2010. 11. 30.

Burgundikrém


Inni nem igazán szeretem a bort. Kevés olyan fajta van, amit megkóstolok, és még kevesebb, amire azt mondom, hogy finom. Mostanában kezdem felfedezni csak a borral való ételkészítést, de azt kell mondjam, meglehetősen ígéretesek az eredmények.
A karácsonyi készülődés jegyében készült ez a burgundikrém. A bor, amiből készült, kiérdemelte a finom jelzőt, és a vasárnapi ebéd mellé el is kortyoltam egy pohárral.
Csodás színt és ízt visz a desszertbe ez az édes vörösbor. Egy kiadós ünnepi vacsora után szerintem páratlan desszert. Plusz előnye, hogy előző nap elkészíthető. Minden perc számít, nem igaz?

Hozzávalók 3 adaghoz:
  • 2,5 dl piros szőlőlé
  • fél ek zselatin (nem elírás, tényleg ennyi kell csak; Horváth Rozi félét használtam)
  • 2 ek cukor
  • 1,3 dl burgundi bor
A vaníliasodóhoz:
  • 1 ek cukor
  • 2 dl tejszín
  • fél ek étkezési keményítő
  • 1 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítése:
  1. 25 ml dl vízben keverjük el a zselatint, hagyjuk állni 5 percig. Adjuk hozzá a szőlőlevet és a cukrot. Édes lesz nagyon, de kell bele a cukor, mert az állás folyamán veszíteni fog a krém az édességéből, és főleg a bor savassága fog érvényesülni. Tehát, nem szabad spórolni a cukorral!
  2. Folyamatos kevergetés mellett hevítsük forrpontig a keveréket, majd öntsük hozzá a bort. Ismét forraljuk fel, főzzük tovább 2-3 percig, míg egy kicsit besűrűsödik.
  3. Töltsük boros poharakba, vagy kelyhekbe, de csak 3/4- ig. Fedjük le, majd legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  4. Másnap készítsük el a vaníliasodót. Keverjük simára az étkezési keményítőt, a cukrot, a vanília kikapart magjait, a tojássárgáját és a tejszínt, majd állandó keverés mellett forraljuk össze, sűrítsük be, míg a kanál hátát bevonja a krém. Lefedve hűtsük le alaposan, mert hajlamos a megbőrösödésre. Én alufóliával fedtem le, de egy nedves papírtörlő is megteszi.
  5. A hideg sodót kanalazzuk a burgundikrém tetejére, majd így tálaljuk.
Mi most egy mezei, hétköznapi ebéd után fogyasztottuk, de elképesztő, hogy mennyire feldobta a napunkat: pillanatok alatt ünnepet varázsolt a hétköznapból.

2010. 11. 28.

Manhattan- rolád


Tudom, tudom, nem illendő reggel ilyen finomságot közzétenni, de mit tegyek, olyan rövidek a napok, este már nem jutott időm és napfényem fotózni. (Látod, Chef Viki, nálam is kifogy a zsebfény néha.:P) Öröm az ürömben, hogy így legalább nem kell várnotok regglig, hogy kipróbáljátok.:D
Kár lenne kihagyni, mert igazán fenséges csemege, és nem is bonyolult elkészíteni. Na jó, kell hozzá némi elszántság, cseppnyi krémes édesség utáni vággyal ötvözve, de ennyi az egész.
Kiváló vendégváró vagy ünnepi sütemény: szép, finom, egy nappal korábban elkészíthető.

Hozzávalók:
A 2 db piskótához egyenként:
  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 1 ek víz
  • 2 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
A krémhez:
  • 3 ek tej
  • 70 g fehér csokoládé
  • 150 g puha vaj
  • 150 g porcukor, átszitálva
A díszítéshez:
  • csokiforgács
Elkészítése:
  1. Süssünk két db 20x30- as méretű kakaós piskótát, 3-3 tojásból, az itt leírtak szerint, de a fenti mennyiségekkel. Egyenként borítsuk őket kakaóporral hintett sütőpapírra vagy konyhára, majd a leírtak alapján csavarjuk fel és hagyjuk kihűlni őket.
  2. Közben készítsük el a krémet. Hevítsünk forrpontig 3 ek tejet. Tördeljük bele apró darabokra a fehér csokit, kevergessük meg, hagyjuk teljesen elolvadni. Tegyük legalább fél órára hűtőbe.
  3. Keverjünk simára 150 g puha vajat 150 g átszitált porcukorral. Ezt legegyszerűbb robotgéppel végezni, kb. 10 perc alatt fantasztikus vajkrémet kapunk. Apránként adagoljuk hozzá a fehér csokis krémet is.
  4. Tekerjük ki a piskótákat, mindkettőt töltsük meg a krém 1/3-1/3 részével, szorosan csavarjuk fel az egyiket, majd a tekercset emeljük a másikra, és azt is a lehető legszorosabban csavarjuk fel.
  5. A rolád külsejét fedjük be a maradék 1/3 krémmel, díszítsük csokiforgácsokkal. Hűtőbe téve hagyjuk megdermedni, majd recés élű késsel szeleteljük, úgy, hogy minden szelet után töröljük le a kést.

