2010. 08. 31.

Egy kis retro a konyhában: piskótatekercs


Mint azt már említettem, meglehetősen dolgosan telt a múlt heti szabim. Nem bántam, hiszen egész nap a strandon heverésztünk, késő délután meg estébe nyúlóan szorgoskodhattam a konyhában. Számomra ez az igazi kikapcsolódás.
A nyári haza látogatásaink során egy valami állandó volt: mindig piskótatekercset kellett sütnöm. Ahogy anyukám mondaná: "mert te azt igen érted". Nincs ennél egyszerűbb, gyorsabb és sokoldalúbban variálható desszert a világon.
A piskóta elkészítésének több módja is van, mindenkinek van legalább egy bevált receptje rá. Most szigorúan az én variációmat teszem közzé. Mindig azonos arányokkal dolgozom. Bevált, és mindig sikerül. Aki esetleg eddig félt volna a piskótakészítéstől, bátran próbálja ki. Szerintem hálás dolog.
Amúgy régi múltunk van, mármint a piskótának és nekem. Életem első - még szóban anyu vezényelte - sütim egy egyszerű meggyes piskóta volt. A tészta már akkor is jól sikerült, csak a tepsit nem vajaztam- liszteztem ki, így majdhogynem kanállal ettük ki az egészet. Azóta teret hódít nálunk a sütőpapír...

A piskótatészta alaparánya igen egyszerű: 1 db tojás, 1 ek (=2 dkg) cukor, 1 ek (=2 dkg) liszt, és ehhez jön még fél ek víz. A tojások számának növekedésével arányosan emelkedik a többi hozzávaló mennyisége is.
Ha ízesíteni szeretnénk a piskótánkat pl. kakaóporral, dióval, kókusszal, az egyéb anyagok mennyiségét a liszt mennyiségéből kell kivonni.


Hozzávalók egy gáztepsi méretű piskótához:
  • 6 db tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 3 ek. víz
A töltelékhez:
  • 35-40 dkg tetszőleges ízű lekvár
Elkészítése:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy jókora tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Mérjünk ki minden hozzávalót és tegyük elérhető közelségbe. A piskótatészta elkészítése pontosan 10 percet vesz igénybe.
  3. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét. (Jó hideg tojásokat használjunk, akkor biztos, hogy szép, kemény habot kapunk. A másik titok: ne kerüljön egy csepp sárgája sem a tojásfehérjéhez.)
  4. Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a cukrot is. Persze közben folyamatosan keverjük. Kb. 6-7 perc elteltével 3 ek. vizet is keverjünk bele, majd alacsony fokozaton apránként a lisztet is adjuk a masszához. Keverjük simára az egészet. Akkor végeztünk jó munkát, ha apró buborékok jelennek meg a massza tetején.
  5. Egyenletesen oszlassuk el a masszát az előkészített tepsiben, majd toljuk az előmelegített sütőbe.
  6. Sülés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert akkor összeesik a tészta. Kb. 15 perc alatt szép aranybarna lesz a piskóta teteje, de egy belebökött hústű segítségével gyorsan megállapítható, hogy tényleg átsült-e. Ha igen, már nem fog a tészta a tűre ragadni.
  7. Sima felületre terítsünk tiszta konyharuhát, enyhén szórjuk meg porcukorral (kakaós piskótánál kakaóporral), erre borítsuk (fejjel lefelé) a piskótánkat. A sütőpapírt óvatosan húzzuk le róla, majd hosszabbik oldala mentén - még melegen - szorosan tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni.
  8. Aztán szépen göngyöljük ki, töltsük meg a lekvárral, majd ismét szorosan tekerjük fel, kis időre hagyjuk pihenni. Tálalás előtt hintsük meg porcukorral.

2010. 08. 30.

Újra itt!


Megjöttem. Vége lett a felhőtlen egy hétnek. Az ember olyankor értékeli leginkább a szünetet és a pihenést, ha már újra vissza kell zökkennie a dolgos hétköznapokba.

Ébredés

Köszönöm mindenkinek, aki távollétem alatt is benézett, esetleg üzenetet is hagyott, nagyon jó volt olvasni őket. A jókívánságaitok pedig maximálisan valóra váltak: jó volt az idő, sokat pihentem, feltöltöttem a napelemeimet, és jómagam is feltöltődtem. Úgy tűnik, kifogtuk a nyár utolsó napsütéses hetét.

