felső fóliát, majd ezzel a felével lefelé borítsuk a formába, nyomogassuk bele, s csak utána húzzuk le a felső réteget.)
  3. 1 órán át hűtőben pihentetjük.
  4. Addig készítsük elő az almákat, s felhasználásig hagyjuk őket citromlével elkevert vízfürdőben, így nem barnulnak meg.
  5. A krémhez 6 dl almaborban vagy almalében feloldjuk a cukrot, ízesítjük a vaníliarúd kikapart magjaival, majd az egészet felforraljuk. A maradék folyadékban csomómentesre keverjük a keményítőt vagy a vaníliás pudingport, s az előzöleg felforralthoz adjuk. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Fahéjjal ízesítjük.
  6. A behűtött tésztára halmozzuk a cikkekre vágott almát, majd nyakonöntjük a pudingos krémmel.
  7. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 1,5 órán át sütjük.
  8. A formában hagyjuk kihűlni, majd legalább egy éjszakára hűtőbe teszük. Ahhoz, hogy szépen lehessen szelni a tortánkat, mindenképp jól le kell hűlnie, a pudingos krémnek meg kell dermednie. Így az ízek öszeérnek, tökéletesen összhangban lesznek, s hűsítőleg és üdítőnek fog hatni a desszert.
Ami a sikert garantálja:
  • Könnyű, gyümölcsös sütemény, az alma savanykásságának köszönhetően nem túl édes, ígázán frissítő desszert.
  • Vanília: finom illatú és aromájú, gyugtató, hangulatjavító.
  • Fahéj: Karakteres fűszer, melegségérzetet ad a testnek, izgató hatással bír.
Akinek pedig ennél is több ötletre lenne szüksége, keresse fel Duende oldalát vagy lapozza fel a Káma Szútra, Az Illatos Kert vagy az Anaranga című könyveket.:) 

    (Az eredeti receptet a Tv Paprikán láttam, néhány dolgot változtattam rajta.)

    Könnyed vacsora Aphrodité asztalánál- VKF!34.

    A kép innét származik.

    Mi köti össze a konyhát a hálószobával? A szenvedély. Főzni és szerelmeskedni is csak szenvedéllyel lehet. Az ételek illata, színe, íze éppoly csábító lehet, mint a testi érintés vagy az arra való vágyakozás.
    Mivel korbácsolhatnánk fel jobban a vágyat, mintsem olyan ételekkel, italokkal, melyek hatásosságát Aphrodité segítő csodaszerei, az afrodiziákumok adják. Hiszen ő az az istennő, aki megtestesíti a vágyat és az érzéki örömöket, s képes másban is szenvedélyt kelteni.
    Készítettem már ilyet, de akkor nem is gondoltam arra, hogy ez bizony egy vágyat fokozó étel lehet. Most kissé felturbóztam fűszerekkel, hogy még hatásosabb legyen, s a színekkel is játszottam kicsit, hogy ne csak az ízlelőbimbókat ingereljem.
    Nagy előnye ennek az ételnek, hogy pillanatok alatt elkészíthető, és azok is bátran elkápráztathatják vele kiszemelt áldozatukat, akik nem éppen konyhatündérek.
    Plusz egy előnye: abszolút résztvevője lehetne egy Duende által megálmodott, s a 34. VKF! fordulóban testetöltő vacsorának, Aphrodité asztalánál.


