2011. 02. 14.

Eper- rizskehely


Ma Bálint nap van. Jó pár ember számára többet is jelent ez a nap, de ezt mindenki döntse el maga. Hoztam finomságot, hogy aki ma Valentint ül, az (el)csábíthasson, akinek meg ez egy  szimpla hétfő, az meg (el)csábulhasson.

Hozzávalók 2-3 adaghoz:
  • 60 g rizs
  • 1 ek cukor
  • 1 kk margarin
  • 4 dl tej
  • 1/2 bio citrom héja
  • 1/2 vaníliarúd
  • 2 dl tejszín
  • 300 g eper (mirelit)
  • 1/2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek cukor
Elkészítése:
  1. A tejhez adjuk a margarint, a citrom alaposan megmosott, zöldséghámozóval lehámozott héját, a vaníliarúd kikapart belsejét és 1 ek cukrot, majd felforraljuk. A leöblített rizst a tejhez keverjük,  mérsékelt lángon kissé ragacsosan puhára főzzük. Hideg vízfürdő felett hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A felengedett epret 2 ek cukorral édesítjük, majd elkeverjük benne a keményítőt, és közepes hőfokon, kevergetve besűrítjük, akár a pudingot. (Ha friss eperrel dolgozunk, néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez, a többit vágjuk apró darabokra, vagy törjük össze villával, utána keverjük bele a keményítőt, és sűrítsük be.) Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tejszínből fél decit keverjünk a kihűlt rizshez, a maradékot verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk össze a tejszínes rizzsel.
  4. Szépen váltakozva töltsük meg a poharakat a tejszínes rizzsel és az eperkrémmel, tetejét díszítsük ízlés szerint kevés eperrel, mentával, stb.
  5. Jó alaposan hűtsük be, úgy lesz az igazi.
Ti ünnepeltek Valentin- napot? 

14 megjegyzés:

  1. Jáj, de szépséges!

    A Valentin-nap egyáltalán nem hoz lázba - annál inkább ez a két kehely :-)

    VálaszTörlés
  2. Meseszép színek! Igazi tavaszváró finomság!

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép,na majd a köv.évfordulónkra elkészítem, mert az uram imádja a tejberizst(is):-))

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is mindenki imádja/ná! :-D Csodás a fotó...mint mindig! :-D

    VálaszTörlés
  5. Egyszerű és nagyszerű. És gyönyörű. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finomságos volt biztosan!:-)

    VálaszTörlés
  7. Viki: múlik már a lázad?:P Ha nem, küldök egy kehellyel!

    Erinacea: jó lenne már a friss epret majszolni, de én nem siettetem a telet, jó a vágyakozás is.:)

    Andi: évforduló? Mikor? Sok boldogságot nektek!

    Mézi: szerintem megunhatatlan, bármilyen gyümölccsel.

    Duende: köszi!:)

    Nelli: hmmm, nagyon finom volt. Az eper a tejberizs legjobb barátja.:P

    Bianka: :)

    VálaszTörlés
  8. Csodaszép lett! :) Gyönyörködök benne :)))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta, a kép is csodás :)

    VálaszTörlés
  10. Eszter: :)

    Ami: csak tessék, nyugodtan!

    Zsiri: aranyos vagy, köszi!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon guszta, biztos finom volt!

    VálaszTörlés
  12. Ottis: de finom ám! Elkészíteni és kivárni, amíg kellemesen hűs lesz, sokkal tovább tart, mint befalni.

    VálaszTörlés