A Festetics- kastély

Bejártuk a környéket: Hévíz, Keszthely, Balaton egy- két strandja... Hévízen fürdőztünk, Keszthelyen megnéztük a Festetics-kastély parkját, kicsit sétáltunk a városban, a Balcsin meg strandoltuk. Egy vallomással is tartozom: valami ismeretlen oknál fogva egész eddig nem volt hangulatom Balatonra menni. Valami miatt negatívan raktároztam el emlékeimben. De most két kisebb, de tündéri strandjára is eljutottunk: egy az északi, egy pedig a déli parton található. 

Mintha az ember valamelyik külföldi tengert nézné, pedig ez 'csak' egy tó; a mi Balatonunk itt, Magyarországon. 

A víz - tóhoz mérten- tiszta és kellemes hőfokú volt, a strandok pedig rendezetten, kedves személyzettel várták a fürdőzőket. A belépők ára is baráti volt, szóval abszolút tetszett, és kicsit bántam is, hogy nem mentünk előbb. Persze régen még nem tudtam úszni, lehet, hogy ezért nem élveztem annyira, most meg - hála a YouTube- nak- boldogan úszkáltam, mint hal a vízben. Egy valami nem változott a Balcsin: az ételek és egyéb strandszolgáltatások (pl. vízibicikli bérlése) meglehetősen lehúzósak. Még szerencse, hogy nem kötelező őket igénybe venni.



Figyelem! Csak erős idegzetűeknek!
A parton lévő szörny legyűrte Micimackót

A másik nagy szerencse, hogy szüleim közel laknak a Balatonhoz, így otthonról indultunk útnak minden nap, ételre, italra nem igazán költöttünk, azt is vittük magunkkal, csak a benzin és a belépők jelentettek némi költséget. Jövőre többször megyünk, az biztos, mert nagyon élveztem.

Ez még mindig a Balaton partja

Persze nem csak a hasamat süttettem egész álló héten, hiszen paradicsomérés kellős közepére értünk haza. Főztem jóféle házi ketchupot, aszaltam egy üvegnyi paradicsomot, sőt, még az elkészült ételek terén is hódított a paradicsom (receptek később jönnek).

Két méter magasságban, tele paradicsommal

Házi ketchup és aszalt paradicsom fűszeres olajban

Aztán ott volt még a szilva és a ringló befőzése. Készült sima szilva- és ringlódzsem, egy adag szilvát rummal bolondítottam meg, egy adag ringlót meg rebarbarával ízesítettem. Fantasztikus színe lett mindegyiknek, az ízük pedig leírhatatlanul üde és finom.

Ringlólekvár rebarbarával

A befőzésnél megmaradt lekvárokból került a fánk mellé (éppen nincs szezonja, de én imádom, és anyu nekem akart kedveskedni vele), valamint a hét slágersütijébe is ezt töltöttem, ami egyértelműen a piskótatekercs volt; kétszer is meg kellett sütnöm.

Rebarbarák

Említettem a rebarbarát. Itt szeretnék kitérni arra, hogy nekem van a legfantasztikusabb anyukám a világon! Még tavasszal vittem haza rebarbaramagot, anyu pedig némi értetlenkedés és vonakodás után elültette, aztán szépen gondozgatta. Egy sort sajnos a láncaiktól megszabadult kutyáink örömükben kihemperegtek, de a másik sor szépen megmaradt, és most már szedni is tudtam belőle. Igaz, azt javasolják, az első évben hagyjuk a töveket megerősödni, de egy- két tő gyönyörűen megvastagodott, mintegy támaszt nyújtva a vékonyabbaknak, így utóbbiakból szedtem párat. Kissé kései szüret lett ez, de a tavaszi esős idők és a kései fagyok miatt az ültetés áprilisról májusra tolódott. De a végeredmény így is fantasztikus lett.
A kihempergőzött sorba pedig új magok kerültek. Már picit kibújtak a földből, talán ősszel még felerősödnek annyira, hogy kibírják a telet, és remélhetőleg jövőre már nagyobb adagot szüretelhetek. Szóval a rebarbarás ételeim nem jöhettek volna létre, ha nincs anyukám!

2010. 08. 26.

Töltött cukkíni, de mivel van töltve?

Micsoda színek, és micsoda íz lesz belőlük!

Gyors válasz a címben szereplő kérdésre: tojásos lecsóval. Na, nem kell úgy elcsodálkozni. Hallottál már cukkínis lecsóról? Akkor nem lesz meglepetés a végeredmény. Még nem? Próbáld ki, és rájössz, hogy mennyire jól öszepasszolnak.
Ez az étel is a maradékfelhasználás jegyében készült. Rántani nem volt kedvem, az viszont biztos volt, hogy a lecsópaprikával együtt kell vele velemit kezdenem. A lecsó tehát nem volt kérdés, de nem akartam csak úgy simán belekockázni a cukkínit, inkább készítettem belőle szép kis töltött 'hajókat'. Frissen sült sokmagvas, joghurtos bagettel tálaltam.