    Színes tésztaspirálok tejszínesen, sonkával és bébikukoricával

    Hozzávalók:
    • 200 g színes durum tészta
    • 1 csokor újhagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 üveg (kb. 190 g) bébikukorica
    • 150 g sonka (nálam most főtt combsonka és Pármai sonka keveréke)
    • 3 dl tejszín
    • 100 g füstölt sajt
    • 1 ek olíva olaj
    • bazsalikom
    • szerecsendió
    • tört chilipaprika
    Elkészítése:
    1. Hevítsük fel az olajat, futtassuk át rajta az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát is.
    2. Tépkedjük vagy csíkozzuk hozzá a sonkát, dobáljuk bele a nagyobb darabokra vágott bébikukoricákat. Kissé pirítsuk meg őket.
    3. Borítsuk nyakon az egészet tejszínnel, alaposan forraljuk össze. Fűszerezzük kedvünk szerint, de csak mértékletesen! A sóval legyünk óvatosak, mert a sonka általában önmagában is elég sós.
    4. A sajtot reszeljük le, felét szórjuk a tejszínes szószhoz, várjuk meg míg megolvad.
    5. Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát.
    6. A kifőzött tésztára kanalazzunk a szószból, szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, majd forrón tálaljuk.
    Ami a sikert garantálja:
    • A sonkának, tejszínnek, tésztának köszönhetően fehérjedús étel, garantált energiabomba.
    • A durum tészta összettett szénhidrátban gazdag, így hosszantartó energiát biztosít.
    • Kukorica: az amerikai indiánoknál a termékenység és a bőség szimbóluma.
    • Chili: vérbőséget okoz, erejével bizsergeti a nyálkahártyát.
    • Bazsalikom: nyugtatólag hat az idegrendszerre; a hinduk szerint egészséget, termékenységet és örömteli nemi életet ajándékoz fogyasztójának.
    • Szerecsendió: tüzes fűszer, ugyanakkor hangulatjavító, nyugtató hatású.
    • Hagyma, fokhagyma: erőt ad, vágyfokozó, értágitó hatású.
    Amire célszerű figyelni:
    • Bánjunk csínján a hagymával, fokhagymával, mert túlzott mennyiségben inkább vágylohasztókká válnak. A petrezselyemzöld rágcsálása segít a kellemetlen szagok elűzésében.
    • A fűszerezést sem érdemes túlzásba vinni, találjuk meg az arany középutat.
    • A chiliből kevéske is elég, hogy kellemes bizsergést váltsunk ki, nem kell méregerősnek lennie az ételnek.

    2010. 05. 13.

    Kókuszos krémpite


    Mostanában valahogy gyakran készítek ilyen jellegű sütiket (lásd itt, itt, itt és itt), mert egyszerűen imádom azt a kettősséget, amit az omlós pitetészta és a lágy, pudingszerű krém ad. Persze az sem elhanyagolandó szempont, hogy gyorsan elkészülnek, még annál is gyorsabban elfogynak, sok bennük a krém és garantált velük a siker.
    Íme egy újabb verzió, ezúttal a kókusz szerelmeseinek.

    Hozzávalók:
    • 1 adag édes, omlós tészta, sütetlenül
    • 3 ek liszt
    • 1 csésze cukor (ízléstől függően lehet kevesebb is)
    • 1 tk vaníliáscukor
    • 2 tojás enyhén felverve
    • 3/4 csésze kókuszreszelék
    • 1 és 1/2 csésze tej
    Megjegyzés: 1 csésze= 2,5 dl.
      Elkészítése:
      1. Egy 24 cm- es piteformát vajazzunk ki alaposan. A jól lehűtött omlós tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd béleljük ki vele a formát, úgy, hogy a széleket is betakarja a tészta. Villával szúrkáljuk meg, 15 perc alatt 180 fokon süssük elő kicsit.
      2. Kenjük le a pitetésztát tojással (a krémhez szánt tojásból el lehet csenni), ez elzárja a pórusokat, így nem fog elázni a tésztánk a krémtől. 2 percre dugjuk vissza a sütőbe.
      3. A krémhez keverjük simára a felsorolt összetevőket. Öntsük az elősütött tésztára, s 180 fokon süssük legalább 50 percig, illetve míg meg nem szilárdul.
      4. A formában hagyjuk kihűlni.
      Érdemes savanykás gyümölccsel vagy egy kanálnyi krémsajttal tálalni, ami ellensúlyozza a krém édességét.
      Aki ropogósabb tésztát szeretne, fele részben használjon Graham- lisztet az elkészítéséhez.
      A lisztet helyettesíthetjük keményítővel, esetleg pudingporral.
      Ha a kókuszízt fokozni szeretnénk, érdemes tej helyett kókusztejjel készíteni.

      2010. 05. 12.

