2010. 10. 31.

A legtökösebb tök


Jelentem, megmaradok! Tegnap elég cefetül voltam, be is lázasodtam. Nem vagyok híve a gyógyszereknek, rajtam biztos nem gazdagodna meg a gyógyszeripar, de néha tényleg szükség van rájuk. Rajtam a Neo Citran (ez itt a reklám helye) segített. Este megittam, ki is ütött, aztán reggel úgy ébredtem, mint Hófehérke: frissen és fiatalosan. Persze ehhez a hatáshoz az is kell, hogy az ember pihenjen, és valaki (esetemben Mr. P.) gondosan ápolgassa. Még azért kicsit náthás vagyok, és a torkom is eléggé fáj, de összességében elmondható, hogy a gyógyulás útjára léptem.
Ennek örömére, no meg, hogy Halloween van, sütöttem egy tök alakú, tökös kenyeret. Még nem késő elkészíteni!
Az eredeti recept innét származik.

Tök alakú sütőtökös kenyérkék

Hozzávalók 6 db- hoz:
  • 200 g sütőtökpüré
  • 200 g sima liszt (BL55)
  • 100 g kenyérliszt (BL80)
  • 25 g puha vaj
  • 50 ml langyos tej
  • 1 tk barna cukor (ha kevésbé édes a tök, akkor mehet 2 tk is)
  • 1 tk só
  • 10 g friss élesztő


Elkészítése:
  1. A sütőtököt pürésítsük le krémes állagúra, mondjuk egy villával, aztán az összes hozzávalót tegyük a kenyérsütő üstjébe, és dagasztassuk kb. 20 perc alatt kenyértészta állagúra. (Ha kézzel dolgozunk, csak halmozzunk mindent egy tálba, és alaposan dolgozzuk ki a tésztát.) Meleg helyen lefedve kelesszük duplájára, kb. 2 óra alatt.
  2. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk 7 egyenlő részre. 6 darabból készítsünk golyókat, mindegyiknek nyomjunk ujjunkkal egy- egy lyukat a közepébe. A maradék tésztagolyót osszuk 6 részre, formázzunk belőle tökszárakat, illesszük a mélyedésekbe.
  3. Aztán sorakoztassuk a tököket sütőpapírral bélelt tepsire, lefedve meleg helyen hagyjuk kelni őket. Tetszőlegesen be is lehet vagdosni az oldalait sütés előtt, így még élethűbbek lesznek.
  4. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 20 percig. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, ha képesek vagyunk ellenállni neki.:)
Gyönyörű a színe, és pihe- puha a tésztája. Alig bírtuk kivárni, hogy egy kicsit kihűljön, aztán már habzsoltuk is.
Édesen is el tudom képzelni, persze ebben az esetben több cukor kell a tésztájába, és mehet még némi fahéj, esetleg szerecsendió is, csupán az ízhatás kedvéért.


Jó tökölést mindenkinek!

2010. 10. 29.

Ajándékötletek a konyhából

Gondoltam, összegyűjtök pár gasztro ajándékötletet, amik bármikor hasznosak lehetnek, esetleg megkönnyíthetik a karácsonyi ajándékozást. Nagyon rég készülök már egy ilyesfajta bejegyzésre, most végre eljutottam a megvalósításig.
Remek dolgokat lehet készíteni házilag, amiknek egy sütni- főzni szerető ember biztos, hogy örülni fog. Akár kis csomagot is összeállíthatunk az alábbiakból, egy helyes kis kosárban, amit a konyhapulton is lehet tárolni, hogy mindig kéznél legyenek.
Én bizony nem csak ajándéknak szeretek ilyen dolgokat készíteni, hanem saját használatra is, így tudom, hogy pontosan mi is kerül az ételbe.
Ezek még mind elkészíthetők Karácsonyig!


Vaníliás cukor házilag
Keressünk egy szép üveget, töltsük meg cukorral, nyomkodjunk bele néhány rúd vaníliát, és hagyjuk, hogy a finom aroma pár hét alatt átjárja az egészet. Aki szeretné, ki is kaparhatja a vanília magjait, ezt is jól bele kell keverni a cukorba, aztán az üres hüvelyt is csak dugjuk az üvegcsébe. Még egy variáció: daráljuk le a cukrot a vaníliarudakkal együtt, így még intenzívebb lesz az aroma.
A más ételekhez használt vaníliarudakat se dobjuk ki. Öblítsük le alaposan, hagyjuk teljesen megszáradni, majd a fent leírt módon használjuk fel. A fogyó cukrot csak simán pótoljuk után.
Aki kóstolt már igazi vaníliával készült édességet, az tudja, hogy a vanillincukor még csak köszönő viszonyban sincs vele.



Vaníliaesszencia
Sütemények kedvelt ízesítője, de a boltokban méreg drágán kapható. Vegyünk egy kisebb üveg vodkát (nem kell, hogy márkás legyen), dobjunk bele 4-5 rúd vaníliát, alaposan zárjuk le, és hagyjuk legalább egy hónapig érni. Gyönyörű sötét színe lesz, és az íze... mennyei! A fogyó alkoholt - lehetőleg egyező márkával- simán pótoljuk után.



Ételízesítő szárított fűszernövényekből (ötletadó Szepyke)
Már jó ideje nem használok bolti ételízesítőket. Rendkívül magas (legalább 80%) sótartalmuk van, sok bennük a mesterséges anyag, ráadásul egyes összetevői blokkolják az agy jóllakottságért felelős központját, ergo az ezekkel ízesített ételekből többet eszünk, feleslegesen. Jobb a természetes.
Friss fűszernövényeket szedjünk külön- külön csokorba, mossuk le őket alaposan, kössük össze, és fellógatva szárítsuk meg őket. Fűtési szezonban akasszuk a csokrokat a fűtőtest fölé (felfele száll a meleg levegő), és hagyjuk zörgősre száradni a növényeket. A szár részek lassabban száradnak, érdemes a végén papírra szétterítve kiszárítani ezeket is. 
Kézzel simán csak morzsoljuk össze a szárított növényeket, tegyük szép, jól záródó üvegcsébe. Különféle keverékeket is lehet belőlük készíteni, pl. leveshez petrezselyemből, lestyánból, zellerlevélből.
A legtöbb fűszernövény szárrésze is jól kiszárad, kézzel könnyen össze lehet morzsolni őket, így ezek is mehetnek a keverékbe. Néhány növény szára viszont kissé fás lehet (pl. lestyán, zellerlevél). Ha a szárrészt ujjal nem tudjuk összemorzsolni, inkább dobjuk ki, mert ételbe téve is zavaró lehet majd később.