2010. 11. 25.

Fűszeres forró cider


Ittatok már cidert? Ez az ital finom átmenet a sör és az almabor között. Ízre leginkább egy jófajta, kellemesen gyümölcsös habzó borra emlékeztet. Hidegen mennyei frissítő, melegen meg jóleső lélekmelegítő.
Sajnos, nálunk nem nagyon gyártanak ilyet, nem úgy sógoréknál. Ausztriában nagy hagyománya van az almából való cider gyártásának, így, míg nálunk csillagászati áron lehet csak hozzájutni, náluk majd' minden kisebb boltban hozzáférhető. Aki teheti, inkább vegye meg náluk.

Megjött a tél. Ebben a vigasztalan időben egyre jobban vágyom a melegségre. Ezért készült ez a csodás ital is. Másrészt, az utóbbi időben, sajnos, eléggé hajszolt napjaim vannak. Sokkal kevesebb időm jut magamra, a gondolataimra, így a blogra is. Rövidek a napok, csak ilyesfajta gyors finomságokra van időm, de remélem, nem bánjátok.

Hozzávalók 2 személyre:
  • 5 dl cider (ennek hiányában 5 dl valódi, édesítetlen almalé)
  • fél citrom leve
  • fél narancs leve
  • 2-4 ek cukor (ne legyen túl édes, hagyjuk érvényesülni a gyümölcsök savanykás ízét)
  • fél rúd vanília
  • 1 fahéjrúd
  • 8 szem szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
Elkészítése:
  1. Tegyünk mindent egy kisebb lábasba, majd forraljuk fel az egészet. Ha felforrt, főzzük még 5 percig, alacsony hőfokon, így a fűszerek jól kiadják az ízüket.
  2. Szűrőn át öntsük szép teás csészékbe a forró cidert, dőljünk hátra, és élvezzük.

2010. 11. 23.

Meleg citrusos meringue


Múlt héten tettem közzé egy felhívást, Süssünk- főzzünk könyvből címmel. Milyen témafelvető lennék, ha én magam nem így cselekednék?
Íme egy egyszerű, mégis elbűvölő recept. Szeretnétek egy kis nyarat a majdnem télben? Készítsétek el!
A recept az Ízvarázs füzetek- 50 gyors desszert kötetéből való, amit most /ez itt a reklám helye :-) / a Tesco áruházakban - sok értékes szakácskönyvvel együtt- 20% kedvezménnyel lehet megvásárolni. Szerintem jó kis sorozat, és a kötetek ára is igazán kedvező: eredetileg 849 Ft, leárazva pedig 649 Ft.

Hozzávalók:
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 100 g cukor
  • 20 ml citromlé
  • 40 ml narancslé
  • 125 ml víz
  • fél narancs reszelt héja
  • 30 g vaj
  • 2 ek tejszín
  • 2 tojás sárgája
A meringue- hez:
  • 2 tojás fehérje
  • 60 g cukor
Elkészítése:
  1. A keményítőt és a cukrot tegyük egy kisebb lábasba, keverjük simára a kétféle, frissen facsart citruslével és a vízzel. Főzük addig, míg besűrűsödik, akár a puding.
  2. Tűzről levéve, állandó keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt, a tojások sárgáját, kisebb darabokban a vajat és a reszelt narancshéjat is. Tegyük 4 db, egyenként 125 ml- es csészébe.
  3. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Halmozzuk a krém tetejére, kicsit grillezzünk rá a tetejére, kb. 5 percig, így szép színt kap a meringue.
Az eredeti receptben nem szerepelt a narancslé, hanem összesen 60 ml citromlevet írt, valamint a cukorral is bőkezűbben bántak. Nekünk így is elég édes volt, de a több citromlé biztosan több cukrot igényel.

    2010. 11. 18.

    Egy bögre krémes melegség


    Hideg van, jön a tél. Igaz, koránt sincs még olyan zimankó, mint tavaly ilyenkor. Nem kell bánni, a rövidülő és hideg napoknak is megvan a maga bája: jól esik az otthon melege, és lelkiismeretfurdalás nélkül meg lehet inni egy bögre krémes, forró csokit, anélkül, hogy az ember arra a bizonyos fürdőruhára gondolna.:)

    Karamellás forró csoki
    Hozzávalók 1 adaghoz:

    • 3 kocka ét- vagy tejcsoki
    • 3 db vajkaramella, kisebb darabokra vágva
    • 1 tk kakaópor
    • 1 csapott tk étkezési keményítő
    • 2-3 dl tej
    Elkészítése:
    1. Kevés hideg tejjel keverjük simára a kakóporral elkevert étkezési keményítőt. A többi tejet melegítsük meg, olvasszuk fel benne a csokit és a karamellát. Öntsük a keményítős elegyhez, forraljuk össze, hagyjuk kicsit besűrűrsödni, majd bögrébe töltve kortyoljuk el.