      Hívatlan vendégek

      Úgy nőttem fel, hogy mindig voltak állatok a környezetemben (most is vannak, de másfajták...:D), hiszen ők a falusi élet velejárói. Mostani lakóhelyem viszont teljesen kizárja, hogy bármiféle kis állatkát tartsak. Pedig olyan jó lenne! Legfőképp egy csinos kis ölebre vágyakozom. Szeretek gondoskodni, bár lehet, hogy ez a nőknél alap tulajdonság.
      Hétfőn - a tudtomon kívül- valami elképesztő dolog történt: új kis állat állt a házhoz, kinek becsületes neve Apis mellifera, vagyis (házi)méh.

      Kép forrása: Wikipedia

      Mióta napsütétes idő lett és a növények is bőszen virágoznak, egyre több méhet látni. A szobában egész nap nyitva az ablak, így néha hozzánk is betévedt egy-egy, mi meg udvariasan - a békét és a méh fullánkját megőrizve - kitessékeltük. Pár ilyen eset után feltűnt, hogy a döngicsélés mindig az ablakhoz közel lévő, mikró tetején álló régi magnó felől jön. Akkor nem tulajdonítottam ennek nagyobb jelentőséget, csak konstatáltam a helyzetet.
      Mígnem hétfőn épp ebédelni ültünk le az asztalhoz, s jött a szokásos döngicsélés. Belestem megint a magnó mögé, ott bujdokolt a kis méhecske, s ismét illedelmesen az ablak felé tessékeltem. Közben azon gondolkodtam, mi a fene lehet a magnón ilyen érdekes nekik. Hát, rájöttem. Van ott ugyanis két kellően tágas lyuk, amiből az egyiket már teljesen betemették valami féle törmelékkel, a másik meg dugig volt aranyló sárga virágporral. Ezért volt az a nagy felhajtás, mert építkezni akartak, s az egyik 'ház' alapját már le is tették.


      A képeken is jól látszik, hogy nem aprózták el a dolgot. Csavarhúzóval próbáltuk kipiszkálni a betömött lyukból a homokszerű anyagot, aztán meg a töménytelen mennyiségű virágport. Pedig, milyen jó is lett volna, ha reggelente csak oda kellett volna lépni a magnóhoz, aztán kicsapolni a friss mézet!:)
      Azóta rettegve alszunk el minden este, hogy vajon mikor jön a feldühödött méhraj, és bosszulja meg a házuk lerombolását és kifosztását.

      2010. 05. 11.

      Új hét, új süti


      Olyan rövid volt megint a hétvége, így meg pláne, hogy otthon voltunk. Két és fél nap tömény kérdezz- felelek, megszakítva néha, vagy inkább sokszor finom falatozásokkal. Anyut rászedtem, hogy csináljunk rétest, most végre én is ellesem a technikáját az otthon nyújtott, mennyei finomságnak. Így is lett, persze a tésztát anyu készítette el, aztán a nyújtást én is próbálgattam. Belelkesedtem, mert ment, simán. Persze rájöttem, hogy jó tésztát kell csinálni, aztán a világ végére is elnyúlik. Hamarosan meg kell vele próbálkoznom, egyedül. De nem most.
      Csomó finomságot hoztunk otthonról, de a rétesből már nem maradt elhozatalra. Tegnap mégis úgy gondoltam, én nem sütök. Tele a hűtő, hétfő van, nyűgös vagyok, inkább pihizek. Aztán mire munkából hazaértem, valahogy  arra eszméltem hirtelen, hogy kezemben egy fakanál, előttem egy tál, s már lelkesen egy adag édes, omlós tésztát gyúrok. A másik pillanatban meg egy tálnyi muffintésztát kutyultam épp össze. Szóval a nem sütök semmittől a kétfélét sütökig vezető idő kiesett. Ki érti ezt?
      Mondjuk az időjárás is pont akkor váltott esősre, mikor hazaértem, és végre tudtam volna élvezni a kinti bicózást vagy a focimeccset, ahol természetesen Mr. P. is játszott volna. Így, sütéssel töltve gyorsan ment az idő, és jobbik felem is nagyon lelkesedett, mikor haza érve meglátta a még meleg, csokis, hívogató muffinokat. Az ő lelkesedése győz meg mindig arról, hogy jól teszem, ha nekiesek sütni valami finomat.
      Az egyik tegnapi művem egy muffin, aminek alapja könnyed csokis kevert tészta, teteje pedig lágy krémsajt. Ezért is a költői név: 