Citromos só és cukor (ötletadó Duende)
Sütibe egy kis reszelt citromhéj vagy citromlé? Halhoz, csirkéhez, salátához egy kis citromos íz? A citrom nélkülözhetetlen a konyhában, de van az úgy hogy éppen nincs itthon. Bizony, ezt is lehet tartósítani, üvegbe zárni, és mindezt szintetikus tartósítószerek nélkül.
Lehetőség szerint kezeletlen, bio citromot használjunk, ennek hiányában bő, meleg vízsugár alatt sikáljuk meg alaposan a vastag héjú citromokat.
Egy szép üveg aljára öntsünk kristálycukrot. Az alaposan megtisztított, leszárított citromot vágjuk félbe, facsarjuk ki a levét. A héj részt még egyszer felezzük. A cukorra tegyünk egy héjdarabot, majd ismét cukrot, és így tovább. A tetejére cukor kerüljön. Öntsük rá a kifacsart levet, zárjuk le, és várjunk legalább egy hónapot, hogy mindenhol jól átjárja a citromos aroma, aztán használjuk bátran.:)
A sós verziónál is hasonlóan járjunk el, de ne jódozott sót használjunk, mert az elszíneződik. Én most kristályos tengeri sót használtam. Az üvegben is igazán guszta látvány, ahogy a kristályok közül itt- ott kikukucskál a citrom. Már alig várom, hogy ételekhez is használjam.
Duende véleménye szerint (ami maximálisan megbízható) sokkal erőteljesebb citromos ízt, illetve aromát érhetünk így el az ételeknél. Én hiszek neki, de hamarosan már a saját tapasztalataimat is meg tudom osztani veletek.:)

2010. 10. 28.

Zellerkrémleves almával


Cefetül vagyok. Megfáztam. Nincs sok erőm sütni- főzni, de enni kell. Jól esik egy- egy tányér meleg leves, pláne, ha finom zöldséges. Így legalább érzek valami ízt és illatot.

Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 szál szárzeller
  • 1/2 zellergumó (egy közepes darabból)
  • 1 közepes sárgarépa (opcionális)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 dl zöldség alaplé vagy húsleves
  • 3-4 szem dió, száraz serpenyőben kicsit megpirítva (opcionális)
  • 1 alma
  • 2 tk olíva olaj
  • 1 babérlevél
  • só, bors
Elkészítése:
  1. A tisztított zöldségeket aprítsuk fel. Egy lábast hevítsünk fel, szórjunk bele sót, és így hagyjuk fél percig a tűzön, aztán adjuk hozzá az olajat, és azt is hevítsük fel. Ezzel a kis trükkel meg lehet akadályozni, hogy a zöldségek leragadjanak.
  2. Adjuk hozzá a kétféle zellert, a hagymát és a sárgarépát, pároljuk 5-8 percig, míg kissé megpuhulnak, de ne égjenek meg. Öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babérlevelet, forraljuk fel, majd takarék lángon lefedve főzzük 30 percig.
  3. Adjuk hozzá az aprított diót, majd blender vagy botmixer segítségével pürésítsük le. Aki azt szeretné, hogy világos színe legyen a levesnek, pürésítés előtt vegye ki a sárgarépadarabokat belőle. Nekem úgy betegesen sápadtnak tűnt a leves, így hagytam benne a répákat.:)
  4. Ízesítsük sóval, borssal, majd tálaljuk. Tálalásnál a tányér közepére tegyünk egy kis halom finomra reszelt almát, díszítsük néhány csepp olíva- vagy tökmagolajjal, de használhatunk metélőhagyma- olajat is, szép zöld színe és íze miatt is igen jó.
  5. Egyébként ezt a levest is el lehet készíteni sült zöldségekkel, úgy még intenzívebb zellerízt érhetünk el.

2010. 10. 26.

Pite személyre szabva


Sokszor bajban vagyok sütésnél a mennyiségekkel, hiszen csak ketten vagyunk Mr. P.- vel, és nagyjából csak ő eszi meg az elkészült sütiket egyedül. Szinte mindenből automatikusan fél adagot csinálok, de sajnos nem mindenhez van kisebb sütőformám. Így vagyok a pitével is: csak nagy formám van.
Beszereztem két szufléformát, végre! A múltkori nagyobb adag pitéből meg maradt némi tésztám, alma bőven volt itthon. Szóval ezeket összetársítottam, így lett két adag egyszemélyes pitém. Ideális, szépen tálalható a formában, azonnal elfogy.:) Persze, a töltelékbe tettem egy kis csavart.
A méret ne tévesszen meg senkit: amit ez az édesség veszít méreteiből, a hagyományos pitéhez képest, azt bőven visszahozza, ha az ember mélyre kanalaz a kis formában.
Az omlós pitetésztát leveles tésztával is lehet helyettesíteni.

Hozzávalók 2 személyre:
Az omlós pitetésztához (ha nem maradék tésztával dolgozunk):
  • 100 g liszt
  • 55 g vaj vagy margarin
  • 30 g porcukor
  • 1/2 db kicsi tojás
  • 1 ek jéghideg víz
Az almás töltelékhez:
  • 2 ek cukor
  • 1 ek plusz 1 tk étkezési keményítő
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 2 nagyobb, savanykás alma meghámozva, lereszelve
A krémsajtos töltelékhez:
  • 115 g natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 2 ek cukor
  • 1 tk vaníliás cukor
A lekenéshez:
  • felvert tojás
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává. Csak annyi hideg vizet adjunk hozzá (apránként), amivel könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapunk. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
  2. Az almás töltelék hozzávalói alaposan keverjük össze egy edényben, majd kb. 5 perc alatt főzzük puding állagúra. Hagyjuk kihűlni. (Mikróban készítettem el: 850 W- on kétszer 1,5 perc kellett neki.)
  3. A krémsajtos töltelékhez keverjük simára az összetevőket, felhasználásig tegyük hűtőbe.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  5. A tésztát nyújtsuk ki, szaggassunk ki belőle 4 db, egyenként 10 cm átmérőjű korongot. Két kisebb formát (pl. szufléforma) béleljünk ki egy- egy koronggal úgy, hogy kb. 1-1,5 cm magasságban az oldalukat is fedje. Tegyük az előmelegített sütőbe kb. 15 percre, hogy elősüljön. A lényeg, hogy enyhén barna színe legyen. Hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Kanalazzuk rá a krémsajtos tölteléket, tetejére simítsuk rá az almapépet. A maradék két tésztakorong közepéből szúrjunk ki egy kisebb, tetszőleges mintát, majd helyezzük a piték tetejére. Ha nem szeretnénk rá mintát, egyszerűen csak szurkáljuk meg villával a tetejüket, szabad utat engedve ezzel a sülés közben keletkező gőzöknek. Kenjük le felvert tojással, majd előmelegített sütőben süssük 20 percig.
  7. Tálalás előtt kissé hagyjuk kihűlni, így a tetején visszapuhul a tészta, könnyű lesz kanalazni. Ízlés szerint hintsük meg porcukorral.