Bagett- jenga

Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 közepes, zsenge cukkíni
  • bő fél kg lecsópaprika, legyen benne csípős is
  • 3-4 paradicsom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • olaj vagy zsír
  • 1 szál Debreceni, csak az íze kedvéért
  • 4 db tojás (személyenként 2 db- ot számolunk)
Elkészítése:
  1. Előbb üssünk össze egy gyors lecsót. A paprikát, paradicsomot vágjuk nagyobb darabokra, a hagymát pedig félfőre. Egy nagyobb edénybe halmozzuk az egészet, tetejét öntözzük meg olajjal vagy kanalazzunk rá zsírt, sózzuk meg - csak óvatosan, mert a Debreceni is elég sós lesz -, aztán süthetjük is. Félidőben karikázzuk rá a Debrecenit. Egy dologra figyeljünk: ne süssük teljesen készre a lecsót, csak olyan ressre.
  2. A tojásokat haboljuk fel, enyhén sózzuk meg, majd öntsük a lecsóra. Kissé forgassuk össze, aztán vegyük is le a tűzről, majd a sütőben fog készre sülni.
  3. A cukkínit vágjuk hosszában félbe, vájjuk ki a közepét, vékonyan sózzuk be. Halmozzuk bele a tojásos lecsót, aztán mehet is az előmelegített sütőbe. 180 fokon 25- 30 percig süssük.
  4. A végeredmény egy igazán zamatos, zaftos, zöldséges, ugyanakkor borzasztó laktató étel. Mi imádtuk.

2010. 08. 24.

Köménymagos sörkifli, az örök kedvenc


A Házias konyha főszakácsa, Viki juttatta eszembe ezt a finomságot. Nagymamám gyakran sütötte, míg kicsik voltunk és rendszerint az ő boldogításával töltöttük a nyarat. Mindig lepiszkáltam róla a köménymagot, aztán mikor nagyobb lettem, rájöttem: kell hozzá az a köménymag, úgy az igazi. Mamámon kívül senki nem sütött ilyet a családban, sem ameddig ő élt, sem pedig most, hogy ő már nincs. Nem szabad egy ilyen receptet hagyni elveszni. Tehát, mikor megláttam Vikinél a receptet, fehívtam anyut, hogy mondja el nekem, hogy készítette a nagyi. Mértékegységek nélkül, a hozzávalókat fel tudta sorolni. Semmi különös, csupán egy egyszerű kelt tészta hozzávalói, és zsír, az nagyon fontos. Az arányok nagyjából hasonlóak, mint Vikinél, csak az olaj cserélődött nálam zsírra.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 500 g liszt
  • fél kávéskanál só (ha a tetejére nem kerül durva szemű só, tegyünk a tésztába kicsivel többet)
  • 15 g élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 60 g olvasztott zsír vagy vaj
A tetejére:
  • 1 tojás a lekenéshez
  • durva tengeri só
  • egész köménymag
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóiból kézzel vagy géppel puha, de nem ragacsos tésztát gyúrúnk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  2. A tésztacipót két részre osztjuk. Egyenként köralakúra nyújtjuk, 8 cikkre vágjuk. Jöhet a kiflivé formázás: a cikkely két alsó csücskét széthúzzuk, félútig felcsavarjuk, majd a felső sarkát kihúzva tovább gördítjük. Kicsit meghajlítjuk, és kész is a kifli.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, tetejüket felvert tojással lekenjük, egész köménnyel és durva sóval hintjük.
  4. Előmelegített sütőben 200 fokon 15- 20 perc alatt gyönyörű aranybarnák lesznek, s nekünk csak annyi a dolgunk, hogy élvezzük a végeredményt.
Egy pohár hideg sörrel az igazi, de nálunk reggelire is maradt belőle. Krémes házi joghurttal ettük. Vendégvárónak nem is kell ennél jobb!

2010. 08. 22.

Cukkíni fasírt


Ismét haza utazunk, ezúttal nem csupán a hétvégére, hanem végre 1 hétre, szabira. Ilyenkor mi mást is tehetne a spórolós, ételt ki nem dobós háziasszony (akarom mondani lány), mintsem hogy igyekszik a hűtő és a kamra romlandó tartalmát feldolgozni.
Cukkínim volt bőven, hiszen szezonja van. Az egyikből ez a fasírt készült. Tartármártással kínáltam, nagyon laktató uzsonna lett belőle.