    Forró csoki kókusztejjel és fehér csokival
    Hozzávalók 1 adaghoz:

    • 5 kocka fehér csoki + 1 a díszítéshez
    • 1 csapott tk étkezési keményítő
    • 1 dl krémes kókusztej
    • 1 dl tej
    Elkészítése:
    1. Kevés tejjel keverjük simára a keményítőt. A maradék tejet keverjük össze a kókusztejjel, dobjuk bele a csokidarabokat, és melegítsük addig, míg a csoki elolvad. Öntsük a keményítős keverékhez, forraljuk össze, hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd bögrébe töltve kínáljuk.
    Ötlet: Szuflé magazin

    2010. 11. 17.

    Kókusztejes sütemény és még valami


    Ez egy amolyan 'nagymama sütije': egyszerű kevert tészta, csokival bevonva. Ami egy kicsit különlegessé teszi, az a tésztájába kerülő kókusztej, illetve a kukoricaliszt, aminek a gyünyörű, aranyló sárga színét köszönheti.
    A tésztában csak finoman érződik a kókuszíz, egyáltalán nem tolakodó. Egy csésze kávé, tea vagy kakaó mellé kiváló kísérő, de egy izgalmas könyvvel is remek párosítás.:)

    Hozzávalók egy 26 cm- es koszorú formához:
    • 4 tojás
    • 240 g cukor
    • 150 g puha vaj
    • 280 g fehér liszt
    • 140 g kukoricaliszt
    • 1 tk sütőpor
    • 2 dl kókusztej
    • 1,2 dl tej
    • 1 tk ánizs (opcionális)
    A díszítéshez:
    • 100 g étcsokoládé
    • 15 g vaj
    • kókuszreszelék
    Elkészítése:
    1. Vajazzuk ki alaposan a sütőformánkat.
    2. A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
    3. Keverjük össze a kétféle lisztet és a sütőport.
    4. A tojások sárgáját keverjük habosra a puha vajjal, majd váltakozva adjuk hozzá a lisztes keveréket, illetve a kétféle tejet. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, és óvatosan, nagyívű, széles mozdulatokkal keverjük ezt is a masszához.
    5. Simítsuk az egészet egyenletesen az előkészített formába, aztán mehet a sütőbe.
    6. 160 fokon kb. 30-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük!
    7. 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk rácsra a süteményt.
    8. Amíg teljesen kihűl, vízgőz felett (vagy mikróban, alacsony hőfokon!) olvasszuk fel a csokoládét. Keverjük hozzá a vajat, hagyjuk teljesen elolvadni. Vonjuk be a csokival a tésztát, díszítsük kókuszreszelékkel.
    Tipp: Ha valaki kókuszosabban szereti, a fehér liszt egy részét cserélje kókuszreszelékre!

    A még valami pedig nem más, mint a múltkor említett ajándék táska. :) Íme, ő lenne az:

    KÉS


    KÉS= Kicsi vagyok, Éhes vagyok, Segítsetek Programot a tartósan alultáplált, éhező gyermekek támogatására hozta létre a www.ritakonyhaja.hu üzemeltetője, és szerzője. 2010-ben, Mézes Mikulás néven cukrászok, szakácsok, és gasztro bloggerek segítségével október 23.-án egész napos mézeskalácssütést szervezünk, amiről egy elektronikus könyvet készítünk. A kiadványt 2010. november 1. és 30. között azok a segítő szándékú emberek, és vállalkozások kapják meg, akik minimum 1000 forinttal támogatják a Gyermekétkeztetési Alapítvány Mindenki Ebédel Programját! Minden 1000 forinttal egy gyermek egy napi meleg étkeztetését tudjuk támogatni!

    A Mézeskalács könyvbe profi mézesbábosok, cukrászok által készített mézeskalács dekorációkat, és azok pontos elkészítését találják majd meg. Az adventi díszek mellett olyan mézeskalács tészta felhasználásával készült süteményeket, desszerteket kapnak ajándékba az adományozók, amelyekkel eddig még nem találkozhattak. A különleges, és kipróbált ünnepi receptekkel új színt varázsolhatnak az Advent, és a karácsony meghitt hangulatába. Ráadásul remek ajándék, és dekorációs ötletekkel lehetnek gazdagabbak!

    A könyv 2010. november 1- től lesz elérhető 30- ig.
    A befolyt összeggel a GYEA Mindenki Ebédel Program kisgyerekeit támogatjuk. A befolyt összegből meleg ételt, és Mikulás ajándékot biztosít a rászoruló gyerekeknek az alapítvány.