2010. 10. 25.

Kapni jó!


De adni még jobb!

Az idei Karácsony sok embernek más lesz, mint korábban. Sajnos, rengeteg természeti katasztrófa volt az idén (árvíz, vörösiszap), ami nagyon sok ember életét romba döntötte. Nekik nem csak az álmaikat mosta el az áradat, hanem bizony az egész életüket, annak minden keserves munkájával együtt.

Rajtuk kívül pedig számtalan olyan család van, akik ugyan nem estek áldozatul ilyesfajta katasztrófának, mégis hasonló szenvedések közepette élnek egyik napról a másikra, küzdenek az életben maradásért és a mindennapi betevőért.

Értük fogott össze 115 blogger, a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel karöltve, hogy közös erővel próbáljanak meg segíteni, és másokat is erre buzdítani. Számukra már pénteken elkezdődött a Karácsony!

Szeretném most én is megmutatni a karácsonyi kívánságlistám első helyezettjét:
azt szeretném a leges- legjobban, ha idén Karácsonykor minden éhező vagy sanyarú sorsú gyermek kapna ajándékot, és minden rászoruló családnál kerülne az asztalra étel ezen a szent ünnepen.

Kérlek benneteket, ha úgy érzitek, hogy hasonló helyzetben nektek is jól esne a segítség, támogassátok ezt a jó ügyet! Az adomány összegét mindenki saját maga határozhatja meg, nincs minimum, a lényeg csak az, hogy segítsetek, és próbáljatok meg másokat is erre buzdítani. Így remélhetőleg nem csak az én kívánságom teljesül majd, hanem az övék is.

Mi megtettünk mindent azért, hogy az adakozók duplán örülhessenek a karácsonyfa alatt, ugyanis nem csak a segítség miatti jó érzést kapják majd, hanem egy csodaszép kiadványt is: a Kifőztük újság karácsonyi külön számát, amely karácsonyi recepteket, dekorációs- és ajándékötleteket is tartalmaz, gyönyörű fotókkal illusztrálva.

Az adománygyűjtés menetéről részletesebben itt olvashattok:

http://karacsony.kifoztuk.hu

Segítsünk együtt!

2010. 10. 23.

Krémleves sült sárgarépából


Hűvösebb időben nagy kedvenceim a levesek. Nem volt ez mindig így. Gyermekkoromban csak nagy unszolás árán voltam hajlandó megenni egy kevéske levest. Változik az ember ízlése, igényei. Ma már nagyon szeretem a kiadós zöldségleveseket és a selymes krémleveseket.
A most következő krémlevest sült zöldségekből készítettem. Sütés közben elképesztően telt ízt kapnak nem csak a húsok, de a zöld növények vagy a gyümölcsök is. Másik nagy előnye a sütésnek, hogy nem kell folyton a fazekat figyelni, hogy forr- e már, megfőtt- e a zöldség. 

Hozzávalók 2 személyre:
  • 3 közepes sárgarépa
  • fél fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél szál szárzeller (opcionális)
  • 2 tk olíva olaj
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 2 ek krémes natúr joghurt vagy tejszín
  • só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítése:
  1. A megtisztított zöldségeket vágjuk nagyobb darabokra. Egy tűzálló tálat kenjünk ki 2 tk olajjal, tegyük bele a zöldségeket, sózzuk meg enyhén, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt süssük meg őket.
  2. Öntsük rá az alaplevet, majd blender/botmixer segítségével pürésítsük le teljesen egyneműre. Öntsük egy kisebb edénybe, keverjük hozzá a joghurtot vagy tejszínt, forraljuk alaposan össze. Ha szükséges, sóval és borssal ízesítsük.
  3. Tálalásnál szórjuk meg aprított petrezselyemmel, kanalazzunk rá egy kevés joghurtot.

2010. 10. 22.

Csokit vagy csalunk!

Halloween- kor a címben szereplő bizony egy bűvös mondat. Itthon talán csak az utóbbi időben  lett létjogosultsága, hiszen ilyenkor nálunk egészen más mondanivalójú ünnep zajlik. Nem szeretnék pálcát törni egyik ünnep felett sem, hiszen össze sem lehet őket hasonlítani, teljesen eltérő mindkettő mondanivalója.Manapság azért Amerikán kívül is népszerűvé vált a boszorkányok és kísértetek ünnepe, sokan szerveznek partikat, összejöveteleket, vagy készítenek rémisztő díszeket, ételeket.
Bevallom töredelmesen, én is szeretem ezt a halloween- i hangulatot, tetszenek a töklámpások, és a gyakran külsőre gusztustalan, de amúgy ehető és finom ételek. Idén nagy terveim voltak, de az idő hiánya és egyéb, fontosabb teendők keresztülhúzták a számításom. De azért egy valamit hoztam: csontokat.

Csont és vér

Törékeny csontok habcsókból

Hozzávalók:
  • 2 tojásfehérje
  • csipet só
  • pár csepp citromlé
  • 5 ek kristálycukor (az egyik lehet vaníliás cukor)
Elkészítése:
  1. A habcsók gombáknál leírtak szerint készítsünk habcsókot. Töltsük kb. fél cm átmérőjű csővel ellátott habzsákba (vagy használjunk egy vastagabb zacskót, csippentsük le a végét), majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre nyomjunk csont alakú formákat. (A sütőpapír 4 sarka alá pöttyintsünk a habcsók- masszából, így nem fog elmozdulni.) 
  2. Én úgy formáztam meg a csontokat, hogy egymástól távol rajzoltam a habzsákkal két fekvő nyolcast, majd összekötöttem őket egy egyenes vonallal. Persze, aki szeretné, előre kirajzolhatja a sütőpapírra a formát, aztán csak ki kell tölteni. Koponyát, sőt, egész csontvázat is lehet így habcsókból csinálni.  
Ehető dekorációnak jópofa. Én csináltam egy kis kincses ládikát, ami elé elrettentésül keresztben letettem a csontokat, jelzésül, hogy aki hozzányúl, halál fia. A ládához nem nyúlt senki, de a csontok eltűntek.:D
Másik variáció: forró csokit egy kis piros ételszínezékkel megfestve remek vért kapunk. Vámpíroknak, emberevő szörnyeknek délután igazán üdítően hat egy csésze vér csonttal.:)
Ha összejövetelre készülnek a csontok, halmozzuk őket egy - lehetőleg fekete- tálba, egy hurkapálcikára ragasszunk csontvázzal és "Törékeny csontok" felirattal ellátott címkét, és állítsuk a csontok közé elrettentésül.