Hozzávalók:
  • 1 közepes, zsenge cukkíni (kb. fél kg- os)
  • 1 burgonya, meghámozva, lereszelve
  • 2 tojás
  • 4 ek apró szemű zabpehely
  • 1 fej vöröshagyma nagyon finomra vágva és kicsit megpárolva
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • kevés Ementáli sajt, reszelve
  • só, bors
  • petrezselyemzöld, aprítva
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
Elkészítése:
  1. Először is reszeljük le a cukkinit nagy lyukú reszelőn (ha zsenge cukkinivel dolgozunk, nem szükséges meghámozni), majd enyhén sózzuk be, tegyük félre egy órácskára.
  2. Nyomkodjuk ki a zöldségből a levet, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót - az olaj kivételével- , ízesítsük kedvünk szerint. Jól formázható, de puha masszát kell kapnunk, hiszen a zabpehely még meg fog duzzadni, ahogy magába szívja a nedveséget. Hagyjuk pihenni 20 percig a fasírtalapot. Ha szükséges, korrigáljunk még az állagán kevés zsemlemorzsa hozzáadásával.
  3. Formázzunk kisebb, lapos gombócokat, hempergessük meg őket zsemlemorzsában, majd bő olajban süssük aranybarnára.
  4. Sütőben is elkészíthető, ebben az esetben kenjünk ki olajjal egy alufóliával bélelt tepsit, erre fektessük a fasírtpogácsákat, tetejükre is öntsünk 1 csepp olajat, majd előmelegített sütőben süssük őket készre, kb. 25-30 perc alatt. Félidőben érdemes átfordítani őket, így mindenhol szép aranybarnák és ropogósak lesznek.
  5. Főzelék mellé feltétnek, vagy valami mártogatóssal nasinak, valamilyen körettel főételnek és kitűnő.

2010. 08. 19.

Joghurtos gyümölcszselé


Eme sütés nélküli hűs édesség azért készült, hogy még egy kicsit visszacsalogassa a napsütéses, meleg nyarat, hogy az egy hét szabi alatt még egy kicsit élvezhessük a strand és a rövid, szellős ruhák előnyeit.

Hozzávalók:
A gyümölcszseléhez:
  • 5-6 szem érett, édes szilva
  • 1 doboz barackbefőtt
  • 300 ml a befőtt cukros szirupjából
  • 2,5 ek zselatinpor (Horváth Rozi féle)
A joghurtos krémhez:
  • 200 ml tejszín
  • 200 ml natúr joghurt
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 4-5 ek porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 cs Dr. Oetker Zselatin fix
Megjegyzés: Én egy 24 cm- es Tupperware desszertes gyűrűt használtam, amit pici olajjal kikentem használat előtt.

Elkészítése:
  1. A cukros szirupot meglangyosítjuk, feloldjuk benne a zselatint, majd állandó kevergetés mellett felforrósítjuk (forralni nem szabad!). Félretesszük hűlni.
  2. A barackokat lecsepegtetjük, vékonyan felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, 4 részbe vágjuk. A gyümölcsökkel kirakjuk a forma alját, majd ráöntjük a kihűlt zselatinos szirupot. Hűtőben hagyjuk legalább egy órát, hogy teljesen megdermedjen. A megmaradt gyümölcsöt apróra daraboljuk.
  3. A joghurtos krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral, félretesszük. Egy másik tálban alaposan összekeverjük a joghurtot a reszelt citromhéjjal és a zselatin fix- el, plusz egy percig keverjük, majd a cukrot is hozzáadjuk, végül óvatosan belekeverjük a tejszínhabot és a feldarabolt gyümölcsöket is. Az egészet a megdermedt gyümölcszselé tetejére simítjuk, és legalább 4-6 órára, de mégjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. Tálalás előtt pár pillanatra forró vízbe mártjuk a formát, így kicsit visszapuhul a zselé, és könnyebben ki fog csúszni a formából. Kész is vagyunk!

2010. 08. 16.

Gyors joghurtos finomságok barackkal

Íme két, az előző posztban beígért könnyed, joghurtos finomság, amit a házi készítésű, krémes joghurtból csinálhatunk. 