    Ha úgy érzitek, van 1000 Forintotok, amit tudtok nélkülözni, segítsetek azoknak, akiknek 1000 Forint sokkal többet jelent! A részleteket itt találjátok.

    2010. 11. 16.

    Süssünk- főzzünk könyvből!


    Nagyon örülök, hogy ennyien jelentkeztetek lelkes résztvevőnek!

    Ezzel a kis kezdeményezéssel szeretném, ha újra felidéznénk, milyen jó is könyv alapján ételt készíteni. Persze, az sem mellékes dolog, hogy szerintem mindenkinél árválkodnak a polcán jobbnál- jobb receptkönyvek, amik méltatlanul keveset vannak használva.

    A másik apropó, hogy közeledik a karácsony, vagyis nem ártanak a jó ajándékötletek. Szerintem kevés szebb ajándék van, mint egy könyv, hiszen ez örök marad, és mindig az ajándékozóra emlékeztet, amikor az ember a kezébe veszi.

    A lényeg annyi lenne, hogy:
    1. mindenki vegyen a kezébe egy tetszőleges receptkönyvet, vagy gasztroregényt, amiben receptek, esetleg ételleírások vannak; 
    2. válasszon ki belőle egy vagy több receptet, amit szívesen elkészítene;
    3. készítse el a választott receptet/recepteket, lehetőleg fotóval;
    4. röviden írjon egy kis kedvcsinálót, ismertetőt az adott könyvről;
    5. tegye közzé blogján a receptet és az ismertetőt;
    6. küldjön nekem a poppykonyha(kukac)gmail.com címre egy linket, ami az adott bejegyzésre mutat.
    Én pedig vállalom, hogy csokorba szedem az általatok ajánlott könyveket, recepteket, és írok majd egy kis összegzést hozzájuk.

    2010. 11. 15.

    Sütőtök almával


    A hétvégén meg lettem ajándékozva, méghozzá jó néhány gasztroregénnyel, illetve egy csini táskával.:P A könyveknek nem is tudtam ellenállni, bele is fogtam még este az egyikbe. Az érdekes történetek receptekkel tűzdeltek. Már el is felejtettem, milyen jó könyvből főzni. Régebben, ha volt egy kis időm, csak kezembe vettem egy vaskos, fotókkal teli szakácskönyvet, leültem vele a fotelba, és szép lassan végiglapoztam. Közben ámuldoztam, fejben tervezgettem, hogy mit milyen alkalomra lehetne elkészíteni, ízkombinációkat raktam össze, vagy konkrét menüsorokat. Mostanság előbb nyúlok az internethez, ha keresek valami receptet, pedig egy könyvnek hangulata van.
    És imádom a könyvek illatát! Általánosban is alig vártam, hogy megkapjuk az új könyveket, aztán alaposan végigszaglásztam őket. Nekem a könyvesbolt és a papír- írószer maga a Kánaán.:)

    Elhatároztam, hogy nekiállok újra könyvből sütni- főzni. Ha esetleg valakinek lenne kedve csatlakozni a kezdeményezéshez, kérem, hagyjon megjegyzést ezen bejegyzés alatt!

    Elsőként az alábbi roppant egyszerű, ám annál finomabb ételt választottam:

    Sütőtök almával

    Hozzávalók 3-4 személyre:
    • egy nagyobb sütőtök fele
    • 5 db közepes alma
    • 10 g vaj
    A Besamel- mártáshoz:
    • 2 dl
    • 1 babérlevél
    • 15 g vaj
    • 1 ek liszt
    • só, bors, szerecsendió
    Elkészítése:
    1. A sütőtök magjait vájjuk ki, majd alufóliával bélelt tepsiben 180 fokon kb. 1 óra alatt süssük készre. (Főzni is lehet, de sütve sokkal finomabb lesz az íze.) A kész tök héjából kaparjuk ki a húst, villával alaposan törjük össze, vagy turmixoljuk le.
    2. A sütőt állítsuk 225 fokra.
    3. Az almákat hámozzuk meg, magházukat vájjuk ki, majd mindet vágjuk 8 darabba. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk fel 10 g vajat, majd dobjuk rá az almacikkeket, néha rázogatva süssük szép pirosra őket.
    4. Közben a babérlevéllel forraljuk fel a tejet. Egy másik edényben hevítsünk fel 15 g vajat, majd ha már folyós, keverjük hozzá a lisztet, és készítsünk világos színű rántást. Öntsük fel a forró tejjel, amiből előzőleg már eltávolítottuk a babérlevelet. Sűrítsük be, ízesítsük bőven sóval, borssal, 2 csipetnyi szerecsendióval. Tűzről levéve keverjük ebbe a Besamel- mártásba a pépesített tököt. Ha szükséges, ízesítsük után. Ne spóroljunk a fűszerekkel, azok lehellnek életet az ételbe.!
    5. Egy 20x30- as formát kenjünk ki vajjal, terítsük el benne a sült almát, öntsük nyakon a tökös Besamellel, majd tegyük az előmelegített sütőbe. Kb. 25 perc alatt süssük készre.
    6. Tálalás előtt legalább 10 percig hagyjuk hűlni.
    7. Mennyei, illatozó csemege! Ha nem fogyne el azonnal - a könyv tanácsa szerint-, kicsit megmelegítve másnap pompás reggeli válik belőle.
    A recept forrása: Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

    2010. 11. 13.