2010. 10. 21.

Morzsatetős almáspite sütőtökkel


Nagy piterajongó vagyok, ez már többször is kiderült itt, a blogon. Ismét pitét hoztam, almásat, de kicsit megbolondítva. Az ősz melegségét hordozza ez a csodás pite, színében és ízében egyaránt. Amit az ember annyira szeret az almáspitében (lédús, kissé savanykás ízt adó alma, lágy töltelék, ötvözve kevés tésztával), azt mind megőrzi ez a recept, de a sütőtökkel kiegészítve igazi őszi, ünnepi csemegévé válik. A töltelék még szaftosabb, még lágyabb, és a fenséges íz mellé csodás színvilágot is kap az ember, ha elkészíti ezt a pitét. Ez a süti remek alternatívája lehet a hagyományos almáspitének.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 170 g vaj vagy margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 db kicsi tojás
  • 2-3 ek jéghideg víz
Az almás töltelékhez:
  • 6 db közepes alma hámozva, vékony szeletekre vágva
  • 30 g cukor (az alma édességétől függően el is hagyható)
  • 2 ek liszt
  • 1 tk citromlé
  • 1/4 tk őrölt fahéj
A sütőtökös töltelékhez:
  • 300 g megsütött sütőtökpüré
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 60 g barna cukor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só
A morzsatésztához:
  • 60 g liszt
  • 3 ek cukor
  • 20 g hideg vaj
  • 3 ek durvára vágott dió
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává. Csak annyi hideg vizet adjunk hozzá (apránként), amivel könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapunk. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
  2. A vékonyra szeletelt hámozott almákat keverjük össze a citromlével (segít megakadályozni az alma megbarnulását), a cukorral, liszttel és a fahéjjal. Felhasználásig tegyük félre.
  3. A sütőtököt villa segítségével alaposan pürésítsük át. Keverjük habosra a cukrot a tojással, majd adjuk hozzá a sütőtököt és tejszínt. Keverjük egyneműre, fűszerezzük fahéjjal, szerecsendióval (bánjunk vele óvatosan!) és sóval. Ezt is tegyük félre felhasználásig.
  4. A pitetésztát nyújtsuk ki, a sütőforma méretének megfelelően. Számoljunk azzal, hogy a sütőforma széleit is be kell fedni, illetve hagyjuk a tésztát kb. 1 cm- el túllógni a forma peremén. Kézzel finoman nyomkodjuk a formába a tésztát. A túllógó részt hajtsuk vissza, képezzünk belőle peremet. Ha a piteforma széle eleve díszes, fodros, csak nyomkodjuk oda a tésztát. Ha sima peremű a forma, az ujjunkkal vagy csillag alakú kiszúró szélével mintázzuk fodrosra a pite peremét.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  6. Az almás tölteléket egyenletesen terítsük a tésztára, majd öntsük rá a tökös krémet. Tegyük a pitét előmelegített sütőbe, süssük 30 percig.
  7. Közben készítsük el a morzsát a tetejére. Ehhez keverjük össze a lisztet és a cukrot, adjuk hozzá a kisebb kockákra vágott hideg vajat. Ujjunkkal morzsoljuk össze a kettőt, míg a kívánt morzsás állagot el nem érjük. Nem kell gyúrni! Végül adjuk hozzá a diót is.
  8. A piténket a sütési idő lejártával vegyük ki, szórjuk meg a tetejét a morzsával, majd sütőbe visszatéve süssük további 25 percig.
  9. A kész pitét hagyjuk teljesen kihűlni. Legjobb megoldás, ha egy éjszakát várunk vele. Nehéz feladat, mert nagyon csábító, de jót tesz az ízeknek is a várakozás, másrészt pedig kihűlve a krém megszilárdul, így lesz szépen szeletelhető a pite.

2010. 10. 20.

A mai ebéd


Talán már említettem, hogy kötelezően választható jelleggel hétközben munkahelyi menzán étkezünk. A kötelező részen van a hangsúly, míg a választás kimerül annyiban, hogy eszed- e vagy sem. Öt hetes forgó étlap van, így majdnem havonta eljön a legrettegettebb nap: főtt hús, pirított dara, gyümölcsmártás. Ez így együtt a menzán maga a halál, legalábbis nekem és Mr. P.- nek. Úgy gondoltam, jobb lesz valami finomabbat, sőt, ehetőt készíteni. A fellelhető alapanyagokból dolgoztam, fő cél a gyorsaság, az egyszerűség és természetesen a finom ízhatás volt. Ez lett belőle.

Nevezném a 38. VKF!- re, melynek témáját Edó álmodta meg.

Mézes- narancsmázas csirke zöldséges hajdinával

Hozzávalók 2 személyre:
A csirkéhez:
  • 2 csirkemellfilé
  • 0,7 dl frissen facsart narancslé
  • 0,7 dl méz
  • 1 tk magos mustár (opcionális)
  • 2 tk olíva olaj
  • só, bors, bazsalikom
A körethez:
  • 100 g hajdina
  • 100 g mirelit vegyes zöldség (nálam sárgarépa, zöldborsó, kukorica)
Elkészítése:
  1. Kezdjük a körettel. Az átöblített hajdinát tegyük egy fedővel rendelkező lábasba. Adjuk hozzá a zöldségeket, kevés sót és kb. 2,5- szeres mennyiségű forrásban lévő vizet. Keverjük össze, lefedve pároljuk puhára. (Ha friss zöldséget használunk, vagy egyáltalán nem szeretnénk zöldségeket adni a hajdinához, 3- szoros mennyiségű vízben, fedő alatt pároljuk készre. Egyébként rizshez hasonlóan meg is lehet kissé pirítani a hajdinaszemeket.)
  2. A csirkemelleket mossuk meg alaposan, papírtörlővel szárítsuk le őket, majd sózzuk, borsozzuk. Vegyünk elő egy (grill)serpenyőt, hevítsük fel benne az olajat, majd süssük majdnem készre, és szép aranybarnára a húst (kb. 15 perc alatt).
  3. A mézet keverjük el a narancslében, ízesítsük mustárral, sóval, borssal, majd forraljuk jól össze (mikróban is lehet) úgy, hogy kb. felére csökkenjen a mennyisége.  Adjunk hozzá egy kis bazsalikomot, és ezzel locsoljuk le a majdnem készre sült csirke mindkét oldalát. Hagyjuk, hogy az öntet jól bevonja a csirkét.
  4. Közben szépen megpárolódott a hajdinánk is, így már tálalhatunk is. Ha nem munkanap lenne, egy pohár világos sör is jól csúszna mellé.:)

2010. 10. 19.