Grillezett őszibarack joghurttal és fahéjas morzsával


Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítése:
  1. Valójában a nevét tovább tart leírni, mint elkészíteni. Szárazon (zsiradék hozzáadása nélkül) grillezzük szép pirosra a felezett, magozott őszibarackokat. Ehhez célszerű grillserpenyőt használni, ennek hiányában egy mezei teflonserpenyő is megteszi.
  2. A joghurtot édesítsük mézzel. A zsemlemorzsát szárazon pirítsuk aranybarnára, majd kevés cukorral édesítsük, fahéjjal fűszerezzük.
  3. A barackok magja helyére kanalazzunk a joghurtból, majd tetejüket szórjuk meg alaposan a fűszeres morzsával. Tegyünk egymás mellé vagy egymásra két fél barackot, és még melegen tálaljuk.

Joghurt fahéjas barackkal és csokoládéval


Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítése:
  1. A barackokat hámozzuk meg, magjukat távolítsuk el, vágjuk őket kisebb darabokra. Egy lábasban tegyük fel főni 2 ek vízzel, a fahéjjal és ízlés szerint mézzel. Főzzük addig, míg dzsemes állagot kapunk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Egy pohár aljára kanalazzunk a joghurtból, rétegezzünk rá a barackot, szórjuk meg reszelt csokival, majd fedjük be ismét joghurttal. Folytassuk a rétegezést, míg van alapanyagunk. Tetejére joghurt kerüljön, amit bőségesen szórjunk meg reszelt csokival.
  3. Alaposan lehűtve az igazi!
  4. Friss gyümölcs híján a nyáron eltett zamatos dzsemekkel is szoktam készíteni. 

Házi joghurt


Már egy ideje magam gyártom itthon a natúr joghurtot. Ez egyrészt azért jó, mert így mindig akad valamennyi a hűtőben, ha éppen egy recept vagy a szám megkívánja, másrészt pedig ebbe tudom, hogy mi kerül: tej és joghurtkultúra.
Egyre több blogon megjelent már, ki hogy csinálja, mit készít belőle, ezért gondoltam, én is leírom, s mindjárt néhány felhasználási javaslatot is közzé teszek.

A házi joghurt alapanyaga a tej, lehetőleg magasabb zsírtartalmú, friss (nem UHT!) formában, illetve egy pohár natúr joghurt.

A házi natúr joghurt készítése:
Fél liter tejet először fel kell forralni, a fölét el kell távolítani, majd hagyni kell kézmelegre (kb. 35-40 fok) hűlni. Ezután csupán bele kell keverni egy pohár natúr joghurtot, majd lezárni, és meleg helyen hagyni lassan kihűlni. Én - a befőzésnél jól ismert- száraz dunsztban hagyom kihűlni, így garantáltan kellemes környezete lesz a kultúrában lévő a baktériumoknak, és alaposan elszaporodnak. Általában este készítem a joghurtot, reggelig a dunsztban pihen, aztán mehet is a hűtőbe. A következő alkalommal már a saját joghurtjából tehet félre az ember 2-3 kanállal, hogy legyen miből újat készíteni.

Pár alkalmat leszámítva, mindig a saját joghurtomat 'szaporítottam', így még nem tudok hiteles képet nyújtani arról, mely bolti joghurtok a legalkalmasabb a szaporításra. Nálam klasszul működött eddig CBA saját márkással, Aldissal, Danone (nem Activia!) natúr joghurttal, viszont Cserpessel valahogy túlságosan folyós és savanyú lett a végeredmény. A legjobb ízt és állagot a Danone joghurttal értem el. (Pedig nem szeretem a Danone termékeket. Ezt is csak azért vettem meg, mert kellett, és ez volt épp akciós, s az összetevői között - tej, tejpor, joghurtkultúra - nem volt semmi oda nem illő.)
Ha kipróbálok más márkákat is, szívesen beszámolok róla, illetve várom a ti tapasztalataitokat!

Ha krémes állagú (török vagy görög típusú) joghurtot szeretnénk, sűrű szövésű (pelenka, függöny vagy muszlin) anyagon keresztül csöpögtessük ki belőle a savót. Legjobb, ha az ember kis bugyrot csinál belőle, aztán egy éjszakára fellógatja valahova, s valami edényt alátéve felfogja a savót. Nálam a fellógatásra nincs lehetőség, ezért inkább egy szűrőt kibélelek sűrű szövésű függönyanyaggal (duplán), az egészet egy mély tálra helyezem, hogy a szűrő alja ne érjen majd bele a kicsöpögő lébe, s így hagyom a hűtőben egy éjszakán át.
Az elkészült krémes joghurtot aztán tetszés szerint variálhatjuk: sósan, fűszernövényekkel ízesítve lehet belőle szendvicskrém, édesen meg egyszerű gyümölcsjoghurt, pohárkrém, sütemények krémtölteléke, vagy vajas krémet helyettesítő süteménybevonó stb.
A savót sem szabad kiönteni! Kelt tésztákhoz kiválóan felhasználható, nagyon finom ízt és állagot ad.