    Káposztás pogácsa


    Viki barátnémtól kölcsönöztem a receptet. Régóta szemeztem a káposztás pogácsával, de mindeddig soha nem került rá sor, hogy el is készítsem. Finom lett, kellemesen pikáns, és igazán jól csúszik rá mindenféle alkohol, azt megmondom.:P
    Nálam most jófajta vendégvárónak készült. A hatás nem maradt el!
    A recepten nem változtattam, úgy jó, ahogy van! Gyönyörű képeket találtok Chef Vikinél, érdemes meglátogatni. A receptet azért beírom, csak a könnyebbség kedvéért.

    Hozzávalók:
    • 500 g liszt (fele nálam Graham liszt)
    • 250 g párolt káposzta
    • 250 g puha margarin
    • 50 g élesztő
    • kb. 2 dl zsíros tejföl
    • 1 tk. cukor
    • 1-2 tk só, ízlés szerint
    • őrölt bors (nálam eleve volt a káposztán)
    A tetejére:
    • 1 tojás
    • köménymag
    Elkészítése:
    1. A tészta hozzávalóit tegyük kenyérsütő üstjébe, de a tejfölböl az elején csak 1 dl adjunk hozzá, aztán figyeljük a tésztát, és fokozatosan adagoljuk hozzá a maradékot, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
    2. Ezután nyújtsuk ki a tésztát téglalp alakúra, és jöhet a bonyolultnak tűnő hajtogatás, ami cseppet sem az, pláne, ahogy Viki leírta.
    3. A téglalap alsó harmadát hajtsuk középre, aztán a felső harmadát is. Az így kapott csík bal oldalát hajtsuk ismét középre, majd a jobbat is. Konyharuhával lefedve pihentessük 15 percig.
    4. Nyújtsuk ismét téglalap alakúra, hintsük lehelletnyi liszttel, ismételjük meg az előző műveletsort.
    5. A pihentetés- nyűjtás- hajtogatás műveletsort összesen háromszor végezzük el. Az utolsó pihentetés után nyújtsuk 2 cm vastagságú téglalappá a tésztát, kenjük le felvert tojással, szórjuk meg köménymaggal (ne spóroljunk vele), majd osszuk kis négyzetekre a tésztát. Így bizony nem nagyon leszenk leeső darabok, Falatnyi kis pogácsákat kapunk, szaggatás nélkül. Persze, szaggatót is lehet használni, de a leeső darabokat összegyúrva már ne nagyon várjunk leveles hatást.
    6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (nálam soknak tűnt a 200 fok). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, sorakoztassuk bele a pogácsákat. Még egy kicsit hagyjuk őket kelni, majd mehetnek a sütőbe. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sülnek.

    2010. 11. 11.

    Öröm és boldogság


    Tegnap este fantasztikus dolog történt: megnyertem egy receptverseny, amit a Pataki Kerámia Hamm bekaplak oldala hirdetett. Meglehetősen nagylelkű volt a versenykiírás: almás recepteket kellett beküldeni, s akit az első körben kiválasztottak, annak a sütihez illő sütőformát és desszertes tányért elpostázták, és ezeket meg is lehetett tartani. Természetesen cserébe ezekben a Pataki formákban újra kellett sütni a sütit, lefotózni, majd a bizonyítékokat beküldeni.:)
    Nézegettem az azóta feltöltött recepteket, jópáron megakadt a szemem, mert bizony igen erős mezőny volt.
    A nyertes a morzsatetős sütőtökös almáspitém lett. Álmomban sem gondoltam volna, hogy én nyerem meg a végső próbát. Már az is nagy öröm, hogy azokat a csodaszép formákat megkaptam.
    Ez volt életem első receptversenye, és most nyertem először, pláne ilyen értékes dolgot. (Egyszer, ált. sulis farsangon nyertem egy rotringot, meg egy radírt...)

    Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a gratulációkat, nagyon kedvesek vagytok!
    Családomnak köszönöm, hogy elviselték 2 héten keresztül az almás süteményeimet, és még dícsértek is folyamatosan!
    Kedvenc kolléganőmnek köszönöm a bátorító szavakat, a lelkes buzdítást, a mérhetetlen optimizmusát és jóindulatát!

    Gratulálok a nyerteseknek, és minden egyes résztvevőnek, aki szerepelt a versenyen!
    Gratulálok és köszönöm a szervezőknek, hogy létrehoztak egy ilyen csodálatos, hagyományőrzésre épülő kezdeményezést!