Idén korábban kezdődik a Karácsony!


Gondolom, mindenkinek szemet szúrt az oldalsávban a szépen csillogó karácsonyfa. Talán idén sokkal többen láthatnak majd élőben is hasonlót, és talán idén ajándék is kerül alá, vagy ünnepi vacsora az asztalra. Ez nagy dolog. Miért? Mert sajnos, még mindig vannak olyan családok, ahol - szegénység, balszerencse, természeti katasztrófa stb.- miatt erre eddig nem, vagy csak csekély mértékben volt lehetőség.
A szeretet építő ereje hatalmas! Eddig 115 blogger igyekezett ezt ismét bebizonyítani. Itt az idő, hogy csatlakozz te is!
Ha úgy érzed, mindened megvan, vagy ha nincs is meg mindened, de úgy gondolod, sokan vannak, akiknek kevesebb van, csatlakozz te is, és segíts! Az összeg nem lényeg, csak az számít, hogy szívesen add. Egy biztos: te is duplán fogsz örülni majd a karácsonyfa alatt.:)

Kíváncsivá tettelek? Gyere nézd meg, hogy miről is beszélek!


A részletek is jönnek hamarosan!

2010. 10. 18.

Kakaós csiga kelt tésztából


Tudom, tudom, volt már ilyen. De ez most más! Említettem, hogy kakós csiga téren nem vagyok egyszerű eset: szeretem, ha ropogós és durván kakós, pont ezért inkább vajas tésztával készítem. Most viszont kipróbáltam kelt tésztával is. Van egy pihe- puha kelt tészta receptem, amiből a túrós táskát is készítettem. Most is ezt használtam, de jó vékonyra nyújtottam, így a sülést követően egy kívül ropogós, belül finoman puha, irtó csokis csigát kaptam, és nem kellett egy halom vajat beleraknom, és némiképp az elkészítés is leegyszerűsödött.:)

Hozzávalók: 
A tésztához:
  • 3,5 dl tej
  • 20 g élesztő
  • 2 ek cukor
  • 80 g olvasztott és kihűtött vaj
  • 500 g finomliszt (fele lehet teljeskiőrlésű)
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája
A töltelékhez:
  • kevés olvasztott vaj
  • kakaópor
  • cukor
A tetejére:
  • tojás a lekenéshez
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóiból dagasszunk puha, de nem ragadós tésztát. Először úgy fogy tűnni, hogy az egész egy ragacsos massza, de semmi pánik, pihe- puha tészta válik belőle, csak szorgosan kell dagasztani. Meleg helyen kelesszük duplájára.
  2. Nyújtsuk jó vékonyra a tésztát, kenjük le kevés olvasztott vajjal, majd hintsünk rá egyenletesen cukrozott kakaóport, és tekerjük fel szorosan, mint a bejglit. Szeleteljük fel ujjnyi vastagra, és helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
  3. Tetejüket kenjük le felvert tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre, kb. 25-30 perc alatt.
Délután egy csésze meleg gyömbértea mellé ettem. Meg tudnám szokni minden nap: egy kis szünet a napi rohanásban.

2010. 10. 16.

Tökmagos biscotti aszalt áfonyával


1 süti= biscotto,
2 vagy több süti= biscotti.

A biscotti tehát többesszámot jelöl. Az elnevezés utal a süti jellegére is: kétszer/-sült. Ezt a fajta kétszer sütött kekszet cantuccini- nek (sarok, sarkak) is szokták nevezni. Tea, kávé, ebéd utáni bor mellé kitűnő kísérő. Önmagában a süti ropogós, és száraz, de amint az ember valamibe belemártogatja, teljesen átlényegül.
Most először készítettem ilyet. Abszolút nem bonyolult, viszont annál finomabb. Legjobb mindjárt dupla adagot gyártani belőle, így sokáig nem lesz gondunk teasütire. Ráadásul, a biscotti légmentesen zárodó dobozban a világ végezetéig eláll, keményebb meg már úgysem nagyon lesz.

Nevezném a 38. VKF!- re, melynek témáját Edó álmodta meg.


Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 3/4 csésze barna cukor
  • 1/4 csésze semleges ízű olaj (pl. repceolaj)
  • 1/2 ek Amaretto vagy 1/2 tk mandulaaroma
  • 1 és 3/4 csésze Graham- liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 3/4 csésze pörkölt tökmag
  • 1/2 csésze aszalt vörösáfonya
  • 1 csipet só
Megjegyzés: 1 csésze= kb. 2,5 dl.
    Elkészítése:
    1. Vegyünk elő egy kisebb tálat. Keverjük benne simára a tojásokat a cukorral, Amarettoval és az olajjal. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, vegyítsük a tojásos masszához. Szórjuk bele a magokat és az aszalt gyümölcsöt. Összeálló, de ragacsos tésztát kell kapnunk. 
    2. Ha nem előre pörkölt tökmagot használunk, száraz serpenyőben kb. 5 perc alatt könnyen megpörkölhetjük mi is. Érdemes rá folyamatosan figyelni, mert könnyen megéghet. Alapvetően az összes olajos magnál (dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag) érdemes felhasználás előtt a pörkölést alkalmazni, így ugyanis jóval karakteresebb, intenzívebb ízt adnak.
    3. Készítsünk magunk mellé egy sütőpapírral bélelt tepsit. A masszát osszuk két egyenlő részre, enyhén lisztes kézzel mindkettőből formáljunk egy kb. 4-5 cm széles, 25 cm hosszú téglalapot. Előmelegített sütőben süssük 130 fokon kb. 25-30 percig.
    4. Hagyjuk kissé kihűlni, majd recés élű késsel szeleteljük fel őket kb. 1,5 cm széles csíkokká. Vágott felükkel lefelé fektessük vissza a korábban használt tepsibe, süssük tovább 5 percig, illetve míg a belsejük megszilárdul. Aztán forgassuk meg őket, és süssük tovább, míg minden egyes darab aranybarna nem lesz (5-10 perc).
    5. Hagyjuk teljesen kihűlni, légmentesen záródó dobozban tároljuk felhasználásig.

    2010. 10. 15.