2010. 08. 11.

Hideg zöldborsóleves ricottával


Nem igazán kedvelem a hideg leveseket. Valahogy úgy vagyok a főtt ételekkel, ha már tűzön főttek, a tányérba is forrón kerüljenek. Meglehetősen nagy bátorság kellett ahhoz, hogy rájöjjek, a nagy nyári melegben egy hideg étel életmentő tud lenni.
Ez a leves egyszerre hűsít, frissít és táplál. Ahogy a képen is látszik, a hűtés során jól besűrűsödött az egész, így inkább mondanám pürének, de így is nagyon ízlett, és pillanatok alatt jóllaktam tőle. Legközelebb kicsit hígabbra hagyom.

Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 tk olíva olaj
  • 4 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 2 csésze zöldborsó
  • kb. 3 dl tej
  • só, bors, házi leveskocka
  • 2 ek citromlé
  • 2 ek ricotta
Elkészítése:
  1. A felhevített olajon enyhén(!) pirítsuk meg a fokhagymát, majd hirtelen futtassuk át rajta a zöldborsót is. Öntsük fel annyi tejjel, ami éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát is.
  2. Forraljuk fel az egészet, majd lassú tűzön főzzük addig, míg a borsó meg nem puhul.
  3. A leves egy részét pürésítsük le, majd ezzel sűrítsük be a visszamard részt. (Aki krémlevest szeretne inkább, pürésítse le az egészet.) Ne legyen túl sűrű, mert hűlés közben még úgyis szilárdulni fog. Ha túl híg maradna, 1 ek étkezési keményítőt keverjünk simára 1 ek vízzel, adjuk a leveshez, és jól forraljuk össze.
  4. Hűtsük le jó alaposan az egészet. Keverjük hozzá a frissen facsart citromlevet, tetejét szórjuk meg ricottával és már lehet is enni.
Nem kell órák hosszat a konyhában ácsorogni, és tényleg üdítő lesz a végeredmény!
Egyébként melegen is lehet fogyasztani, nekem úgy is nagyon bejött.:)

2010. 08. 10.

Egyszerű szilvás sütemény


A hétköznapi név egy egyszerű, de nagyon finom sütit takar. Az összetevők is egyszerűek, de ez semmit sem von le a végeredmény értékéből.
A kellemes, enyhén citromos íz és a puha, vajas- joghurtos tészta nagyon jól harmonizál a szilva savanykás ízével. Ez amolyan strandra, kirándulásra vagy piknikre is vihető sütemény, de megállja a helyét egy csésze ötórai tea vagy kávé mellett is.

Pacman is felfalna egy szeletet:)

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 1 és 1/2 csésze liszt (fele lehet Graham- liszt is)
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 3/4 csésze barna cukor
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 150 g vaj
  • 3 nagy tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g natúr joghurt (vagy tejföl)
    A tetejére:
    • 4-5 szem szilva
    • 1 tk étkezési keményítő (vagy 1 ek liszt)
    • porcukor a szóráshoz
    Megjegyzés: 1 csésze= 2,4 dl.
      Elkészítése:
      1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
      2. Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.
      3. A puha vajat robotgép segítségével keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat és a joghurtot.
      4. A vajas masszához apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket is, és keverjük simára az egészet.
      5. Vajazzunk ki alaposan egy kb. 24 cm- es formát. Öntsük bele a masszát, spatulával vagy vastag pengéjű késsel simítsuk el a tetejét.
      6. A megmosott, kimagozott szilvákat vágjuk 8 cikkre, keverjük össze a keményítővel vagy a liszttel, ez majd megakadályozza, hogy lesüllyedjenek a tészta aljára. Szórjuk rá a szilvát a masszára, kicsit esetleg bele is nyomhatjuk, de nem kell nagyon, mert a szódabikarbónától a tészta még úgyis emelkedni fog.
      7. Süssük 30 percig, amíg szépen megbarnul a tészta, majd takarjuk le a tetejét fóliával, és ugyanazon a hőfokon (180 fok) süssük még 40 percig, illetve tűpróbáig.
      8. A formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral bőven megszórva kínáljuk.

      2010. 08. 06.