    A hivatalos értékelés a verseny egészéről a Hamm bekaplak oldalon olvasható. A szervezők igazán szép összefoglalót írtak, ami - úgy gondolom- minden résztvevő szívéhez szól. Érdemes elolvasni.

    Ha valakinek megtetszettek a kerámia formák, akkor is érdemes az említett oldalra ellátogatnia, mert a Pataki Kerámia webbolttal is rendelkezik, ahol szebbnél szebb, kézzel festett kerámiák találhatók.

    2010. 11. 10.

    Zöldségszuflé


    Egyszerű előétel.
    Még soha nem készítettem sós szuflét.  Édeset se nagyon, bár formám sem volt hozzá. Most kísérletezek.
    Elsőre nem is lett rossz. Szépen feljött, könnyű volt és zöldséges. Kóstolásnál azon morfondíroztam, hogy egy kis pirított bacon is igen jót tett volna neki. Majd legközelebb. Ezt most egy mezei zöldséges előételnek szánom.



    Hozzávalók 2 személyre
    • 200 g vegyes zöldség (pl. sárga- és fehérrépa, zöldborsó, kukorica, paprika, gomba stb.)
    • 1 tk olíva olaj
    • 2 kisebb tojás
    • ½ fej vöröshagyma
    • fél dl tejszín
    • bors
    • szerecsendió
    • vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
    Elkészítése:
    1. Egy tűzálló tál alját kenjük ki az olíva olajjal, tegyük bele a zöldségeket, szeljük rá vékonyan a hagymát, és enyhén sózzuk meg az egészet. 180 fokon süssük őket puhára. Kicsit hagyjuk kihűlni, egy villával kissé törjük össze az egészet. A sütőt hagyjuk 180 fokon.
    2. 2 kisebb formát vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával.
    3. Egy tálban keverjük össze a tejszínt a tojások sárgájával, adjuk hozzá a zöldségeket, ízesítsük sóval, borssal csipetnyi szerecsendióval. Töltsük meg a formákat a masszával.
    4. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, óvatosan, széles ívű mozdulatokkal fogassuk a zöldséges masszához.
    5. Előmelegített sütőben süssük aranybarnára őket.
    6. Melegen és hidegen egyaránt tálalható, de szerintem azon frissiben a legfinomabb.
    7. A hétvégén hús mellett sült zöldségekkel készítettem.

    2010. 11. 09.

    Vendégszereplés a Gasztro Tippen


    Nagyon kedves felkérést kaptam múlt héten: a Gasztro Tipp oldalról kerestek meg azzal, hogy lenne- e kedvem egy őszi menüt összeállítani, amit aztán ők megosztanának a nagyérdeművel. Volt kedvem, de még mennyire.

    Ha kíváncsiak vagytok rá, gyertek, és nézzétek meg!

    Egyébként sem árt szétnézni a Gasztro Tippen, mert tele van értékes gasztroinformációkkal: receptekkel, interjúkkal, jobbnál- jobb megvásárolható konyhai kütyükkel, könyvekkel. Közeledik a Karácsony, jó idejében elkezdeni az ajándékok beszerzését!

    2010. 11. 08.

    Pulykamell pikáns szósszal, vajon sült burgonyával

    Közeledik a karácsony! Egyre több helyen feltűnnek az ünnepi készülődés előszelei. Bizony, én is a túl buzgók és a karácsonyimádók közé tartozom, és ezt nem is szégyenlem. Mindig jó korán igyekszem megtervezni, hogy kinek milyen saját készítésű ajándékot csinálok, mi lesz majd az ünnepi menü, milyen sütik készülnek. Ez azzal jár, hogy még bőven karácsony előtt tesztelek jópár receptet, ami megtetszik. Szeretek kísérlezetni, és amióta bekerültem a gasztroblogok világába, sok emberkének köszönhetően egyre nyitottabb vagyok az újdonságokra, a számomra ismeretlen ízkombinációkra, ételekre.
    Az első tesztalany eme sült lett, ami önmagában semmi extra. A lényeg igazából a szószban rejlik. Soha nem gondoltam, hogy én majd ilyen párosításokat fogok együtt enne, és mégés. Ami meg a legborzasztóbb, hogy ízlik is.:)
    Mi a véleményetek? Ne feltétlen a fotó alapján ítéljétek meg ezt az ételt, mert az bizony sebtiben készült.

    Nem mellesleg jelentem: kipróbáltam a híres citromos sót! Fantasztikus, csodálatos, mámorító, frissítő, illatos... Több jó dolog most hirtelen nem jut eszembe róla. Imádom! Ajánlom mindenkinek, aki esetleg még nem próbálkozott vele, hogy készítse el. Gyorsan megvan, ajándéknak is kiváló. Már kavarognak a fejemben a receptek, hogy még mi mindenhez lehetne felhasználni. Köszönöm, Duende!