    Örvénylő sült alma


    Figyelem! Most nem a 'spanyolviasz kategória' következik!:)
    Sokan kelletlenül elhúzzák a szájukat, ha szóba kerül a sült alma. Ők általában a csúnyán mondva ’szottyadt’ almát látják maguk előtt, ami cseppet sem étvágygerjesztő. Sokáig én is csak ezt a fajtát ismertem, és nem  szerettem. Pedig hűvös napokon, amikor jól esne az embernek valami melengető finomság, a sült alma a legkézenfekvőbb megoldás. 
    Aztán megvilágosodtam, és rájöttem, hogy lehet gusztusos és kívánatos is ez az édesség. Számomra ma már teljesen nyilvánvaló, hogy az igazi sült alma nem esik össze, szépen megtartja alakját, miközben saját gőzében húsa átpárolódik. Sőt, az igazi sült alma közepe tele van töltve finomságokkal, ettől lesz olyan ellenállhatatlan és megunhatatlan ez az egyszerű, gyümölcsös édesség.
    Ha pedig az alma héját sütés előtt spirál alakban, esetleg csíkosan meghámozzuk, küllemre is igencsak vonzó finomságot kapunk. Ilyenkor szerintem a piros héjú almát célszerű használni, mert ezt lehet igazán látványossá tenni.

    Hozzávalók 2 személyre:
    • 2 nagy piros alma
    • 25 g lágy vaj
    • 2-3 ek barna cukor (az alma édességétől és az egyéni ízléstől függően)
    • 4 ek aprószemű zabpehely
    • ¼ tk őrölt fahéj
    • kevés mazsola
    • kevés aszalt áfonya
    • 1 csipet só
    • fél citrom
    Elkészítése:
    1. Az almákat mossuk és szárítsuk meg, magházukat távolítsuk el. Egy zöldséghámozóval spirál alakban hámozzuk le a héjukat, majd gyorsan kenjük be a csupasz felületeket a félbe vágott citrommal, így nem fognak megbarnulni.
    2. A vajat keverjük össze a cukorral, zabpehellyel, fahéjjal, majd adjuk hozzá az apróra vágott mazsolát és áfonyát is.
    3. Tépjünk két nagyobb alufóliadarabot, közepükre egyenként állítsuk rá az almákat. Töltsük meg alaposan a töltelékkel, majd a fólia négy sarkát összefogva zárjuk be őket, és állítsuk a kis csomagokat egy magasabb falú jénaiba.
    4. Előmelegített sütőben 175 fokon süssük puhára, de nem pépesre, kb. 50 perc alatt.
    5. Azon melegében tálaljuk.
    6. Mazsola és áfonya helyett más finomságokkal is megtölthetjük az almákat, pl. durvára vágott dióval vagy csokival.

    2010. 10. 14.

    Svéd almáspite


    Tessék- lássék, íme a 21. század csodája, a zsírszegény almáspite!:)
    Ez a pite itt, kérem szépen, hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz (csupán a forma kikenéséhez használtam kevés növényi margarint), össz. zsírtartalma a dióból, illetve a tojásból származik.
    A teljeskiőrlésű lisztnek, valamint a csekély zsiradéktartalomnak köszönhetően jóval egészségesebb, mint a hagyományos piték. Szívbetegeknek különösen előnyös édesség, de a cukrot édesítőszerre cserélve a fogyókúrázóknak vagy a cukorbetegeknek sem kell félni tőle.
    Fogyasztása melegen, teljes egészében az elkészülte után, illetve aznap javasolt. Meg kell mondjam, szerintem nem kell a maradéktól tartani, azon nyomban el lehet pusztítani, ráadásul szívfájdalom nélkül.;)

    Nevezném a 38. VKF!- re, melynek témáját Edó álmodta meg.


    Hozzávalók:
    • ½ csésze barna cukor (vagy édesítőszer, pl. fruktóz)
    • 1 vaníliás cukor (opcionális)
    • 1/4 csésze teljeskiőrlésű liszt
    • 1/4 csésze sima liszt
    • 1 tk sütőpor
    • 1 csipet só
    • ½ tk őrölt fahéj
    • 1 nagy tojás
    • 2 közepes alma, apróra vágva
    • 1 marák dió, aprítva
    • porcukor a szóráshoz
    • kevés margarin a forma kikenéséhez
    Elkészítése:
    1. A kétféle lisztet, a sütőport és a fahéjat keverjük össze. Egy másik tálban keverjük simára a kétféle cukrot a tojással, majd apránként adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is. Végül forgassuk bele a diót és az almát, osszuk el egyenletesen a sütőformában.
    2. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük tűpróbáig (kb. 25-30 perc). Szórjuk meg ízlés szerint porcukorral (vagy fruktózzal), és még melegen tálaljuk.
    3. Az egészségfaktor megőrzése, növelése érdekében sovány, krémes natúr joghurtot is lehet kínálni mellé.

    2010. 10. 13.

    Káposztával sült oldalas


    Végre sikerült oldalast vennem! Ilyenkor, az őszi betakarítási munkálatok idején jobban fogy a hentesnél. Nem is csoda, hiszen finom ételeket lehet készíteni belőle. A csonttal együtt sülő húsnak különösen telt íze van, amit különféle ízesítőkkel (zöldségekkel, fokhagymával) méginkább ki lehet emelni. A szüret vagy a kukoricaszedés idején nálunk is általában laktató húsételek készülnek ebédre, amit lehetőleg kevés macerával meg lehet oldani. Ilyenkor gyakran előkerül a vindőből a lesütött hús, ami szintén oldalasból készül. 
    Ezt az ételt akár lesütött húsból is el lehet készíteni, de friss oldalasból is mennyei. A jó levegőn, munka után jobban esik az evés, és aranyat ér minden falat.