      Szilvás gombóc túróköntösben


      Mondtam már, hogy imádom a szilvát? Talán igen, de ha mégsem, a bejegyzésekből ki fog derülni: tegnap krémes szilváslepény, ma gombóc. Most van szezonja, s amit csak lehet belőle készíteni, igyekszem kipróbálni. Most a gombóc van terítéken. Hétvégén ismét haza utazunk, így a hűtő ürítése volt a cél. Maradt egy csomag túróm, kidobni nem szerettem volna, így inkább felhasználtam, és ebből csináltam tésztát a szilvás gombóchoz. Az ötletet a túrógombóc adta, de mivel rengeteg szilvánk van, és imádom, nem lehetett kihagyni.
      Mielőtt azt hinné bárki, hogy mi egész héten gombócot eszünk csak, jelezném, hogy:
      1. mi nem bánnánk,
      2. a múltkori barackos gombóc múlt héten készült, csak most került ide is fel.



      Hozzávalók 8 db gombóchoz:
      A tésztához:
      • 250 g félzsíros túró
      • 3 ek Graham- liszt
      • 4 ek sima liszt
      • 1 ek kukoricadara
      • 1 tojás
      • 1 tk vaníliás cukor
      • csipet só
      • fél citrom reszelt héja
      A töltelékhez és a hempergetéshez:
      • 8 kisebb szem szilva
      • zsemlemorzsa
      • barna cukor
      • fahéj (opcionális)
      Elkészítése:
      1. Teljesen hasonszőrű, mint a barackos gombóc. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (ne legyen se túl puha, se túl kemény), szükség esetén lisztet tehetünk még hozzá. A dara segít majd a túró nedvességtartalmát megkötni, így nem vizesedik el a tészta, rugalmas marad, könnyű lesz vele dolgozni.
      2. Azonnal el lehet készíteni a gombócokat, de nálam most egy éjszakát állt a tészta a hűtőben, fóliába csomagolva. Nem ártott neki.
      3. A szilvákat kimagozzuk, magjuk helyére 1 tk barna cukrot vagy 1 kockacukrot teszünk.
      4. Innentől kezdve a gombóc készítésének folyamata megegyezik a barackos gombócnál leírtakkal, annyi különbséggel, hogy a második forrástól számítva elég kb. 5-7 percig főzni (a gombócok nagyságához mérten).
      5. Tálalásnál ízlés szerint megszórhatjuk fahéjas porcukorral.
      Ha nagyobb adagot készítünk belőle, és nem szeretnénk nagy mennyiségű túrót elhasználni, adjunk hozzá több tojást (vagy csak sárgáját), és növeljük a liszt arányát. Persze igazán finom tésztát magasabb túróhányaddal érhetünk el.

        2010. 08. 05.

        Krémes szilváslepény


        Végre, megértek az első csodaszép szilvák nálunk is. Imádom ezt a gyümölcsöt, annyi mindent lehet belőle készíteni, vagy csak magában megeszegetni egy pohár hideg tej társaságában.
        A héten kaptunk ajándékba kevert szilvás sütit, ezért úgy gondoltam, én inkább valami krémeset sütök belőle. Az alábbi recept igazából cseresznyés lenne, de szerintem szilvásan is nagyon finom, sőt!

        Hozzávalók:
        A tésztához:
        • 20 dkg sima liszt
        • 10 dkg Graham- liszt
        • 1,5 dl tej
        • 2 dkg friss élesztő
        • 1 ek cukor
        • 1 tojás
        • 5 dkg olvasztott vaj
        • fél citrom reszelt héja
        • csipet só
        A krémhez:
        • fél l tej
        • 3 ek étkezési keményítő (vagy 1 cs vanília ízű pudingpor)
        • 6-8 ek cukor
        • 2 tk vaníliás cukor (a pudingporhoz nem kell)
        A töltelékhez:
        • kb. fél kg szilva
        • 1 ek barna cukor
        A tetejére:
        • sárgabarck lekvár
        vagy
        • porcukor
        Elkészítése:
        1. Először a keményítőből (vagy pudingporból), kétféle cukorból, tejből a szokásos módon készítsünk pudingot, néha megkeverve hagyjuk teljesen kihűlni. Picit legyen édesebb a krém, mert a szilva megsülve kissé savanykás.
        2. A langyos tejbe keverjük bele az 1 ek cukrot, majd futtassuk fel benne az élesztőt, s a többi hozzávalóval együtt dagasszunk lágy tésztát  (kézzel vagy géppel). Meleg helyen kelesszük duplájára (kb. fél óra).
        3. A szilvákat alaposan mossuk és szárítsuk meg, magjukat távolítsuk el. Keverjük össze 1 ek barnacukorral, és felhasználásig tegyük félre.
        4. A megkelt tésztát osszuk két egyenlő részre. Nyújtsuk ki az egyiket jó vékonyra, majd fektessük egy előzőleg vajjal jól kikent tepsibe úgy, hogy az oldalakat is fedje. Simítsuk rá a krémet, majd - magházukkal felfelé- nyomkodjuk bele a szilvákat. Borítsuk be a másik kinyújtott tésztalappal, a széleket alaposan nyomkodjuk össze, hogy sülés közben magába zárja a tölteléket. Tetejét óvatosan szúrkáljuk meg villával. 
        5. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 50-60 percig. Ha a teteje hirtelen sülne, takarjuk le alufóliával, s így süssük tovább.
        6. Hagyjuk teljesen kihűlni a lepényt, majd kenjük le a tetejét meleg sárgabarack lekvárral, vagy szórjuk meg porcukorral tálalás előtt.