    Hozzávalók 2 személyre:
    A pulykasülthöz:
    • 1 közepes pulykamell, vagy 2 db pulykacomb
    • 1 fej vöröshagyma
    • 600 g tetszés szerinti zöldség (pl. sárga- és fehérrépa, brokkoli, karfiol, zöldborsó)
    • 50 g vaj
    • 2 tk olíva olaj
    • citromos só
    • bors
    A pikáns szószhoz:
    • 1 dl a hús sülésekor képződött szaftból
    • 2 ek tejszín
    • 2 maréknyi dió
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 2 tk méz
    • só, bors, tört chili pehely
    • kevés brandy (opcionális)
    A vajon sült burgonyához:
    • 6 db közepes burgonya
    • 20 g vaj
    Elkészítése:
    1. A zöldségeket tisztítsuk meg: a hagymát karikázzuk fel, a répákat vágjuk hasábra, a brokkolit, karfiolt szedjük kisebb rózsákra.
    2. A megmosott pulykamellet sózzuk és borsozzuk mindkét oldalán, majd 25 g vaj és 2 tk olaj keverékén, magas hőfokon mindkét oldalán képezzünk kérget. Ezzel meg akadályozzuk, hogy sülés közben az értékes nedvek kisüljenek a húsból, és így a sültünk nem fog kiszáradni. Másrészt pedig kapunk egy ízes réteget.
    3. Egy magasabb falú, közepes jénait kenjünk ki vajjal, fektessük rá az elősütött pulykamellet. Halmozzuk mellé, illetve rá a zöldségeket, kevés sóval hintsük meg őket, majd tegyünk kisebb vajdarabkákat a tetejükre. A jénait tegyük egy nagy sütőzacskóba, alaposan zárjuk le, hústűvel néhány helyen bökdössük meg, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 óra alatt süssük készre. (A sütés idejét a pulykamell nagysága befolyásolja.)
    4. Közben a meghámozott burgonyát vágjuk közepes cikkekre, mint a steak burgonyát, és enyhén sós vízben főzzük meg. Figyeljünk rá, nem szabad szétfőzni! A lényeg, hogy a burgonya megfőjön, de ne essen szét, ne veszítse el az alakját. Szűrjük le.
    5. Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, osszuk el rajt a burgonyacikkeket (lehetőleg ne fedjék egymást), majd közepes lángon süssük kitartóan szép pirosra. Nem kell folyamatosan kevergetni, inkább egyszer- egyszer rázogassuk meg, fordítsuk át a cikkeket, hogy mindenhol megpiruljanak.
    6. Közben a kész hús mellől vegyünk ki a szaftból, a többit tartsuk melegen.
    7. A diót szárazon pörköljük meg, tegyük mozsárba a fokhagymával együtt. Törjük meg, majd a szafttal, tejszínnel, mézzel együtt tegyük egy szószos lábasba. Forraljuk össze az egészet, kissé hagyjuk besűrűsödni. (Aki nem szégyenlős, nyugodtan adjon hozzá egy kis brandy- t is.) Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kevés chili pehellyel.
    8. A kész sültet szeleteljük fel (a combot hagyjuk egészben), tegyük tányérra, locsoljuk meg bőven a pikáns szósszal. Halmozzuk mellé a megsült burgonyát és a hússal sült zöldségeket, azon nyomban tálaljuk.

    2010. 11. 04.

    Holland vajas sütemény- Arnhemse Meisjes


    Van az úgy, hogy az ember első ránézésre beleszeret egy receptbe, második ránézésre meg el is készíti. Így történt ez most velem és ezzel a vajas süteménnyel, aminek eredeti neve Arnhemse Meisjes (jelentése: Arnhem lánya).
    Arnhem egy Holland város, ami talán a II. világháború kapcsán lehet ismerős. Ha valakit bővebben is érdekel, barátnőmnél, Wikinél talál még hasznos információkat.
    Képek alapján festői kis város lehet, és bizony ez az ő tradicionális süteményük, amit a 19. század óta gyártanak. Jó sok vaj kell hozzá. Általában a holland jelzővel ellátott ételek kellően sok vajat tartalmaznak. A hollandok szeretik a vajat. Ezt nem szemrehányás képpen mondom, inkább egyszerű megállapításnak szántam.

