2011. 02. 16.

Almás párna


Nők Lapjából való recept, aminek én csak bérolvasója vagyok. No, nem azért, mert nem tetszik, csak feleslegesnek dolognak tartom, hogy egy családban ketten is megvegyék.:P  Jó kis recepteket lehet benne találni, fenséges fotókkal, jobbnál- jobb ötletekkel. 
Ezek a csinos kis párnák Lajos Mari receptje alapján készültek. Két hétig halogattam, végül elkészítettem.
Az úgy volt, hogy fellapoztam az újságot, megláttam a címet és a fotót, és már el is döntöttem, hogy én ilyet akarok csinálni. (Szeretem a hölgyemény receptjeit, mert megbízhatóak, és garantáltan kipróbáltak.) Azon a hétvégén volt otthon túróm, de a többi alapanyagnak híján voltam. Így kénytelen voltam elhalasztani a nagy projekt megvalósítását. Rákövetkező hétvégén mindenem volt, kivéve a túrót és a tojáslikőrt. Jött az improvizálás. Még így is isteni lett, és Mr. P. máig ódákat zeng róla.
Szóval, úgy döntöttem, hogy leírom az eredeti receptet, zárójelben pedig feltüntetem, mit változtattam rajta. Mindenki eldöntheti, melyik a szimpatikusabb, vagy mi van otthon a hűtőjében.


Hozzávalók kb. 12 db- hoz:
A töltelékhez:
  • 500 g savanykás alma (kb. 4 közepes darab)
  • 2 ek citromlé
  • 40 g kristálycukor (helyette 1,5 ek barna cukor)
  • 1 dl tojáslikőr vagy felveretlen habtejszín (helyette 50 g natúr krémsajt)
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor (helyette 2 g (1 ek) étkezési keményítő és fél rúd vanília kikapart magja)
A tésztához:
  • 300 g liszt (fele nálam Graham- liszt)
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 150 g krémtúró (helyette ugyanannyi natúr krémsajt)
  • 5 ek tej
  • 5 ek napraforgóolaj
  • 90 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
A tetejére:
  • 1 tojás
  • porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
  1. Előbb a tölteléket készítsük el, mert teljesen ki kell hűlnie. Az almákat hámozzuk meg, magházukat szúrjuk ki, majd vágjuk apró darabokra. Rögtön locsoljuk meg citromlével, majd kisebb lábasba téve forgassuk össze a cukorral és a tojáslikőrrel (vagy tejszínnel, vagy krémsajttal). Forraljuk fel. A pudingport (vagy a keményítőt és a vaníliamagokat) dolgozzuk simára 3 ek vízzel, majd folyamatosan keverve sűrítsük be vele az almás keveréket. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A tésztához szitájuk tálba a lisztet és a sütőport. Egy mélyebb tálban keverjük simára a krémtúrót (vagy krémsajtot), a tejet, az olajat, a reszelt citromhéjat és a sót, majd dolgozzuk bele a lisztet, és munkalapra szedve gyúrjuk át.
  3. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Két kisebb tálba válasszuk szét a tojás fehérjét és sárgáját (mindkettőre szükség lesz!).
  4. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb. 28x48 cm- es lappá, hosszában vágjuk félbe, keresztben pedig 6 db 8 cm- es csíkra, vagyis összesen 12 db. 8x14 cm- es téglalapot kapunk.
  5. A kissé felvert tojásfehérjével kenjük le a tésztalapok szélét. Minden tésztalap egyik felére halmozzunk az almás töltelékből, a szabadon maradt felüket 4-5 helyen párhuzamosan metsszük be, és hajtsuk a töltelékre. A széleket nyomkodjuk le, tetejüket kenjük le tojássárgájával, aztán mehetnek is a tepsibe, majd a sütőbe. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sülnek. Tálalás előtt hintsük le őket (fahéjas) porcukorral.

2011. 02. 14.

Eper- rizskehely


Ma Bálint nap van. Jó pár ember számára többet is jelent ez a nap, de ezt mindenki döntse el maga. Hoztam finomságot, hogy aki ma Valentint ül, az (el)csábíthasson, akinek meg ez egy  szimpla hétfő, az meg (el)csábulhasson.

Hozzávalók 2-3 adaghoz:
  • 60 g rizs
  • 1 ek cukor
  • 1 kk margarin
  • 4 dl tej
  • 1/2 bio citrom héja
  • 1/2 vaníliarúd
  • 2 dl tejszín
  • 300 g eper (mirelit)
  • 1/2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek cukor
Elkészítése:
  1. A tejhez adjuk a margarint, a citrom alaposan megmosott, zöldséghámozóval lehámozott héját, a vaníliarúd kikapart belsejét és 1 ek cukrot, majd felforraljuk. A leöblített rizst a tejhez keverjük,  mérsékelt lángon kissé ragacsosan puhára főzzük. Hideg vízfürdő felett hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A felengedett epret 2 ek cukorral édesítjük, majd elkeverjük benne a keményítőt, és közepes hőfokon, kevergetve besűrítjük, akár a pudingot. (Ha friss eperrel dolgozunk, néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez, a többit vágjuk apró darabokra, vagy törjük össze villával, utána keverjük bele a keményítőt, és sűrítsük be.) Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tejszínből fél decit keverjünk a kihűlt rizshez, a maradékot verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk össze a tejszínes rizzsel.
  4. Szépen váltakozva töltsük meg a poharakat a tejszínes rizzsel és az eperkrémmel, tetejét díszítsük ízlés szerint kevés eperrel, mentával, stb.
  5. Jó alaposan hűtsük be, úgy lesz az igazi.
Ti ünnepeltek Valentin- napot? 