        A széleit még melegen le kellett vágnom, nem bírtunk vele várni. Már az egy órás sütési idő is szenvedés volt, olyan finoman illatozott a süti. 
        Másnap is nagyon finom, puha a tésztája, de célszerű fóliába csomagolva vagy légmentesen záródó dobozban tárolni.
        Reggelire, egy pohár tejjel fenséges!

        2010. 08. 04.

        Barackos gombóc


        Engem is elért a sárgabarckos gombóc- láz. Először láttam Limaránál, aztán Mohánál, aztán előszedtem az anyukám által diktált 'ősi' receptet, és nyugtáztam, hogy hasonló összetevők köszönnek vissza mindenhol. Moha receptjével egyezik az enyém is. Anno, mikor anyu ezt lediktálta nekem, külön hangsúlyozta (legalábbis erre utal a három felkiáltójel), hogy csakis régi krumpliból szabad csinálni, tojás nem kell bele, mert az ókrumpli úgyis elég lisztes, vagyis sok benne a keményítő, ami összetartja majd a tésztát.
        Nekem csak újkrumplim volt, és bár tisztában voltam vele, hogy azt számtalan más, előkelőbb módon is el lehetne készíteni, nem bírtam ellenállni a csábító barackos gombóc gondolatának. Tettem bele egy tojást, és csodás gombócaim lettek. Saját magam először készítettem ilyet, és rájöttem - mint a rétesnél -, hogy nem is bonyolult.
        Apróbb barackokból kisebb és formásabb gombócok készülnek, a nagyobbakban viszont több a töltelék. Az enyémeket úgy tudnám jellemezni, hogy kellemesen ducik.:)
        Két főre én csak fél adagot csináltam, így is lett 8 gombócom, ami bőven elég volt.

        Hozzávalók:
        • 1 kg burgonya, hámozás után mérve
        • 30 dkg liszt
        • 1 tojás (csak az újburgonyához kell)
        • csipet só
        • kisebb sárgabarckok
        • zsemlemorzsa
        • cukor
        Elkészítése:
        1. A burgonyát a hámozás és mérés után enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrve krumplinyomóval összetörjük. Hagyjuk kihűlni. Utána alaposan összegyúrjuk a liszttel, csipet sóval, szükség esetén adunk hozzá 1 tojást is.
        2. A barackokat megmossuk, leszárítjuk, magjukat eltávolítjuk.
        3. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, ízlés szerint cukorral édesíthetjük.
        4. A tésztából hengert formálunk, ujjnyi szeleteket vágunk belőle, amiket kissé kilapítunk, majd egy- egy barackot becsomagolunk vele úgy, hogy a barackmag helyére kanalazunk egy kiskanál cukrot. Limaránál láttam, hogy ő ezt kockacukorral oldja meg. Nagyon praktikus.:)
        5. A kész gombócokat enyhén sós, lobogó vízbe tesszük főni. A víz újraforrásától számított 10-12 percig főzzük őket, majd szűrőkanállal kiszedjük, meghempergetjük a morzsában, és tálalhatjuk is.
        Persze ezt a tésztát egyéb gyümölcsökkel is meg lehet tölteni, pl. szilvával, de töltelék nélkül nudlit is lehet belőle csinálni. Nálunk a nudli sósan készül: a nudlitésztát kifőzés után darált paprikás, hagymás zsíron átfuttatjuk, és így esszük. Sokak számára ez fura, nekem meg az, hogy a nudlit is prézliben hempergetik, esetenként meg lekvárt is esznek hozzá. Valószínűleg régről ered ez a hagyomány, hiszen így egy füst alatt lehetett elkészíteni egy édes és egy sós ételt, előbbit az asszony, utóbbit a dolgos férj legnagyobb megelégedésére. :)