    Hozzávalók 4 személyre:
    • 4 közepes darab csontos oldalas
    • 1 közepes hagyma, aprítva
    • 4 szelet bacon, csíkokra vágva
    • 1 kisebb fej káposzta 8 darabba vágva
    • 2 ek liszt
    • 4,5 dl tej
    • 2 tk olíva olaj
    • só, bors
    Elkészítése:
    1. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat. Az oldalast sózzuk, borsozzuk, majd fektessük a forró serpenyőbe. 4-5 percig süssük az egyik oldalát (közben ne mozgassuk, ne nézegessük, hogy jó- e már), aztán fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük aranybarnára. Így egyrészt ízes réteget képezünk a húson, másrészt pedig bezárjuk a finom nedveket a húsba, ami ennek köszönhetően sülés közben sem fog kiszáradni. Szedjük ki a húst egy tányérra.
    2. Tegyük a hús sütésére használt serpenyőbe a bacont, hagyjuk üvegesre sülni, kb. 5 perc alatt. Dobjuk rá a hagymát, enyhén süssük meg, aztán fektessük rá a káposztadarabokat. Kb. 6 perc alatt süssük barnára az egyik felüket, aztán fordítsunk rajtuk, és süssük addig, míg enyhén át nem párolódik a káposzta. (Persze, vastagabb csíkokra is lehet vágni a káposztát, az a lényeg, hogy rusztikus maradjon az egész.) Szórjuk rá a lisztet, hagyjuk, hogy egy kis színt kapjon, aztán öntsük fel a tejjel. Főzzük addig, míg egy kicsit besűrűsödik. Ízesítsük sóval, borssal.
    3. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
    4. Fektessük egy tepsibe az elősütött húst, tegyük mellé a káposztát, majd öntsük nyakon a baconos szósszal. Tegyük előmelegített sütőbe az egészet, kb. 40 perc alatt süssük készre. Félidőben célszerű átforgatni a húst. A tepsit lefedve rövidíthető a sütési idő, de ebben az esetben ne felejtsünk el a végén kicsit rápirítani a tetejére.
    5. Önmagában is tápláló, de héjában sült vagy főtt burgonyával, esetleg ropogós héjú friss kenyérrel az igazi.

    2010. 10. 11.

    Reggeli gyümölcskenyér almával


    A múltkori gyümölcsös kenyeret élesztettem újjá, s mivel az almának van szezonja, egyértelmű volt, hogy ez kerül a kenyértészta tetejére.
    Persze, a töltelék itt is variálható, pl. birssel, körtével, dióval, sütőtökkel vagy sárgarépával, kinek mihez van éppen kedve.
    Szerintem még mindig ez az egyik legjobb reggeli kenyér a világon!

    Nevezném a 38. VKF!- re, melynek témáját Edó álmodta meg.


    Hozzávalók:
    A kenyérhez:
    • 200 g liszt (fele lehet Graham- liszt)
    • 35 g őrölt dió vagy mandula
    • 1,5 dl langyos víz vagy tej (az étel édes jellege miatt én tejet használtam)
    • 10 g friss élesztő vagy fél csomag szárított élesztő
    • 1 ek barna cukor
    • 1/4 tk só
    A töltelékhez:
    • 4-5 ek almadzsem (vagy gyors almazselé*)
    • 3 nagyobb alma magház nélkül vékony szeletekre vágva (friss gyümölcs esetén nem lényeges meghámozni, sőt, direkt jól mutat, ha eltérő  színű almákat használunk)
    A tetejére:
    • vaníliás porcukor a szóráshoz
    *Gyors almazselé elkészítése: hámozzunk meg és reszeljünk le 3 almát, adjunk hozzá 1 csapott ek barna cukrot, 1 tk vaníliás cukrot, 1 ek étkezési keményítőt (esetleg vaníliás pudingport). Keverjük jól össze, aztán tegyük mikróba, 850 W- ra, 1,5 percre. Kivéve keverjük meg ismét, aztán még 1 percre mehet a mikróba. Felhasználás előtt kicsit hagyjuk hűlni.

    Elkészítése:
    1. A kenyér hozzávalóiból - kézzel vagy géppel - gyúrjunk puha, de nem ragacsos tésztát. 20 percig hagyjuk pihenni. Közben vágjuk vékony szeletekre az almát, héjával együtt.
    2. A kenyértésztát kissé gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki oválisra. (Ezt simán kézzel is meg lehet csinálni, nem kell hozzá gyúródeszka.) Fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg az almadzsemmel, majd szépen sorakoztassuk rá az almaszeleteket.
    3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Várjuk meg, míg a tészta kissé megemelkedik, aztán mehet is a sütőbe. Süssük addig, míg szép barna nem lesz a tészta (kb. 40 perc). Vegyük ki a tepsit, hintsük meg porcukorral, s még pár percre toljuk vissza a sütőbe, kicsit grillezzünk rá a tetejére (1-2 perc).
    4. Kivéve hagyjuk kissé hűlni, csak hogy a szánkat ne égesse meg, aztán lehet is szeletelni, tetszőleges formájúra, végül enni, egyszerűen csak kézzel, mint egy szelet pizzát. Szalvéta jó, ha van a közelben!
    5. Hidegen vagy melegen, bármilyen hőfokú folyadék mellé, esetleg joghurttal nagyon tápláló és finom reggeli. 


    Megjegyzés: ha cukor helyett édesítőszert használunk, cukorbetegek számára is diétába illeszthető reggelit kapunk, amihez a tésztához felhasznált teljes kiőrlésű liszt is hozzájárul.

    2010. 10. 09.

    Birsalma csatni (chutney)


    Még mindig érik a birs. Kaptam pár igen szép és egészséges példányt. Őszintén, nem tudtam eldönteni, hogy körték- e vagy almák, furcsa átmenetet képeztek a kettő között.
    Soha nem készítettem csatnit ezelőtt, és nem is kóstoltam még hasonlót. Számomra valamiféle misztikus és meglehetősen bonyolékosan készülő dolognak tűnt. Igazán bánom, hogy eddig kimaradt az életemből, mert ma már tudom, hogy mennyire egyszerű és finom.

    A Terebessen olvasható a pontos meghatározás: "Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani. Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!"

    Én is ezt tettem: kísérleteztem. Hazai, friss alapanyagokból, mentem a saját fejem után.
    A végeredmény 2 nap dunsztolás és majd' egy hét kíváncsi várakozás után ma került terítékre, sajtos grillkolbász mellé. Azt hiszem, a fenti meghatározásnak maximálisan megfelel. Főtt vagy egyszerű sült húsok mellé is kínálni fogom, vagy a szokásos mártások és befőttek helyett.
    A csatni szerintem az indiai gasztronómia hatalmas ajándéka a nyugati civilizációk felé.