2011. 02. 08.

Kedvenc sósság


Még friss a szerelem, pontosan tegnap óta tart, ugyanis akkor leltem rá a receptre. Nem bírtam ellenállni neki, és azóta sem, bár az első adag már rég elfogyott.
A receptért köszönet Sütisaroknak!

Kréker

Hozzávalók:
  • 250 g liszt (fele nálam Graham- liszt)
  • 120 g reszelt sajt (tetszőlegesen)
  • 125 ml hideg víz
  • 75 g vaj (nálam margarin)
  • 1 tk só
  • 1 kk nádcukor
  • 1 kk sütőpor
Elkészítése:
  1. Roppant egyszerű: minden hozzávalót tegyünk egy tálba, gyorsan gyúrjuk tésztává, majd enyhén lisztes felületen nyújtsuk nagyon vékonyra. Szurkáljuk meg alaposan villával, majd derelyevágóval vagy apró formákkal szúrjuk ki. Tetejét enyhén hintsük sóval, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 220 fokon süssük szép aranybarnára és ropogósra (kb. 10 perc alatt).
Ellenállhatatlan! Már fantáziálok a szezámmal és mákkal szórt verzión. Szerintem simán veri a bolti vackokat.
Az apró formákról csak annyit: elkezdtem ezekkel kiszurkálni, mondván, hogy milyen szép és egyenletes lesz, de a második sornál feladtam, mert ehhoz bizony idő kell. Derelyevágóval pikk- pakk megy a dolog, és így is tökéletes.

2011. 02. 04.

Díjeső

Amíg én a blog felé sem szagoltam (ismert ok miatt), sok kedves megjegyzést és díjat kaptam. Három drága hölgyemény is megajándékozott engem, illetve a blogomat a következő díjjal.


Akiktől kaptam: Latsia, Pixie Pie és Andi- cuki. Nagyon köszönöm nektek!

Íme a díj szabályai:

1. Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.

2. Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.

3. Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.

4. Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Első körben szeretném visszaküldeni a 3 Gráciának, akiktől kaptam, mert egytől- egyig rászolgáltak. Imádnivaló a blogjuk, és ők maguk is.:)

Második körben nem 3, nem 13, hanem sokkal több nevet tudnék most itt felsorolni, akinek egytől- egyig szívesen adnám ezt a díjat, de nem szeretném, ha bárki is kimaradna a sorból, ezért azoknak a bloggertársaknak küldeném, akik erre járnak, olvasnak, kommentelnek, és saját maguk is blogot vezetnek. 

2011. 02. 03.

Keksz


Jöjjön egy reformnak (egészségesnek?) mondható keksz, ami Flat- Cat tegnapi keksze alapján készült. Tojás nem került bele, azt helyettesítettem almával, a vajat pedig margarinnal, minek következtében kevesebb lett a koleszterin- és zsírtartalma, illetve nőtt a rosttartalma. Az alma miatt puhább is lett: valahol a ropogós és a nagyon puha között van félúton. Nah, ezt bogozzátok ki!:)

Zabpelyhes keksz mogyoróval

Hozzávalók 12 db- hoz:
  • 80 g aprószemű zabpehely
  • 80 g sima liszt
  • 40 g Graham- liszt
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • 80 g nádcukor (vagy Xukor)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 100 g margarin
  • 1 közepes alma meghámozva, lereszelve (kb. 100 g)
  • 50 g pörkölt földimogyoró
Elkészítése:
  1. Az első 5 hozzávalót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a reszelt almát és a mogyorót, majd a kisebb darabokra kockázott margarint is. Kézzel, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy a margarin ne olvadjon el teljesen. Kicsit ragacsos, de formálható masszát kapunk.
  2. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  3. A masszából formázzunk zöld dió nagyságú gombócokat, majd egymástól tisztes távolságban helyezzük a tepsire, és egy- egy határozott mozdulattal lapítsuk szét őket.
  4. Előmelegített sütőben 15 percig süssük, majd hagyjuk teljesen kihűlni őket, utána mehetnek légmentesen zárható dobozba.
Átlagos tápérték összesen: 1987 kcal, 39,40 g fehérje, 100,86 g zsír, 227,77 g szénhidrát, 3,76 mg koleszterin, 14,6 g rost.
1 db- ban kb.: 165,60 kcal, 3,28 g fehérje, 8,41 g zsír, 18,98 g szénhidrát, 0,31 mg koleszterin, 1,22 g rost.

És most, hogy ettünk egy finom sütit uzsonnára, lehet kővel dobálni, mert trehány módon jó ideje nem szagoltam errefelé, így több hozzászólásra sem reagáltam. Szánom- bánom! Igyekszem pótolni a lemaradásaimat, és nagyon köszönöm Nektek, hogy ilyen aranyosan bíztattok és segítetek a bajban!