      Menny és pokol


      Hozzávalók (kb. 20 darab muffinhoz):
      A tésztához:
      • 1 csésze barna cukor
      • 1 tk vaníliáscukor
      • 1 és 1/2 csésze liszt (fele lehet teljes kiőrlésű)
      • 2 púpos ek kakaópor
      • 1 tk szódabikarbóna
      • csipet só
      • 1/3 csésze olvasztott vaj (esetleg semleges ízű olaj)
      • 1 és 1/2 csésze tej
      • 1 tk almaecet
      A tetejére:
      • 200 g krémsajt
      • 1 tojás
      • 1/2 csésze cukor
      • 50 g étcsoki apróbb darabokra vágva
      Megjegyzés: 1 csésze= 2,4 dl.

      Elkészítése:
      1. Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, kétféle cukrot, sót, szódabikarbónát, kakaóport. A tészta többi hozzávalóját (vagyis a folyékony komponenseket) tegyük egy másik tálba.
      2. Szép fokozatosan vegyítsük össze a száraz és folyékony hozzávalókat. Fakanál segítségével keverjünk sima tésztát.
      3. A tetejére való hozzávalókat is keverjük alaposan össze..
      4. Muffinformába tegyünk papírkapszlikat vagy vajazzuk, lisztezzük ki alaposan a mélyedéseket. Félig töltsük meg mindet a barna masszával, tetejüket fedjük be a krémsajtos réteggel. Nem érdemes csurig tölteni a formát, mert a szódabikarbóna miatt úgyis nőni fog még a süti térfogata.
      5. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük őket, míg egy belebökött tű tisztán nem jön ki belőlük. Ehhez kb. 20-25 percre van szükség.
      Ha nem sütjük túl a muffinokat, a tésztájuk olyan könnyed lesz, hogy szinte el is lehetne fújni.
      A kóstolók egybehangzó véleménye szerint ez a muffin isteni, vagy ha úgy tetszik, pokolian jó.:)
      Az alaptésztája szerintem iszonyat jó, szinte olyan, mintha Brownie- t enne az ember. Nagyon gyors süti, sőt, még mosgatni sem kell utána sokat.
      Légmentesen zárható dobozban 2-3 napig biztosan eltartható. Célszerű hűtőben tárolni!

      2010. 05. 06.

      Töltött gombafejek


      Hétvégén ismét haza utazunk, s ilyenkor aktívan igyekszünk kiüríteni a hűtőt. Egyrészt, hogy semmi ne romoljon meg, másrészt, mert jó sok ennivalót 'sóznak' ránk otthon, amiért borzasztó hálásak is vagyunk. A fagyasztómban már alig van hely, így szétnéztem, mi a kínálat, mit lehet belőle kihozni.
      Mr. P. vett gyönyörű, nagy gombafejeket - fenemód büszke is volt magára -, fagyasztóban árválkodott fél kilónyi darált sertéscomb, hűtőben meg maradék sajtok hánykolódtak. Mindehhez dobtam egy kis fűszert, s már meg is volt a meleg vacsi. Az meg már csak az én pechem, hogy ma gombaleves volt a menzán ebédre.:S
      Nagyon gyorsan elkészíthető, finom, tetszés szerint variálható, akár vega kivitelben is készíthető, húsmentesen.
      A fotó kissé romos hatást kel, bocsánat érte, de valahogy túl fáradt voltam, hogy szépen megkomponáljam. Remélem, aki elkészíti, meggyőződik róla, hogy ez tényleg egy finom étel.