    Hozzávalók 2 kisebb üvegnyi mennyiséghez:
    • 300 g tisztított birsalma- vagy körte húsa (kb. 5 db közepes birsből)
    • 400 g tisztított alma (kb. 5 db közepes almából)
    • 100 g fehér cukor
    • 150 g barna cukor
    • 1 dl almaborecet
    • 1 rúd fahéj
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 kisebb darab gyömbér
    • 1 tk durvára tört színes bors
    • 1/2 tk tört chili paprika
    • 1 babérlevél
    • fél citrom leve
    • 80 g mazsola (opcionális)
    Elkészítése:
    1. Készítsünk elő egy tál vizet, nyomjunk bele pár csepp citromlevet.
    2. A birseket éles késsel vágjuk cikkekre, így könnyebb lesz eltávolítani a kemény magházukat. A magokat is bele lehet főzni a készülő csatniba, szebb színt fogunk kapni. (Elifnek köszönöm az infót!) Zöldséghámozóval hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra őket, aztán mehetnek az előkészített vízbe. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy ne barnuljon meg nagyon a birs. 
    3. Pároljuk elő, hogy kissé megpuhuljon, így az almával egyszerre főnek majd készre. Én mikrós párolóedényben 2 dl vízzel, 850 W- on 10 percig pároltam a gyünölcsöt. Ennek hiányában jól használható a kuktafazék, vagy egy sima, fedővel rendelkező lábas is. (Utóbbit használva 15- 20 perces főzési idővel kell számolni, és folyadékból is több kell, hogy ellepje a birsdarabokat.)
    4. Közben az almákat is hámozzuk meg, magházukat távolítsuk el, vágjuk a birshez hasonló kisebb kockákra. Felhasználásig tegyük ezt is citromleves vízbe.
    5. A fokhagymát és a gyömbért tisztítsuk meg, vágjuk a lehető legapróbbra. Készítsük elő a többi hozzávalót is - mérjük ki külön- külön a kétféle cukrot és az almaborecetet-, majd készítsünk mindent a tűzhely mellé, elérhető távolságba.
    6. Az előpárolt birs levét fogjuk fel, még szükség lesz rá.
    7. Egy közepes szószos edénybe karamellizáljuk halvány barnára a fehér cukrot. Azért nem érdemes ehhez barna cukrot használni, mert azon nehezebb nyomon követni a színbéli változásokat, így könnyebb megégetni.
    8. Húzzuk félre a lábast a tűzről, öntsük fel a karamellt 1 dl almaborecettel. Ne hajoljunk fölé, mert heves gőzképződéssel jár, aminek erőteljes, szúrós szaga van! A karamellizált cukor és az ecet együtt különleges, enyhén füstös és savanykás ízt kölcsönöz az egésznek. (A főzés legvégén még lehet ízlés szerint cukrot vagy ecetet hozzáadni, hogy az ízeket harmonizáljuk.)
    9. Adjuk hozzá a birset az almát, a mazsolát, és az összes többi ízesítő anyagot, végül kb. 1-1,5 dl- t a birs főzőlevéből. Tegyük vissza az egészet tűzre.
    10. Keverjük bele a barna cukrot is. Főzzük addig, míg a gyümölcsök finoman megpuhulnak, és a folyadék majdnem egésze elpárolog. Nem szabad, hogy a gyümölcsök elveszítsék az alakjukat és szétfőljenek. Érdemes odafigyelni rá, néha- néha átkeverni.
    11. Én kb. 60 percig főztem. Az első 10 percben magas lángon összeforraltam az egészet, a fennmaradó időben pedig úgy állítottam be a hőfokot, hogy enyhén gyöngyözzön a lé, de ne zubogjon.
    12. Közben készítsük elő az üvegeket, és a dunsztolót is.
    13. A kész csatniból vegyük ki a fahéjrudat és a babérlevelet, azonnal merjük az üvegekbe, tegyünk a tetejükre fóliát vagy celofánt, gyorsan és erősen csavarjuk rá a kukapot, és azonnal tegyük őket száraz dunsztba. Jól bebugyolálva így hagyjuk kihűlni őket. Ezután tegyük száraz, hűvös helyre felhasználásig. A bontott üveget érdemes hűtőben tárolni.
    Szeretném azt hinni, hogy a birs reneszánszát éli. Én is csak mostanában ismerkedem vele részletesebben, de a pozitív tapasztalatok alapján szeretném mindenkinek ajánlani, hogy próbálja ki! Ne csak kompótba, bátran lehet húsok mellé is kínálni, sőt, rendkívül finom sütiket vagy dzsemeket is lehet készíteni birssel.

    Nálam is találtok jónéhány felhasználási javaslatot a következő linkre kattintva: http://poppykonyha.blogspot.com/search/label/birsalma

    Végezetül (a teljesség igénye nélkül) néhány blogtársam oldalát is ajánlanám, ahol további birses finomságok is fellelhetők:

    2010. 10. 08.

    Mediterrán zsemlék


    Hétvégén az embernek kicsivel több ideje jut finom és kiadós reggelit készíteni. Nálunk ilyenkor előtérbe kerülnek a frissen sült kelt tészták, főleg a péksütemények. Az alábbi zsemle alapvetően a joghurtos bagett receptjéből nőtte ki magát, de gondoltam, teszek bele egy kis csavart olívabogyó és (házi) aszalt paradicsom képében. Az új név is ennek köszönhető.

    Hozzávalók (kb. 14 darabhoz):
    • 300 g Graham- liszt
    • 200 g sima- vagy kenyérliszt
    • 2 ek pehelymix vagy zabpehely
    • 2 ek búzacsíra
    • 4 dl langyos víz
    • 30 g élesztő
    • 1 csipetnyi aszorbinsav
    • 2 ek barna cukor vagy méz
    • 4 ek krémes natúr joghurt
    • 2 ek olaj (lehetőleg az aszalt paradicsomról)
    • 1,5 tk só
    • 2 csipet kakukkfű
    A töltelékhez:
    • durvára vágott olívabogyó
    • aszalt paradicsom, aprítva
    Elkészítése:
    1. A fenti hozzávalókból - a paradicsom és az olíva kivételével - dagasszunk tésztát. Alaposan dolgozzuk ki az egészet (kicsit lágyabb lesz, mint egy kenyértészta), majd 1 órát kelesszük meleg helyen.
    2. A megkelt tésztát erősen lisztezett felületen gyúrjuk át alaposan, osszuk két egyenlő részre. Az egyikbe gyúrjuk bele az aprított olívát, a másikba meg az aszalt paradicsomot. Persze, lehet vegyíteni is a kettőt.
    3. Mindkét cipót osszuk 7-7 egyforma részre, formázzunk belőlük zsemléket. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe, még 30 percig kelesszük meleg helyen.
    4. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük őket szép pirosra, kb. 20 perc alatt.
    5. Sütőből kivéve kevés vízzel spricceljük le a tetejüket, vagy konyharuha alatt hagyjuk ehető hőmérsékletűre hűlni.
    Szombati reggeli mellé egyszerűen ellenállhatatlan, pláne, ha az ember a sülő zsemle illatára ébred. Mi - a mediterrán hatást fokozván- l'ecsó mellé ettük.:)
    Mellesleg külön jól állt a zsemléknek, hogy kissé lisztes a tetejük, így igazán rusztikusnak tűntek.