2011. 04. 29.

Halas péntek


Nem vallási megfontolásból, bár az sem lenne megvetendő dolog. Én még bőven nyögöm a húsvéti sonka- torma- kalács kombinációt, főleg azért, mert tegnap végeztük ki mindezek maradékát... Nem panaszkodom, elvégre finomak voltak, de a végén már igencsak nyögvenyelősen ment az evés.
Mára viszont jöjjön egy valamivel könnyedebb fogás, méghozzá halból és sok- sok zöldségből. Ez az étel picit más formában már szerepelt itt a blogon, de azért megmutatom újra, már csak a fotózáshoz használt, nagy becsben tartott kerámiák miatt is. Teljesen elolvadok ezektől a tavaszi mintáktól. Csodaszépek!


Fűszeres zöldségágyon sült halfilé

Hozzávalók 4 személyre:
A zöldségágyhoz:
  • 8 közepes szál sárgarépa, hosszában negyedelve
  • 4 közepes szál fehérrépa, hosszában negyedelve
  • 2 marék zöldborsó (mirelit)
  • 300 g brokkoli, szárával együtt hosszában negyedelve (az alsó, fás részeket távolítsuk el, a szár többi részéről zöldséghámozóval fejtsük le a külső héjrészt)
  • 200 g kelbimbó (mirelit)
  • 1 teljes póréhagyma, hosszában félbevágva, kb. 20 cm hosszú darabokra osztva
  • 1 csokor petrezselyemzöld (elhagyható)
  • 2 ek olívaolaj
  • só, fehér bors, tört chilipaprika
A halas részhez:
  • 4 halfilé (lehetőleg fehér húsú, tengeri hal)
  • 1 ek olíva olaj
  • 2 duci gerezd fokhagyma
Elkészítése:
  1. A mirelit halfiléket hagyjuk teljesen felolvadni, majd konyhai papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges nedvességet. Csak közvetlenül sütés előtt sózzuk!
  2. A zöldségeket - a zöldborsó, a kelbimbó és a petrezselyemzöld kivételével- daraboljuk fel, természetesen alapos tisztítás után. Az a jó, ha rusztikus az egész, meg aztán nem kell vele sokat bajlódni.
  3. Ezután jöhet rá a zöldborsó és a kelbimbó, majd kevés só, bors, némi chili a fűszeresség kedvéért, végül az olíva olaj. Az egészet keverjük át alaposan. Fedjük le a tálat, majd tegyük hideg sütőbe, a hőfokot állítsuk 190 fokra. 25-30 percig így pároljuk az egészet, majd vegyük le róla a tetőt, s még 10 percig süssük. Az a lényeg, hogy ne süljenek teljesen szét a zöldségek, hanem harapható állaguk legyen.
  4. Közben a halfiléket enyhén sózzuk meg. 1 ek olíva olajba nyomjunk vagy reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát, keverjük össze, s kenjük a halfilékre.
  5. Ha a zöldségek majdnem megsültek, tegyük tetejükre a halfiléket, 10 perc alatt süssük készre őket. Félidőben célszerű átfordítani, végén kicsit rágrillezni a tetejére, hogy szép színük legyen.
  6. Sütőből kivéve szórjuk meg az egészet durvára vágott petrezselyemzölddel. Ízlés szerint frissen facsart citromlével is meg lehet locsolni.
  7. A zöldségeket az idénynek, illetve tetszésünknek megfelelően variálhatjuk. Finom hozzá a kisebb, héjastul vele sült újburgonya, cukkini, karfiol stb. Bátran bízzuk a fantáziánkra!
Most Pataki tálban sütöttem, amit használat előtt 10 percre hideg vízbe áztattam. Ennek hiányában megteszi egy szimpla jénai is. Fontos, hogy az eltérő hőmérsékletek miatt (fagyasztott zöldséget is használtam) a Pataki tál és a jénai használatánál is hideg sütőben kezdjük a sütést, különben az edény elpattanhat!

16 megjegyzés:

  1. Jáj de szépséges! Így, ahogy van!!! És felettébb kímélő :-)

    Én perverz vagyok: a zöldségek alá locsolnék egy deci fehérbort :-)))

    VálaszTörlés
  2. Hmm, nagyon guszta lett :)

    Jó újra látni :)

    VálaszTörlés
  3. Ránk is ránkférne egy ilyen menü...:-)
    Én ugyan ma halat ettem a tengerparton, de kissé kalóriadúsabb formában... így asszem holnap víznapom lesz:-)
    Viszont ezt a receptet vittem is, mert a halból sosem elég!:-)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a halat, minden formában..Ez pedig nagyon guszta lett! Ügyes ebéd!

    VálaszTörlés
  5. Imádom a halat, ezzel a sok zöldséggel nagyon finomságos lehet!:-))

    VálaszTörlés
  6. Hahóóó!
    Ha erre jársz, kérlek kattints ide >> www.afraasutode.blogspot.com

    Van számodra ott valami ;)

    VálaszTörlés
  7. Poppykám hová tűntél már megint??? Jóól vagy? Hiányzol ám!!!

    James:-)

    VálaszTörlés
  8. Egy angyalt küldök neked,
    tegye szebbé életed.
    Tegyen pénzt a zsebedbe,
    rejtsen boldogságot szívedbe.
    Vegyenek körül barátok,
    Boldog Karácsonyt Kívánok!

    VálaszTörlés
  9. Drága vagy nagyon, köszönöm szépen!
    Boldog Karácsonyt kívánok én is neked, és mindenkinek, aki erre jár!

    VálaszTörlés
  10. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok Nektek!:-))

    VálaszTörlés
  11. Me encanta el pescado esto luce exquisito y muy saludable,abrazos y feliz año2012,lleno de bendiciones.

    VálaszTörlés
  12. Boldog Új Évet kívánok Nektek!Nagyon hiányzol!2012-ben várlak!

    VálaszTörlés