      Hozzávalók:
      • 12 nagyobb fej csiperke gomba
      • fél kg darált hús
      • 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
      • 2 duci gerezd fokhagyma szintén apróra vágva
      • 1 ek olaj
      • só, bors, fűszerpaprika
      • kakukkfű
      • fél dl tejszín
      • füstölt sajt
      Elkészítése:
      1. A gombafejeket - az egészséges szár részekkel együtt - gondosan megtisztítjuk, megmossuk, hagyjuk megszáradni.
      2. A felhevített olajon átfuttatjuk a vöröshagymát, és ha már kezd egy kis színt kapni, hozzáadjuk a fokhagymákat is. Még egy picit pirítjuk, majd mehet rá a darabolt gombaszár, majd a darált hús. Sózzuk, borsozzuk, színezzük fűszerpaprikával, kakukkfűvel ízesítsük, hiszen jó barátságban állnak a gombával. A húst pirítsuk fehéredésig, majd öntsük hozzá a tejszínt, s forraljuk jól össze az egészet.
      3. Tűzálló tálba rakosgassuk szorosan egymás mellé a gombafejeket, töltsük be őket a hússal, ha esetleg sok lenne, a gombafejek közé is tehetünk belőle, tetejüket szórjuk meg durvára reszelt sajttal.
      4. Mehetnek is az előmelegített sütőbe. 180 fokon kb. 30 perc alatt gyönyörű aranybarnák lesznek.
      Mi jófajta friss rozskenyérrel ettük, nagyon passzoltak egymáshoz.

      2010. 05. 03.

      Békebeli főtt kifli


      Sajnos, én nem mondhatom el magamról, hogy ilyen isteni kifliket ettem gyermekkoromban, mert már akkor is a ma hagyományos tejes kifliket árulták a boltban, csak talán még nem voltak ennyire silányak. Szerettem volna én is abban a békebeli korban élni, mikor az emberek ilyeneket ettek, s a fantasztikus pékáruk vagy sütemények mellett ott gőzölgött az asztalon egy bögre habos kakaó vagy épp egy fekete kávé. 

      Hozzávalók 12 db- hoz:
      • 300 ml víz vagy tej
      • 60 ml olaj
      • 25 g friss élesztő
      • 4 g cukor
      • 600 g liszt (legjobb a Bl 80- as kenyérliszt, ennek hiányában 40 dkg rétesliszt és 20 dkg sima liszt keveréke)
      • 8 g só
      Elkészítése: 
      1. A fenti hozzávalókat a felsorolt sorrendben tegyük kenyérsütőgépbe, majd 20 perc alatt alaposan dagasztassuk meg a géppel. Persze ügyesebbek és kitartóbbak kézzel is végezhetik eme műveletet, vagy esetleg robotgép dagasztókarjával.
      2. Meleg helyen kelesszük duplájára a tésztát.
      3. Ha megkelt, osszuk 12 egyforma részre, mindegyikből formázzunk gombócot. Egyesével nyújtsuk belőlük kört. A kör egyik oldala mentén kezdjük el szorosan felcsavarni a tésztát, majd mikor feléhez értünk, az ellenkező oldalt kissé nyújtsuk meg, hogy keskenyebb legyen, és csavarjuk végig a kiflinket. 
      4. A kész kifliket még legalább fél órát kelesszük.
      5. Forraljunk vizet egy nagyobb lábasban, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot. Ez a kiflink ízén nem fog változtatni, viszont sokkal szebben fog majd megsülni.
      6. A kifliket egyenként nyomjuk valamilyen segédeszköz segítségével a forró víz alá, s lassan számoljunk el 6- ig. Halásszuk ki a kiflit, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Láthatóan meg fognak duzzadni, de sülés közben már nem nagyon változik majd a méretük. Hasonlóan járjunk el a többivel is.
      7. Tetejére szórhatunk ízlés szerint magokat.
      8. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük készre a kifliket, kb. 20 perc alatt.

      Nálam most csak fél adag készült, fele részben Graham- lisztet is adtam hozzá, tetejére pedig darálatlan mák, szezám- és lenmag került. Békeidőben is fontos az egészség, és ráadásul szeretjük is a ropogós kis magokat.

      Az eredeti recept innét származik, tulajdonképpen csak a Graham- liszt miatt változott az eredeti recept.