    Hozzávalók:
    • 190 g liszt
    • 1 dl tej
    • 4-5 csepp citromlé
    • 5 g friss élesztő
    • 100 g szobahőmérsékletű vaj, 8 darabra vágva
    • kristálycukor a sütik bevonásához
    Elkészítése:
    1. Az első 4 hozzávalót halmozzuk egy mélyebb tálba, mixer dagasztó karjával kezdjük el dagasztani. Egyesével adjuk hozzá a vajdarabokat, és mindegyiket legalább egy percig dagasszuk, hogy a tészta szépen felvegye. A végeredmény egy puha, fényes tészta lesz. Fedjük le a tálat, éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy jól megdermedjen. Az okosok szerint kicsit meg is lehet fagyasztani a tésztát.
    2. Másnap hintsük le bőven kristálycukorral a nyújtófelületet, ezen nyújtsuk ki 3 mm vékonyra a tésztát. Tetejét is szórjuk meg bőven cukorral, sodrófával kicsit nyomkodjuk is a tésztába. Eredetileg ovális alakú a süti, de kör vagy rombusz alakot is szúrhatunk ki belőle. Én kör alakú virág kiszúrót használtam, és a tepsire való átemelésnél egy irányba kissé elnyújtottam a kivágott formát.
    3. A tészta alá- és rászórt cukor viszonylag hamar elkezd olvadni, ezért ha nem sietünk, nagyon megpuhul a tésztánk. Igyekezzünk egyszerre csak akkora adagot kivenni a hűtőből, amennyi befér egyszerre a sütőbe. Ha a tészta alá lisztet szórunk, miután a tetejét meghintettük cukorral és kivágtuk a kívánt formát, cukros felével lefelé emeljük át a sütőformába, majd a lisztes felét is szórjuk meg cukorral.
    4. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 140 fokon süssük 30-40 percig, míg a sütik szép aranybarnák nem lesznek, és kissé felemelkednek.
    5. Ha kihűlnek, istenien ropogós keksz válik belőlük, a kívül megolvadó cukortól enyhe karamell aromával.
    6. Lustábbak használhatnak hagyományos leveles tésztát is, ilyenkor nem kell vele egy éjszakát várni. Ha mirelit formában vesszük, csak épp annyira hagyjuk kiolvadni, hogy ki tudjuk nyújtani.
    7. Tea vagy kávé mellé, esetleg csak úgy magában ropogtatni nagyon jó. Lezárt dobozban tároljuk.
    Aki a recept és a kép láttán felhúzott szemöldökkel azt mondja: de hiszen ez csak cukorba hempergetett leveles tészta, annak teljesen igaza van. De miért ne lehetne egy egyszerű süti finom?

    2010. 11. 02.

    Sütőtökkel jön a november


    A hétvégén gasztronómiai szempontból nem voltam túl aktív. Egyrészt étvágyam nem igazán volt (még a betegség miatt), másrészt, mert ez a pár nap - főleg a vasárnap és a hétfő- inkább a megemlékezésről szólt, mintsem a sütés- főzésről.
    Pár dolog készült azért, hoztam is mutatóba. Mi mással is indíthatnám a novembert, mint egy isteni sütőtökös sütivel? Tudtok jobbat? Akkor mondjátok!


    Sütőtökös piskótatekercs

    Hozzávalók:
    A tésztához:
    • 3 tojás
    • 3/4 csésze cukor
    • 3/4 csésze liszt
    • 2/3 csésze sütőtökpüré
    • 1 csésze durvára vágott dió
    • 1/2 tk őrölt fahéj
    • 1 tk szódabikarbóna
    A krémhez:
    • 1 doboz natúr krémsajt (pl. Philadelphia, de én az olcsóbb, Aldi- s Milfina márkájú Soft Cheese- t használom)
    • 25 g szobahőmérsékletű vaj
    • kb. 4 ek porcukor
    • 1 ek vaníliás cukor
    Megjegyzés: 1 csésze= kb. 2,4 dl

    Elkészítése:
    1. Egy közepes sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
    2. Egy kisebb tálban vegyítsük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat.
    3. Egy nagyobb tálban robotgép segítségével keverjük 3 percig a tojásokat, majd adjuk hozzá a cukrot, és keverjük tovább 2 percig, míg halvány sárga nem lesz. Mehet bele a sütőtökpüré, végül pedig a lisztes keverék. Ha szép egynemű a massza, simítsuk egyenletesen az előkészített formába, szórjuk meg a dióval.
    4. Előmelegített sütőben süssük 13-15 percig, illetve tűpróbáig.
    5. Még melegen borítsuk sütőpapírral vagy nedves konyharuhával fedett felületre, és a papír vagy a ruha segítségével a szűkebb vége mentén csavarjuk fel szorosan, akár csak egy sima piskótatekercset. (A diós rész kerül alulra!) Így hagyjuk kihűlni.
    6. Közben a krém hozzávalóit keverjük simára, figyeljünk rá, hogy a vaj ne maradjon darabos. A kihűlt tésztát tekerjük ki, már nem kell közé a papír vagy a ruha. Kenjük rá egyenletesen a krémet úgy, hogy a túlsó szélétől számított 2 centit üresen hagyjuk, így nem folyik majd ki a krém. Csavarjuk fel ismét jó szorosra, hagyjuk pihenni hűtőben kb. 1 órát, majd - a diódarabok miatt lehetőleg recés élű késsel- szeleteljük ujjnyi vastagra. Ízlés szerint porcukorral is meg lehet hinteni.
    A maradék sütőtökből meg készítsünk mondjuk ilyet. Semmi sem vész kárba.:)